ios_hjem

iOS 10 gjør hjemmet ditt smartere, men hva med kontoret?

Se for deg at du svinger inn på parkeringsplassen ved jobben, rett før møtet du skal lede. Mens du ennå har hendene på rattet sier du «SmartKontor, iverksett morgenmøte». Møterommet låses opp, projektoren slås på, lamellene stenger sola ute og ventilasjonen tilpasses antall møtedeltakere. I vrimlearealet høres behagelig bakgrunnsmusikk mens kaffetrakteren begynner å putre. Alt klart, før du i det hele tatt har forlatt bilen.

Den nye Hjem-funksjonen i iOS 10 fungerer sammen med Siri. I praksis betyr det at du nå ved en enkel stemmekommando kan aktivere smart-apparater – før du ankommer kontoret. Les mer om Siri her.

Hei Siri, iverksett morgenmøte!
Hei Siri, iverksett morgenmøte!

God styring på arbeidsplassen
Smartstyring fra mobil har eksistert lenge, men den virkelige nyheten med iOS 10 er at alle styrings-appene nå samles i én app og kan samkjøres i såkalte scenarioer. Med et enkelt tastetrykk eller en kommando til Siri, aktiveres appene til de ulike produktene. Et scenario kan for eksempel være «møteslutt». Iverksett scenario og lys slukkes, lameller åpnes og dører låses. Med en slik programmering kan faste gjøremål som oppstart, møter og avslutning forenkle arbeidsdagen.

Bedre styringsmuligheter gir flere smart-produkter
Innen 2022 kan et typisk hjem komme til å inneholde så mye som 500 smarte produkter, ifølge Gartner. Tiden vil vise om det stemmer, men mulighetene for samkjøring i iOS 10 kan tyde på at vi er på god vei.

Blant produktene som allerede finnes i butikken, er det smarte løsninger innen belysning som står mest i fokus. Product Manager hos Elkjøp, Kim Lomeland, forteller at belysningsserien Philips HUE er det smartproduktet som selger best hos dem i dag. Men det står flere produkter i reolene som mobilen din kan kommandere.

Apple samarbeider med Netatmo som er en storleverandør av smart-produkter. De er blant annet kjent for sin energieffektive værstasjon som, i tillegg til temperatur og luftfuktighet, kan måle luftkvalitet (CO2-nivå) og decibel.

Netatmos værstasjon består av én måler du plasserer ute, og én sender og mottager for nett.
Netatmos værstasjon består av én måler du plasserer ute, og én sender og mottager for nett.

Kameragjenkjenning og høysikkerhet
Netatmo er også relevante i jobbsammenheng med sine kameraprodukter. Utendørskameraet deres gjenkjenner blant annet bilskilt, noe som passer perfekt for bedrifter som disponerer egen bilpark eller benytter parkeringsløsninger.

Sortimentsansvarlig Hampus Nilsson ved Eplehuset nevner også kameraet Welcome fra Netatmo, som er praktisk for bedrifter som krever høy sikkerhet.

– Det er utstyrt med teknologi for ansiktsgjenkjenning, som varsler når noen passerer foran kameraet.

Ansiktsgjenkjenning på steder som krever høy sikkerhet. 
Ansiktsgjenkjenning på steder som krever høy sikkerhet.

Nilsson forteller videre at du får tilsendt video i full HD på et blunk, hvis uregistrerte personer tar seg inn i bygningen. At dette nå er i salg for et par tusenlapper sier noe om hvor tilgjengelig høyteknologiske løsninger er.

En liten påminnelse er nok til å holde arbeidsmiljøet grønt.
En liten påminnelse er nok til å holde arbeidsmiljøet grønt.

”Ferdig for dagen”
…sier jeg til Siri. Hun setter på oppvaskmaskinen, slår av kaffemaskinen og setter i gang støvsugerroboten, uten å klage over at det som vanlig er hennes tur. På arbeidsplassen er hun drømmesekretæren som alltid gjør det hun skal. Hun argumenterer ikke, tar aldri lunsj, og jobber gratis. Nå kan jeg avrunde dagen med god samvittighet og vite at jeg sparer både penger og miljø med nøyaktig styring av temperatur og inneklima. Så piper telefonen min. Det er potteplanten ved sofaen som er tørst. Jeg trenger ikke grønne fingre når Koubachi sin plantesensor kan hjelpe meg å redde yuccapalmen med et enkelt pushvarsel. Det eneste jeg savner er et kompliment fra Siri.

Kilder: tek.no, gartner.com, eplehuset.no, elkjop.no, expert.no