Bear – notat-appen som brummer til Evernote

Jeg er egentlig støkk i Evernote – men av og til dukker det opp en utfordrer som virkelig gjør det fristende å ta seg bryet med å konvertere til noe helt annet.

Notat-, struktur- og arkiv-løsningen Evernote har dominert markedet lenge. Etter en runde med mange tekniske problemer – noe de forklarte med dårlig koding – leverer de i dag en stabil og funksjonell løsning for det som finnes av enheter og operativsystemer.

Allikevel er det flere som er kritiske, som hopper av det de kaller en oppblåst, lite intuitiv og dyr løsning ($ 70 i året for fullversjonen) – og som på toppen av det hele ikke er spesielt fin å se på. I en tid der lakmustesten på om en produkt eller en app tilfredsstiller kravene til nettets digitale hipstere, er det balansegangen mellom det enkle og det funksjonelle som gjelder.

I møte med Bear, en notat- og arkivapp utviklet av tre erfarne, italienske Mac-entusiaster i Shiny Frog, er det først og fremst enkelheten som tiltrekker meg. Grensesnittet er rent og ryddig, trekolonneoppsettet i den mest brukte visningen er gjenkjennelig og fokus-modusen rydder virkelig alle distraksjoner av veien.

Etter litt mer «bli kjent»-tid viser det seg at Bear har mer å by på – og at appen egentlig bare mangler én viktig funksjon som gjør at jeg fortsatt befinner meg i Evernote. Mer om det mot slutten.

Fordi Bear er en moderne løsning, lansert i beta rundt sommeren i fjor, har den også valgt en oppdatert måte å strukturere notater på. Og nettopp struktur har vært en akilleshæl for Evernote helt siden starten. Der er det mulig å lage en slags mappe- eller notatbokstruktur – men bare i ett enkelt nivå. Og hvis du slumper til å gi to notatbøker det samme navnet – jeg har for eksempel utallige «Diverse»-mapper og notater – oppstår det en uløselig konflikt.

Etter å ha irritert meg over mangelen på strukturfunksjonalitet i flere år, har jeg endt opp med å la alle notater ligge løst i notatstrømmen i Evernote og heller organisert dem ved hjelp av søkeord, såkalte tagger. Det på tross av at heller ikke søkefunksjonen i Evernote er så mye å skrive hjem om.

Bear bruker hashtagger (#)som sin primære strukturmodell. Hvor som helst i et notat skriver du inn hashtaggen som du ønsker skal være den primære knaggen – toppnivået – og ved hjelp av slash-tegn bygger du en struktur i flere nivåer nedover i hierarkiet.

Denne teksten ville for eksempel hatt taggen #telenor/blogg17/bear – og jeg kunne ha søkt den opp fra søkefeltet eller ved hjelp av en tastekombinasjon, festet notatet øverst i notat-kolonnen, lenket det til et annet notat eller ekspandert tre-strukturen i venstre-kolonnen til jeg hadde funnet frem til teksten.

At Bear er laget for nettgenerasjonen, de som er vant til å jobbe i enkle tekstverktøy og ofte skriver for blogger og hjemmesider, blir tydelig i valg av formateringspråket appen bruker. Markdown er et enkelt «tekst-til-html»-konverteringsverktøy der enkle koder blant annet gir deg forskjellige overskrifter, formateringsmuligheter, et programmeringsverktøy og html-funksjonalitet.

Denne funksjonaliteten er også tilgjengelig som klassiske snarveier på tastaturet (for eksempel cmd+B = bold) – og via en enkel meny på høyresiden i skjermbildet på Mac’en.

Bear er foreløpig kun lansert for Mac. Prismodellen følger en stadig mer brukt strategi i AppStore, der du kan laste ned en ganske så fet, og gratis, versjon av programmet, men må betale for fullversjonen og et knippe viktige funksjoner.  (Også fullversjonen er gratis i en uke eller en måned, avhengig av om du inngår et måneds- eller årsabonnement.)

Den viktigste funksjonen brukere er villige til å betale 14 kroner i måneden for, eller 149 gjennom et helt år, er sannsynligvis sanntidssynk mellom alle enhetene der programmet er installert.  Med på kjøpet får du eksportmuligheter til en rekke formater (blant annet .pdf, .rtf, .docx og .jpeg) og en temasamling med opptil flere layout’er som er bedre for øynene enn den ene som følger med gratisversjonen.

For de som ønsker å konvertere fra Evernote til Bear, har utviklerne laget en lettfattelig bruksanvisning som forklarer hvordan du eksporterer og importerer uten å miste for mye av den opprinnelige formateringen.

For meg er det foreløpig én funksjon som er fraværende i Bear, og som er avgjørende for mitt valg av notat- og arkivapp; webklipper.

Når jeg gjør research sender jeg stadig pdf’er og sider til Evernote for å bruke det i arbeidet med en sak eller et prosjekt på et senere tidspunkt. Den funksjonen finnes foreløpig ikke i Bear. Og hvis jeg ikke kan gjøre en total konvertering, men blir sittende igjen med to løsninger istedenfor én, spiller det ingen rolle om utfordreren er penere å se på og mer behagelig å jobbe med.

For min del veier funksjon fortsatt mer enn form.