Slik sikrer du deg fra hackerangrep

VG avslørte nylig at sensitiv informasjon og passord fra over 700 adresser tilknyttet politikere og regjeringsmedlemmer nå ligger åpent og søkbar på nett. Hvordan kan du unngå at det samme skjer deg?

Før du leser videre, ta en rask sjekk om dine egne kontoer er hacket. Du tenker kanskje at du ikke har stort å skjule eller at informasjonen ikke kan brukes til noe av verdi, men ha i tankene at du hverken trenger å være kjent eller profilert for å være interessant for hackerne. Din kontoinformasjon kan brukes til å for eksempel tømme paypal-kontoen din, eller til å sende mail i ditt navn for å lure penger fra mennesker i din kontaktliste. Så hvilke forholdsregler kan du ta selv, for å unngå å komme i hackernes besittelse?

Ikke undervurder verdien av et solid passord
I mai i fjor, ble min og 164 millioner epost-adresser og passord tilgjengeliggjort for andre hackere og kriminelle. Når så mange blir hacket samtidig, er riktignok sannsynligheten lav for at noen velger akkurat mine kontoer å svindle. Likevel gjorde jeg selvfølgelig det åpenbare: Byttet passord. Om ikke du er i det kreative hjørnet, kan du få et vanntett passord gjennom en av disse passordgeneratorene:

Ulempen med å bruke en generator, er at tilfeldige sammensatte passord er mye vanskeligere å huske enn om du velger ditt eget. Skal du lage ditt eget, unngå for all del å bruke kattas navn eller favorittbandet. Tenk kreativt og husk å ha forskjellige passord på alle kontoer. Les tre enkle tips til hvordan du kan lage kreative passord, innenfor rammer bare du forstår, i bunnen av denne saken.

Passordtjenesten LastPass er også et glimrende alternativ, som husker alle passordene for deg og genererer nye passord når du vil. Etter at du har lastet ned tjenesten, finner du LastPass-knappen på verktøylinja. Her logger du inn i tjenesten hver dag. Du har kun ett kruttsterkt passord for å komme inn – resten av passordene husker tjenesten for deg. Les mer om hvordan LastPass fungerer.

Aktiver totrinnsverifisering
Hackerne benytter seg av utallige metoder og programmer for å knekke passord, blant annet «Brute force»-metoden, som går ut på å gjette alle kombinasjoner av tegn – helt til det riktige passordet dukker opp. Jo flere tegn et passord har, jo lenger tid tar det før passordet blir avslørt.

I lys av det store hackerangrepet mot norske politikere, anbefalte Telenors sikkerhetstjeneste, Telenor SOC på Facebook, å aktivere totrinnsverifisering på kontoer som er viktige for deg. Totrinnsverifisering er en ekstra sikkerhetsfunksjon, som er laget for å hindre at andre får tilgang til kontoen din selv om de kan passordet ditt. Enkelt fortalt fungerer det omtrent slik nettbanken din gjør. Du logger inn med brukernavn og passord som vanlig, men mottar en verifiseringskode på SMS eller via en app før du kommer inn.

Under følger lenker til forklaringer på hvordan du aktiverer det på noen av de mest brukte tjenestene:

Antivirusprogram og brannmur
Antivirusprogrammer og brannmurer installeres for å ivareta sikkerheten på datamaskinen, men på to litt ulike måter. En brannmur overvåker innkommende og utgående informasjon fra internett, og nekter tilgang til mistenkelige pakker. Dette beskytter datamaskinen mot hackere. Antivirus derimot skanner datamaskinen for tegn på en virusinfeksjon. Et datavirus er en selvproduserende og skadelig kode som etterlater en signatur i datamaskinens minne. Et antivirusprogram finner slike koder og sletter dem. Jobber du på et sted der du håndterer sensitiv informasjon, er dette et absolutt must. Norton Internet Security er blant de ledende på området.

Det høres kanskje omstendelig ut, men i et samfunn hvor stadig flere ting blir koblet til internett, blir også sikkerheten stadig viktigere. Vi knytter alarmsystem, bankkort, lås og bil til internett og personlig innlogging. Det mest brukte passordet, 123456, holder rett og slett ikke.