5G

Denne uken gikk startskuddet for 5G i Norge

I løpet av de neste tre årene forventes det at hundre milliarder dingser vil være tilkoblet internett. 5G har nok kapasitet til alle disse og mer til. 

Tingenes internett er vår tids digitale revolusjon der vi beveger oss mot en tilværelse der alt snakker med alt. Finner du ikke mobilen din, spør du TVen om den kan finne den. Har du glemt å skru på vaskemaskinen, aktiverer du den via mobilen. Har du ikke tid til å finne parkering, hopper du av og lar bilen finne det selv. Med 5G kan milliarder av enheter være tilkoblet samtidig, uten at det går ut over stabilitet og sikkerhet.

Økt etterspørsel, flere arbeidsplasser  
Teknikere fra Huawei og Telenor har jobbet i en uke med å klargjøre demo-rommet blant annet med en egen 5G-basestasjon. Samferdselsminister, Ketil Solvik-Olsen, er invitert til å aktivere testen og med det sette startskuddet for den gigantiske 5G-satsingen. Med det samme han trykker inn knappen, overføres data med en hastighet på over 70 gigabit per sekund. Det er tusen ganger bedre enn hva mange er vant med i dag. Solvik-Olsen er overbevist om at 5G-nettet vil skape større etterspørsel knyttet til teknologi, og mener at økningen vil skape flere arbeidsplasser i fremtiden. Han trekker frem den enorme etterspørselen etter mobiltelefoner som eksempel.

– Da de første mobilene ble lansert, var mange skeptiske. De hadde jo fasttelefon både hjemme og på jobb – hva skulle de med en mobil i tillegg? I dag er det likevel utenkelig for de fleste av oss å skulle gå noe sted uten mobilen. Slik vil det også bli med fremtidig teknologi, sier samferdselsministeren.

Bedre kapasitet, større bruksområder
Hovedfordelen med 5G vil først og fremst være kapasiteten. Det vil blant annet være mulig å dele opp 5G-nettet, slik at det kan håndtere ulike områder – uten at de forstyrrer hverandre. En del vil for eksempel håndtere tingenes internett, en annen TV-streaming og den tredje vanlig nettraffikk. Når man høyner kapasiteten så mye at responstiden blir som å oppleve noe i sanntid, åpner man samtidig opp for dataoverføring som krever høy sikkerhet og presisjon. Helsenæringen er en av mange næringer som vil ha mye å hente på nettopp dette.

Naheem Zahid
Naheem Zahid

Internet of surgery
Kirurg og e-helseekspert, Naheem Zahid, er begeistret over utviklingen og forteller at det allerede har blitt brukt robotteknologi i operasjonsrommet i en årrekke. I USA brukes det i omlag 15 prosent av operasjonene som utføres. Med 5G vil vi også se at det blir mulig å utføre fjernoperasjoner.

– I praksis betyr dette at pasienter kan bli værende på sitt eget nærsykehus, men samtidig bli operert av den beste legen, sier Zahid.

Legen finstyrer operasjonen fra et helt annet sted, noe som potensielt kan spare samfunnet for store ressurser og pasienten for unødig reisetid. I fremtiden vil vi også se en stor økning i bruken av sensorer som overvåker helsen vår.

– Alle vil monitorere sin egen helse, samtidig som dataen overføres lynraskt til sykehuset. Dataene blir analysert kontinuerlig og vil hjelpe å identifisere sykdom på et tidligere stadie, forteller kirurgen.

4G-utbyggingen fortsetter
Telenor vil fortsette å bygge ut 4G, 4G+ og 4G++ frem til 5G de neste 3 årene. I år skal det opprettes så mye som 2000 nye 4G-siter i Norge. Lanseringsdato for 5G er ikke satt enda, men forventet lansering er i 2020.  Offisielle tester vil etter beregningen skje i 2018.

Selvkjørende buss som i dag kjører rundt på hovedkontoret på Fornebu, og dronen som inspiserer norske kraftlinjer. Om noen år tar vi kanskje selvkjørende buss til jobben og får maten levert av droner.
Selvkjørende buss som har vært testet på Telenors hovedkontor på Fornebu, og dronen som inspiserer norske kraftlinjer. Om noen år tar vi kanskje selvkjørende buss til jobben og får maten levert av droner.