Intelligente gatemøbler gir nye muligheter i byen

Et léskur er ikke hva det engang var. Det var der for å holde regnet unna og for det meste sitte og kjede seg i. Nå ligger det an til å bli en glede å vente på bussen.

JCDecaux har utviklet et innovativt léskur – Concept Bus Shelter –  som er et spennende tilskudd til ”tingenes internett”. Målet er å gjøre områder mer tilgjengelige for publikum ved hjelp av digitale tjenester, basert på 5 hovedtemaer: oppdage, dele, jobbe, spille og få nyttig informasjon.

Teorien er at et områdes tiltrekning vil bli knyttet til kvaliteten på tilkoblingsmuligheter. Det betyr å utvikle høyhastighets internett-tilbud som nye digitale tjenester kan benytte der folk faktisk er. ”Gatemøblene” har derfor funksjoner som gratis WiFi-tilkobling og USB-lader for mobiltelefoner. Via en QR-kode, kan man også spille spill på en storskjerm med mobilen som fjernkontroll.

En touch screen kan gi informasjon om lokale restauranter, shopping, etc. inkludert veianvisning, vær, temperatur og mye annet. De vil også kunne tilby apper og innhold utviklet av tredjeparter med for eksempel tilbud og kuponger etc.

Komforten er selvfølgelig heller ikke glemt, og skuret (om man fortsatt kan kalle det for et skur) har mer sitteplass, i tillegg til et tak som gir belysning om natten og filtrerer sollyset om dagen.

Paris er først ut
Paris er i ferd med å erstatte sine 2000 busskur for første gang på 15 år. Parisere og besøkende vil dra nytte av de innovative, miljøvennlige og tilkoblede gatemøblene.

De vil i tillegg til funksjonene nevnt, blant annet inneholde:

  • Større tak med flere lyskilder
  • Lysskilt som viser ventetiden, der teksten kan leses fra avstand
  • Talemeldinger for synshemmede om ventetider
  • Manuelt opplyste informasjonspaneler om natten
  • USB-porter for mobiltelefonopplading
  • Berøringsskjerm med digitale informasjon
  • Tak utstyrt med solcellepaneler (som bidrar til å spare 35 prosent energi) – noen også med beplantning

Norge nærmer seg
Fantastisk! Men får vi dette her til lands? I følge Etableringsdirektør Rudi Bonafede i JCDecaux Norge, er det bare et spørsmål om tid før mange av de samme funksjonalitetene kommer til et léskur nær deg. USB-lading er selvsagt, men det er veldig strenge regler for eksponering av levende bilder mot gatetrafikk.

– Vi ser en vilje i kommunene til å mykne opp regelverket, da dette gir helt nye muligheter for kommunikasjon med byens befolkning og tilreisende, forteller han.

– Ved å installere en 4G-sender i et léskur for buss eller trikk, er mulighetene ubegrensede. Dessuten kan et léskur benyttes som en sentral for alt fra tråløse informasjonssendere til hjertestartere, og dermed få helt ny betydning som noe langt mer enn et stoppested, sier Bonafede.

Det starter altså der bussen stopper. Internett har gitt oss mye, men nå tar den noe fra oss også: Det blir slutt på å kjede seg mens man venter på buss eller trikk.