iWorks

Farvel MS Office, men vi holder kontakten

Apple er vel mer kjent for høy brukervennlighet enn lav pris, så PCen har lenge vært dominerende på jobben. Til tross for dette er Apple nå på full fart inn i arbeidslivet, med nye og spennende muligheter. Her er én av dem.

Sammen med lanseringen av iOS 10 introduserte Apple iWork med ny og nyttig funksjonalitet.  iWork er rett og slett Apples svar på Excel, Word og PowerPoint, henholdsvis som Numbers, Pages og Keynote. De gjør mye av den samme jobben med et ekstra pluss. Numbers kan brukes til å lese, redigere og lagre en Excel-fil, Pages kan gjøre det samme med Word-filer og Keynote håndterer PowerPoint.  I praksis betyr det at de kan gjøre Office overflødig for mange som ikke trenger de aller mest avanserte funksjonene.

Og enda bedre: Har du en iPhone, iPad eller Mac kjøpt etter 2013, er iWork gratis, men det finnes også gratisversjoner for alle i skyen på iCloud.com (obs. betaversjon).

Ikonene inviterer til samarbeid.
Ikonene inviterer til samarbeid.

Et behagelig jobbunivers
Apple-universet er ganske behagelig. iWork lar deg for eksempel jobbe sømløst på tvers av enhetene. Start på jobbmaskinen og fortsett på telefonen på toget hjem. Det nye er delingsfunksjonaliteten via iCloud Drive. Du kan ikke bare dele, men også la andre jobbe i samme dokument som deg i sanntid. Dette åpner jo for mange fordeler, ikke minst med tanke på at du slipper uendelige versjoner av samme dokument på ulike enheter.

Det store antallet iPhoner i bruk gjør at mange har vent seg til «Apple-logikk» via iOS, og veien til andre enheter i familien er dermed blitt kortere. Med iWork er kanskje avstanden redusert enda litt mer.

En mal for det meste
Det er klart at Microsoft har et solid grep om akkurat dette markedet, og Google tilbyr også gode tjenester. Så hvorfor iWork? Først og fremst gir de flotte visuelle resultater og er i tillegg intuitive og enkle å bruke. Apples mål med iWork har hele tiden vært å la Mac-brukere enkelt produsere vakre dokumenter, presentasjoner og regneark.

Strøkne maler for Numbers, Pages og Keynote får deg til å se proff ut med et klikk.
Strøkne maler for Numbers, Pages og Keynote får deg til å se proff ut med et klikk.

Malene som følger med er gode og det er enkelt å sette opp f.eks. et budsjett. Keynote vil nok virke uvant for PowerPoint-brukere, men når du lærer deg hvordan det fungerer vil du kunne lage flotte presentasjoner som umiddelbart ser ut som noe helt annet enn PowerPoint. Og bare det kan jo være forfriskende. Jeg er en stor fan av Keynote siden du har større mulighet til å sette ditt personlige preg på presentasjonene enn i PowerPoint.

Pages inneholder maler for flotte oppsette for presentasjoner, brev, visittkort, konvolutter og en rekke ulike dokumenttyper. I det hele tatt oppleves det som en stor fordel å kunne produsere ulike typer dokumenter med et proft og gjennomtenkt utseende uten egentlig å ha et snev av estetisk sans.

Noen av de mest avanserte funksjonene i Office-programmene mangler, men de aller fleste av oss bruker vel ikke disse uansett. Dermed er det alle mulig grunn til å ønske nye iWork velkommen med ønske om et langt og fruktbart samarbeid.