remarkable

reMarkable – ett norsk-utviklet nettbrett for oss som elsker penn og papir

En virkelig god og funksjonell løsning for digital håndskrift og notater har lenge vært papirelskernes hellige gral. Et norsk selskap er i disse dager i ferd med å ferdigstille utviklingen av et nettbrett som skal erstatte behovet for notatbøker, fysiske bøker og papirbaserte dokumenter på en gang.

Og selv om reMarkable – som vidunderet heter – foreløpig bare finnes i prototyper som de færreste har fått holde i hånden, smaker det fugl av prosjektet til den norske gründeren Magnus Wanberg. På www.getremarkable.com blir nettbrettet presentert i helproff innpakning og den første batchen brett, som etter planen kommer fra fabrikken i august, er allerede solgt ut.

Målet om å forhåndsselge brett for en million på tre måneder ble til en omsetning på 1,6 millioner på 24 timer og er en god illustrasjon på forventningen til og etterspørselen etter denne teknologien.

reMarkable sin payoff er «Better Paper – Better Thinking». Og de treffer godt med argumentene om håndskriftens kvaliteter i et gjennomdigitalisert samfunn, slik Jobb smartere-bloggen blant annet har skrevet om i Å tenke for hånd At det også er rom for et digitalt produkt som tar opp i seg papirets kvaliteter er også åpenbart for alle som har forsøkt seg på håndskrift som input-metode på en iPad: «Digitale notater – skriv rett på skjermen.

reMarkable-brettet er utviklet i samarbeid med en av verdens fremste kompetansemiljøer på digitalt blekk, Eink, som ble etablert av et knippe MIT-studenter i 1997. Skjermen er av typen «Canvas Display», den har en tekstur som minner om papir samtidig som forsinkelsen i møtet mellom penn og blekk er på ørsmå 1/20 sekund. Problemene med håndleddsskygge – at skjermen sverter blekk der du hviler hånden når du skriver – skal være løst. Blekket du skriver med er helt svart og skjermen er matt og kan brukes i sterkt sollys. Batteriet varer i dagevis og pennen blir produsert av Wacom, også en ledende leverandør i sin bransje.

Det mest spennende når vi etter hvert får teste det nye brettet, er naturlig nok om håndskriftteknologien fungerer som lovet. Nøkkelen til å selge reMarkable til flere enn menigheten av papirelskere, tror jeg imidlertid ligger i muligheten til å løse flere behov med det samme produktet. For er det virkelig sånn at det sitter tusenvis, aller helst titusenvis av kreative sjeler, studenter og forretningsfolk der ut ute som plages her gang de må dra frem notatbok og penn, istedenfor et nettbrett og en stylus – og er villig til å betale over 6000 kroner for en smertedempende løsning?

remarkable

reMarkable markedsføres imidlertid som noe mer enn en håndskriftsløsning; brettet er en leseenhet for bøker og dokumenter som du tidligere dro rundt på i baggen eller lastet over på en Kindle. I tillegg er programvaren, som skal synke på tvers av det du måtte ha av Mac-, Android- og Windows-enheter, en løsning for å organisere informasjon, skisser og notater i egne, digitale notatbøker.

Jobb smartere-bloggen har stilt seg i kø for å få teste et reMarkable-brett så snart de kommer fra fabrikken.