Smartere sikkerhet med tingenes internett

Julen, den tiden av året hvor brann- og innbruddstatistikk topper seg, er over. Mange investerer i smarte alarmsystemer for å minske risikoen for brann og innbrudd, men øker de i virkeligheten sikkerheten?

Enkelt forklart er the Internet of Things (IoT) betegnelsen på ting som knyttes opp mot internett, slik at man kan fjernstyre og monitorere dem via apper. IoT har gjort det enkelt å sette opp egne smarthjem-løsninger, som gir deg full kontroll på hus, hytte eller arbeidsplass når du er borte. Jeg har lenge hatt alarmsystem koblet til internett fra Sector Alarm selv, uten at jeg egentlig har vært bevisst på hvor praktisk smartløsningen faktisk er.

IoT-alarmer og ekstrautstyr
Med smarte alarmpakker blir du varslet umiddelbart om alarmen aktiveres. Via alarmselskapenes apper, kan du enkelt skru alarmen av og på, få melding når barna kommer hjem fra skolen eller lese av temperaturen i boligen. Om du installerer ekstrautstyr, kan du regulere energiforbruket hjemme når du er på ferie. Behagelig for deg og bra for miljøet.

Sissel Eckblad, Sector Alarm
Sissel Eckblad, Sector Alarm

– Vi tilbyr blant annet smartplugger som bidrar til at du har full kontroll på belysning og andre el-produkter. Disse kan du styre med timer og kontrollere temperaturen i boligen, sier Sissel Eckblad, kommunikasjonssjef i Sector Alarm.

Eckblad mener at nyere utstyr gir en mye høyere sikkerhet enn før, blant annet på grunn av bedre kvalitet, tilkobling til alarmstasjon og selvtestende røykvarslere.

NHO Service skriver at det er rundt 30 ganger større sannsynlighet for innbrudd når man ikke har boligalarm.

– Om du er typen som ikke alltid husker om du låste døren, kan du også få montert en spesiell lås. Denne integreres mot alarmsystemet slik at du kan åpne og låse via appen, fortsetter Eckblad.

Jeg tester
Jeg har riktignok ikke alt utstyret Sissel Eckblad forteller om, men jeg laster likevel ned appen for å teste fjernstyring av mitt eget alarmanlegg.

Etter samtale med Sector Alarm for å få aktiveringskode, er appen kjapt operativ og i sync med alarmen hjemme. Appen er intuitiv og svært enkel i bruk.

Her kan jeg både fjernstyre skallsikringen av huset eller aktivere alle sensorene når hele familien skal ut. Hver gang alarmen skrus av eller på, får jeg beskjed via appen. Dette vil nok komme til nytte når barna blir store nok til å være alene hjemme.

Praktisk når du har lagt deg for kvelden og kommer på at skallsikringen ikke er på. 
Praktisk når du har lagt deg for kvelden og kommer på at skallsikringen ikke er på.

Rimeligere forsikring med smartutstyr?
I dag tilbyr enkelte forsikringsselskaper i USA rimeligere forsikringer om man oppgraderer hjemmet eller arbeidsplassen sin med smartutstyr. Både fordi det minsker sjansen for skader betraktelig og fordi kundene med smarthjem koster forsikringsselskapene en hel del mindre. Her til lands tilbyr forsikringsselskapene foreløpig lavere premie om man har installert alarmsystem. Eckblad fra Sector Alarm melder om at de samarbeider med If Skadeforsikring, som er i en prosess hvor de vurderer belønning av smartere sikkerhet.

Jon Berge, If Skadeforsikring
Jon Berge, If Skadeforsikring

– Det er en stor fordel at kundene våre har et aktivt forhold til sikkerheten ved å bruke app.

Vi forsøker hele tiden å forstå hva kundene våre ønsker, og samarbeider i dag med flere typer utviklingsselskaper for å kunne tilby enda bedre løsninger til kundene våre, forteller Jon Berge, informasjonsdirektør i If.

If har i dag et pilotprosjekt med det norske oppstartsselskapet Sfty, som lager løsninger for smarthus. ”Deres såkalte multivarsler Sense blir nå trukket frem som et av neste års mest innovative smarthusprodukter på elektronikkmessen CES i Las Vegas i januar”, skriver DN i november.

Betyr det at dere på sikt ønsker å tilby egne smart-systemer?
– Ja, det er en mulighet for det, sier Berge og understreker viktigheten av at sikkerhetstiltaket man velger har en dokumenterbart forebyggende effekt på både miljø, økonomi og sikkerhet.

– Det må ha nytte for folk flest og mange av smartsystemene har vist seg å ha dette. Det gjelder bare å velge riktig, avslutter han.