Denne seiljakken kan redde livet ditt – over 4G-nettet

Koreanerne har dratt fritidstøy opp på et nytt nivå. Med den nyeste IoT-teknologien sydd inn i foret, er denne seiljakka en sikring mot mer enn kald vind.

Når det stormer som verst og du er altfor langt til sjøs, innser du til slutt at du trenger berging. Men hva gjør du om batteriet på mobilen er flatt? Eller har du rett og slett seilt ut forbi mobildekningens rekkevidde? Vi er et kystfolk som tåler en blest, men er avhengig av å ha utstyret i orden. Denne jakken er spesialdesignet for å berge liv i de mest ekstreme situasjoner, hvor brukeren selv er ute av stand til å tilkalle hjelp.

Sofistikerte sensorer skiller denne seiljakka fra alt annet på markedet. Sensorenes oppgave er å registrere unaturlige bevegelser som tyder på ulykke eller illebefinnende. Signalet som automatisk sendes til redningssentralen, inneholder opplysninger om koordinater, identitet og hjerterytme. Et bedre utgangspunkt for å iverksette berging kan en knapt tenke seg. For sikkerhets skyld kan jakken kommunisere både over mobilnettet og via satellitt.
Jakken er også utstyrt med lysdioder og akustiske sensorer for å hjelpe redning. Og selvfølgelig en flytepølse som blåser seg opp og holder overkroppen og hodet over vannet.

Smartere teknologi gir smartere løsninger
Tidligere har det vært fånyttes å utvikle tilsvarende løsninger. Sensorene hadde kortere levetid og var upålitelige i øde områder med dårlig dekning. En ny standard for tingenes internett skulle bli løsningen: Narrowband Internet of Things (NB-IoT). En ny kommunikasjonsteknologi som benytter infrastrukturen til 4G-nettet, men har enda større rekkevidde.
Nyvinningen er at signalene lettere når sensorer som ligger nedgravd, under vann, og på andre utilgjengelige steder. NB-IoT gir også mye lengre batterilevetid for sensorer – opptil 10 år. Dette oppnås takket være nye funksjoner i nettet som tillater at enhetene går i dvale når de ikke er i bruk. Denne forbedringen i rekkevidde og levetid gjør, sammen med lavere produksjonskostnader, at det er attraktivt å plassere sensorer der det tidligere ikke var lønnsomt. Når fordelene i så stor grad overgår kostnader og ulemper, ligger det an til en utvikling av IoT-produkter til glede for folk flest. Det er bare fantasien som setter grenser for utbredelsen av IoT-produkter i nær fremtid. Narrowband IoT er snart tilgjengelig over hele landet, og testes allerede i praksis i Trondheim.

Store aktører på banen
Seiljakken er et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom KT (Koreansk Telekom), Intel, Nokia og sportsklær-produsenten Kolon. Et samarbeid som også har resultert i en tilsvarende fjelljakke.

Den norske bransjen for utendørsklær følger utviklingen med stor interesse: – Innebygde sensorer i klær har vært i sortimentet en stund. Det har latt teknologien utvikle seg i takt med brukernes behov, sier Øyvind Vedvik, sjef for utviklingen av seilklær i Helly Hansen.

Han er spent på om koreanske Kolon kommer seg forbi de to største hindrene: betalingsvilligheten og plaggenes toleranse for rengjøring. – Disse jakkene vil ligge på et høyt prisnivå, da forventes det at de skal være mulig å vaske uten å frykte for elektronikken inni det. Tekstil og elektronikk har åpenbart ulik toleranse for runder i vaskemaskinen, sier Vedvik og avslutter med at slike plagg gjerne slår an i kjøpergrupper med spesielle behov for sikkerhet.

Vi er altså der at velutviklede sensorer kombinert med optimalisert 4G, gir oss livreddende turutstyr. Og dette bare begynnelsen. Med så mange av verdens Tech-giganter på banen blir det spennende å følge med på neste kapittel i historien om tingenes internett.