Dag Kittlaus

Viv – den smarte taleassistenten som tilpasser seg dine behov

Kunne du trengt en personlig assistent som forstår deg bedre enn du gjør selv? Neste generasjons nye stjerne heter Viv og er allerede kjøpt opp av Samsung.

I 2011 ble Siri lansert for iPhone 4S og skapte bølger av begeistring i teknologiverdenen. Ved hjelp av internett og informasjon du har lagret på telefonen din, finner Siri frem musikken du vil høre på, henter opp apper for deg, gir deg veinavigasjon og svarer på det du lurer på – hvis du formulerer deg enkelt, vel å merke. Sjekk ut testen av Siri og Google Now, som ble gjort i høst. Men nå har altså Dag Kittlaus, mannen bak Siri, gjort det igjen. Denne gangen har han skapt en enda smartere taleassistent. Taleassistenten Viv læres opp av verden, vet mer enn den lærer og lærer hver dag, i følge viv.ai.

Se Dag Kittlaus demonstrere Viv

Tilpasningsdyktig AI
Det som skiller Siri fra nyvinningen Viv, er nivået av kompleksitet. Der Siri, Google Now og andre taleassistenter må ha enkelt formulerte spørsmål for å forstå, kan du stille sammensatte spørsmål til Viv – lik dem vi stiller hverandre. Hun husker hva du har spurt om tidligere og er i stand til å stille oppfølgingsspørsmål. I tillegg er Viv i stand til å skrive ny kode underveis og vil dermed kunne skape sin egen software, basert på brukerens løpende behov. Dette gjør det mulig for Viv å forstå intensjonen til brukeren og vil kunne tilpasse oppgaver ut i fra brukerens løpende behov. Med andre ord skal hun potensielt kunne forstå deg bedre enn du kanskje gjør selv.

Plattform for tredjeparts utviklere
En av de største forskjellene på Viv og andre AI-systemer, er at Viv først og fremst er en plattform for tredjeparts utviklere. Der Siri og andre tale-assistenter bare så vidt har begynt å interagere med andre apper og tjenester, har Viv mulighet til å kommunisere på tvers av plattformer. Den nye AI-assistenten gjør det mulig for utviklere å distribuere tjenestene sine gjennom et intelligent grensesnitt. Det betyr i praksis at Viv for eksempel kan betale regninger for deg i nettbanken, sette opp og kalle inn kolleger til møte eller bestille din neste flyreise med passende hotell. For å kunne utføre oppgaver som dette, har Viv en forståelse for tid, lokasjon, kontekst og personifisering.

Viv har stor kapasitet for å lære, gir en mer persontilpasset brukeropplevelse og vil i tillegg være tilgjengelig på alle Samsung devices. Nå gjenstår det bare å se om Viv er like nyttig som hun er smart. Jeg gleder meg til å teste!