Augmented reality på vei inn i arbeidslivet

94 % mer nøyaktig på første forsøk. 30-50 % raskere ansatte. Bedre sikkerhet. Mer fornøyde ansatte. Argumentene for augmented reality kommer nå på løpende bånd.

Det har vært mye hype rundt VR (virtual reality) de siste årene, og det vil helt sikkert skje mye spennende på dette området fremover, men i USA og flere andre land er det først og fremst augmented reality (AR) som er på vei inn i arbeidslivet. Og ikke uten grunn.

Banebrytende
Ta en titt på disse tallene: KSP Steel produserer rør til olje- og gassindustrien, og har mer enn 7.500 ansatte som jobber på produksjonsanleggene. Med den AR-baserte smarthjelmen til Los Angeles-selskapet DAQRI, opplevde de 40 % økning i produktiviteten til fabrikkarbeidere, og 50 % reduksjon i kostbar nedetid.

Da Boeing testet AR-baserte instruksjoner på en gruppe lærlinger, jobbet de 94 % mer nøyaktig enn kontrollgruppen, og 30 % raskere. I noen tilfeller 50 % raskere.

For hver feil gruppen med AR gjorde, ble det gjort 16 feil av kontrollgruppen. Da oppgaven skulle utføres for andre gang, ble det ikke gjort en eneste feil av AR-gruppen. I tillegg var disse personene fire ganger så tilfredse med arbeidsprosessen.

Dette er ikke unike tall for stålselskaper eller flyprodusenter, forteller DAQRI, som har utviklet en av markedets mest avanserte AR-enheter, DAQRI Smart Helmet.

Hjelmen brukes allerede av en rekke ledende bedrifter over hele verden, som for eksempel Emerson og Parker Hannifin. Parker Hannifin er ledende innen bevegelses- og kontrollteknologi, er representert I 50 land og omsatte for 11 milliarder dollar I 2016. Emerson leverer automatiserte løsninger til produksjonsanlegg for alt fra olje og gass til næringsmiddelindustrien, samt løsninger for næringsbygg og boliger, og hadde I 2016 en omsetning på 20 milliarder dollar. Det er med andre ord ikke småselskaper.

Spillet Pokemon er et populært eksempel på utvidet virkelighet.
Spillet Pokemon Go er et populært eksempel på utvidet virkelighet.

Hvordan fungerer det?
Hjelmen er faktisk en ordentlig hjelm, laget for bruk på alle typer produksjonsanlegg og byggeplasser. Og skjermen beskytter faktisk øynene dine. I motsetning til de fleste andre innen VR og AR, satset nemlig DAQRI fra dag én på smarte AR-løsninger for industri og næringsliv fremfor spill og underholdning.

Men her stopper også alle likheter med en vanlig hjelm. Ved hjelp av innebygde kameraer, en dataprosessor og sensorer, lar hjelmen deg se omgivelsene samtidig som relevant informasjon dukker opp på skjermen. Dette kan være bilder, tekst, animasjoner, video, lyd eller grafikk. Noe av det mest imponerende er at systemet reagerer på omgivelsene. Det kan gjenkjenne (og kartlegge) steder, maskiner og deler, og utføre diagnostikk, uten at personen selv har foretatt seg noe som helst.

For eksempel kan en fabrikkarbeider bli varslet om at et rør eller en maskindel han skal jobbe med, eller kanskje bare går forbi, er overopphetet, og dermed unngå en ulykke, forbrenning eller at maskinen bryter sammen. Mens han står der, kan instruksjoner om hvordan situasjonen skal håndteres dukke opp. Han kan også kobles opp mot kontrollrommet, eller en hvilken som helst ingeniør hvor som helst i verden, og føre en samtale samtidig som ingeniøren ser det samme som han ser.

Arbeidet kan utføres mens de snakker sammen, eller mens han følger skritt-for-skritt instrukser på skjermen, med begge hendene fri. Hvis en instruks for eksempel ber ham sjekke en måler eller skru igjen en ventil, ser han nøyaktig hvor disse befinner seg ved hjelp av grafikk på skjermen, lagt over den virkelige maskinen. Han kan til og med ringe en leverandør og bestille deler til maskinen, hvis han trenger det.

Bedre sikkerhet på arbeidsplassene
Skulle det oppstå en ulykke, for eksempel på en oljeplattform, vet selskapet nøyaktig hvor alle med en smarthjelm befinner seg, og kan la systemet vise hver enkelt den sikreste veien ut.

På en byggeplass, for eksempel i Minnesota der Mortenson Construction bygger et nytt sykehus med smarthjelmene, kan en ingeniør eller bygningsarbeider gå rundt og se rør og ledninger inne i vegger, enten de allerede er bygget eller ikke, og avverge problemer før de oppstår, eller få instrukser om hvordan de skal gå frem. Et annet sted i USA løper en brannmann inn i en bygning, og både ser og får beskjed om overopphetede vegger og maskiner, og den nøyaktige temperaturen. Mulighetene er enorme.

Augmented Reality oversettes på norsk til “utvidet virkelighet”, men “augment” betyr også at man øker eller forbedrer noe. DAQRI, som allerede har kontorer i syv land, liker derfor å si at ”We’re not augmenting reality. We’re augmenting people.” Etter å ha testet hjelmen på mobilmessen i Barcelona, og sett tallene fra flere av selskapene som bruker hjelmen, kan vi ikke gjøre noe annet enn å si oss enige.

Augmented reality

Augmented reality eller utvidet virkelighet er teknologi som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd. Resultatet er et ekstra lag med informasjon. Denne informasjonen vil typisk ikke erstatte virkeligheten, men utvide den på en eller flere måter.