En god start på resten av året

Etter en lang pause ligger alt til rette for en god start.

Hvis du er som meg, begynner du å glede deg til jobb et stykke ut i sommerferien. Ikke nødvendigvis fordi den er verdens morsomste, men fordi du jobber med fine folk, energien begynner å komme tilbake og hverdagen tross alt ikke er det verste vi har.

En lang pause er ofte et utgangpunkt for en ny start. Hvis du allerede første dag etter ferien klarer å sette i verk et par tiltak eller gjøre noen forbedringer, er det kanskje også mulig å gjøre endringen permanent.

Her er noen forslag til forbedringer du kan prøve deg på:

Nå 
Den sikreste veien til stress, er utsettelser. Uhorvelige mengder med tid går med til å vurdere om vi skal gjøre en oppgave, når vi skal gjøre den – og om vi faktisk skal gjennomføre på det tidspunktet vi bestemte oss for. Nå har du sjansen til å eliminere bøttevis med dårlig samvittighet og utsatte oppgaver en gang for alle. Svar på e-posten når du leser den ( – hvis det ikke krever mye tid). Ring tilbake så snart du kan, når det ligger tapte anrop på telefonen. Si ”nei” når noen spør, hvis du uansett vet at det er ”nei” som er svaret. Og siden du aldri kommer til å klare å kvitte deg med alle de sure sokkene – oppgaver som blir utsatt så lenge at de begynner å lukte – hold oversikt over dem og ta unna minst en hver dag.

Fokuser – på en ting om gangen
I en hverdag som er preget av mange parallelle prosesser, avbrytelser og møter, har fokus nærmest blitt en superkraft. Mestrer du denne, hvis du klarer å gjøre ferdig en ting om gangen, enten helt ferdig eller så langt du kommer, har du lært deg en av de viktigste forutsetningene for suksess.

Fokus handler imidlertid ikke bare om viljestyrke, men om evnen til å organisere oppgavene dine på en måte som gjør fokus mulig. En løs ide om hva du skal gjøre, er et dårlig utgangspunkt. I stedet må du spesifisere, være konkret og legge en plan.

IKKE: Gjøre ferdig artikkelen.
MEN: Finne et tema. Gjøre research. Disposisjon. Skrive. Lese igjennom. Sende over – helst før 16:00.

En ekstra og litt til 
Å komme i gang er vanligvis det mest krevende. Å fortsette litt til, koster deg mindre. Hvis du først er i gang med å gjøre unna telefonlisten, ta en ekstra samtale før du avslutter. Legg til 15 minutter på timen med epostrydding hvis du kan. Legg inn et kjapt møte før du skal hente i barnehagen, istedenfor å starte dagen etter med de samme 30 minuttene. Der og da virker ikke en ekstra eller bare litt til, som veldig mye. Men det vi glemmer, er den akkumulative effekten av fem kvarter gjennom uken eller de tilsammen 10 små oppgavene du får unna på noen dager, fordi du hiver dem inn på dagens to do-liste.

Smalt fokus og forenkling 
Kompleksitet hindrer deg i å jobbe effektivt. For mange områder å prestere på, bidrar til at du smører energi og oppmerksomhet for tynt utover. Dette er en form for fokus som handler om å se de lange linjene og målene som ikke ligger rett foran deg. Forenkling gjør veien dit enklere, men et smalt fokus øker kvaliteten på arbeidet ditt – og muligheten for å lykkes med de målene du har satt deg.

Gjør det du lover 
Det høres banalt ut, men faktum er at vi stadig går tilbake på ting vi lover. Vanligvis med gode og plausible forklaringer, men ikke alltid fordi det er praktisk umulig for oss å holde det vi lover. Å gjennomføre, å komme tidsnok, å levere når du har sagt at du skal gjøre det, er i seg selv energigivende. Samtidig setter du en stopper for den evige forhandlingen du har med deg selv i det daglige, der den ene delen av hjernen vet hva det er du har forpliktet deg til, mens den andre stadig stiller spørsmåltegn ved om det strengt tatt er nødvendig å gjøre alt – eller om ikke en eller to oppgaver kan utsettes til i morgen eller neste uke.

Planlegg dagen i morgen i dag 
Det trenger ikke å ta lang tid, men å ha et klart bilde av hva det er du absolutt må ha gjort i morgen, hjelper deg å prioritere riktig fra morgenen av. I tillegg får du ryddet opp i dagens aktiviteter, stoppet endel prosesser og startet endel andre.

Ha en fin start på resten av året!