PowerPoint

Powerpoint på godt og vondt

Det finnes 300 millioner PowerPoint-brukere i verden, og hver dag holdes det 30 millioner presentasjoner. Men hva skiller en god presentasjon fra en dårlig? Her er noen do´s and dont´s.

PowerPoint ble utviklet av ingeniører, ikke designere. Og det er fortsatt beregnet på folk som ikke har særlig greie på å få ting til å se pent ut. Det er litt av problemet, for alle de ferdige malene og innstillingene er mest i veien for presentasjonens egentlige hensikt: Å overbevise noen om noe. Ofte ser vi slide etter slide med masse ’bullets’, gigantisk overskrifter og grusomme bakgrunner. Enda verre blir det med tilfeldig bruk av clip art eller, Gud forby, animerte overganger og innganger.

Likevel er det et kraftig verktøy i de rette hender. Du trenger ikke ta en bachelor i design for å få et bedre resultat enn i dag. Dette er noen typiske feil:

altfor-mye-tekst-på-sliden

grafer

Den andre tingen du bør unngå er å gå bananas med de innebygde mulighetene. En graf skal for eksempel gjøre ting oversiktlig, ikke motsatt.

kontrast-lesbarhet

bulletpoints

PowerPoint er nyttig for å kommunisere med ditt publikum og for å overbevise gjennom begeistring og engasjement. Det handler om en form for forføring og formidling av følelser. Det kan fungere forbausende bra hvis du tenker utenfor rammene i programmet.

Her er noen punkter for å lage gode presentasjoner.

 1. Begrensningens kunst.
  ikke-for-mange-ord-per-slide
 2. Bruk bilder – gjerne profesjonelle, i stedet for ord. Folk kan se på noe fint og vil samtidig lytte til det du sier. Bilder er også lettere å huske enn masse ord. Du kan fritt bruke bilder til internt bruk, som for eksempel en presentasjon. Men ikke legg dem ut på nettet eller andre offentlige steder.
  bildebruk
 3. Less is more.
  keep-it-simple
 4. Hold deg til et visuelt tema og unngå de ferdige malene.
  bilder
 5. Hva du snakker om og hvor effektiv du er til å overvise kan ikke PowerPoint gjøre så mye med, men programmet kan gi god drahjelp. Dermed kan du kanskje få til akkurat det lille ekstra som skal til.

The power is strong with this one …