Roboter som politikere, en forbedring?

Vi går nå inn i en valgkampsesong og senere i år vil vi stemme inn nye representanter til stortinget og tilhørende regjering. Er det lenge til politikere blir byttet ut og erstattet av datamaskiner? Vil man en dag kunne velge om man vil stemme på Cortana, Siri eller Alexa?

Det har vært mye snakk om at kunstig intelligens og robotisering skal automatisere og ta over yrker. I mange fabrikker har roboter tatt helt over produksjonen, et godt eksempel er bilproduksjon. Skal vi tro programmer som «How it’s made» lages og monteres alle bilkomponenter av datamaskiner. Dette er jo veldig standardisert arbeid; motorblokken er alltid like stor, dørene like lange. Robotene må programmeres én gang, deretter kan de settes til å gjøre arbeidet om igjen og om igjen, uten at det tilkommer selv mikroskopiske avvik fra første forordning.

Det stopper ikke med repetitive arbeidsoppgaver, det er flere år siden IBM utviklet Deep Blue, en datamaskin som klarte å slå daværende sjakkmester Gary Kasparov, og jeg er sikker på at Magnus Carlsen hadde slitt mot laptopen jeg bruker til skriver denne teksten. Google klarte med sin programvare for kunstige intelligens kalt AlphaGo å slå verdensmesteren i det kinesiske brettspillet Go. IBM er igjen på banen, denne gangen med dr Watson, et program som knekker diagnoser selv høykompetente legeteam ikke klarer. Det siste er at datamaskiner også kan kjøre biler, og at droner kan levere pizzaen på døra, eller på taket om man foretrekker det.

Med utviklingen beskrevet over, er det ikke en fjern tanke at enda flere oppgaver vil bli utført av datamaskiner og programvare for kunstig intelligens. Noen eksperter anslår at halvparten av alle jobber i dag vil innen 30 år bli utført av nettopp datamaskiner.

Dette bringer meg til spørsmålet helt øverst. Tanken om at datamaskiner skal styre landet vårt er skremmende. Jeg tenker i alle fall på både Matrix og Terminator-filmene; en tilværelse hvor mennesker ikke lenger hersker over kloden som i dag, men er føde og energikilde for datamaskiner.

Dog ser jeg også noen fordeler ved å overlate forvaltningen av landets ressurser til datamaskiner. Programvare gjør som den blir kodet til. Hvis man har skrudd programvaren til en viss politikk, vil den følge kursen uten å vingle grunnet menneskelig usikkerhet eller disposisjon for tvil. I motsetning til politikere, vil ikke en datamaskin la seg bestikke eller være inhabil. Den vil ikke la seg presse av lobby, interessegrupper eller utpressere som sitter på pinlig og utleverende informasjon. Den vil ikke ha skjulte motiver, den vil uhindret gjøre jobben sin, og ta beslutninger basert på kalkulasjoner, vitenskap og fornuft, ikke følelser, antagelser og overbevisninger.

For oss velgere blir det i alle fall mye lettere, man vil ikke lenger trenge å tenke på kandidatens utseende, kjønn, alder, bakgrunn eller etnisitet, for disse tingene blir uvesentlig. Man vil kunne fokusere på politikk alene.

Og om vi en dag må krysse av for enten Cortana eller Siri på stemmeseddelen, så vet jeg i hvert fall hvem som kommer til å få min stemme.