IT-fails – Hjelp, PCen min forstår meg ikke!

Vi står overfor store teknologiske endringer, der alt fra febermåler og kaffetrakter til biler og infrastruktur skal kobles opp mot internett. Men vi har ikke alltid vært like teknisk anlagte.

Det krever sitt å gå fra en verden som er idiomatisk, logisk og intuitiv til en som tilsynelatende ikke er det. Det som var normalt for ti år siden, finnes kanskje ikke lenger. Har du foreldre eller besteforeldre som sliter med å henge med på den digitale utviklingen, kjenner du sikkert igjen spørsmålene som kan virke idiotiske, men likevel logiske i sin herlige enkelhet. Jeg har samlet et knippe eksempler på hvor vanskelig det kan være:

En bruker kontakter IKT i en statlig bedrift per telefon. Vedkommende ønsker å få tilsendt nytt Exchange-passord på e-post siden hun ikke får adgang til e-posten sin.

En annen kontakter IT-support for å forsikre seg om at det som sendes inn og ut er sikret. Innringeren blir fortalt at det kan være smart å sette opp en brannmur. Svaret er: ”Om jeg må sette opp en mur gjennom hele stuen, kan det være det samme.”

En kollega opplevde at moren hadde reist glad og fornøyd til Sverige. Med den trådløse fasttelefonen i lommen. Det tok litt tid å forklare hvorfor den ikke virket fra Svinesund.

En IT-medarbeider forteller at da han fikk et spørsmål fra en som slet med en Windows-oppdatering, foreslo han å lukke vinduet og gå ut (av programmet). Etter endel støy og rot, kunne han høre en fjern stemme som ropte: ”Nå er jeg ute!”

Det er også historien om en venn som hadde en onkel som lenge hadde nektet å benytte internett. Da han endelig hadde kommet seg på, hadde han gjort som de fleste og skrevet inn sitt eget navn. Gledesstrålende ringte han min venn og sa: ”Internett er fantastisk, og jeg er på forsiden!”

Og vi må ikke glemme den stakkaren som ringte IT-support: ”Jeg kan ikke skrive ut. Hver gang jeg forsøker står det: Kan ikke finne skriveren. Jeg har løftet skriveren opp rett foran skjermen, men fortsatt sier maskinen at den ikke kan finne den.”

IT-rot kan skje den beste og noen av dere har sikkert tilsvarende eller bedre historier, så del gjerne!