Les deg opp i sommerferien

Sommerferien står for døren for mange av oss. En måte å holde kontakten med kontoret på er å lese bøker om kontoret – og å forberede deg på hva som venter når du kommer tilbake. Her er noen forslag:

Then We Came to the End hardcoverJoshua Ferris: “Then we came to an end”
Dette er Joshua Ferris sin debutbok fra nesten 10 år tilbake. Fortsatt blir den omtalt som en av de beste historiene som er skrevet om livet på et kontor siden Douglas Coupland ga ut «Generation X: Tales for an Accelerated Culture».

Selve historien foregår på et reklamebyrå i en amerikansk by rundt år 2000. Dot com-boblen sprekker, alt raser, kunder forsvinner og ansatte må slutte. Boken følger et lite knippe ansatte. Fortellervinkelen er første person flertall, noe som gir en underlig fellesskapsfølelse i en historie som egentlig handler om at alle må klare seg selv. Vi møter tekstforfatteren Karen Woo som vil tenke utenfor boksen og finner opp «Lastive Acid» for en kampanje der kunden stolt forteller at kjeksen ikke inneholder spor av dette tilsettingsstoffet. Og hele byrået sliter sammen med en pro bono-oppgave der briefen ber dem om å utvikle et budskap som får kvinner med brystkreft til å le av tilstanden sin.

På et overordnet nivå handler boken selvfølgelig om mer enn det. Ferris har selv bakgrunn fra et reklamebyrå og mye av humoren og dialogen i boken avslører at han vet hva han skriver om. For eksempel når han reflekterer over hva de ansatte bruker tiden sin på – og om det er verdt det:

“We liked wasting time, but almost nothing was more annoying than having our wasted time wasted on something not worth wasting it on.”

Hvis du leser raskt og vil ha mer, finnes det selvfølgelig flere skjønnlitterære bøker å velge mellom. «Generasjon X» kan være et interessant gjensyn. Amerikaneren Helen Philips har skrevet den litt Kafka-aktige boken «The Beautiful Bureaucrat» og franske Amelie Nothomb skriver i «Fear and Trembling» om møte med japansk kultur – både på og utenfor kontoret.

CubedNikil Saval: “Cubed: A Secret History of the Workplace”
Mang populærvitenskapelige bøker har en tendens til å bli lettbente og kjappe. De bærer preg av intens research og mye referat. Nikil Savals bok om kontoret, «Cubed» er alt annet enn akkurat det. Saval er til daglig redaktør i magasinet n+1 (nplusonemag.com), som skriver om en miks av politikk, kultur og samfunn. Det bærer boken preg av. Den er godt researchet, men den er i like stor grad preget av Savals refleksjoner rundt den historiske utviklingen av arbeidsplassen og at han har lest enormt mye annen litteratur som ha klarer å gjøre relevant for temaet.

Boken kartlegger historien langt tilbake, men skyter virkelig fart når Saval forteller om Robert Probst sin oppfinnelse «Action Office». Probst var opptatt av ergonomi og arbeidsmiljø, og beskrev en løsning der hver arbeider hadde sitt eget område der de kunne tilpasse omgivelsene til måten de arbeidet på.

Action Office var en spennende ide, utviklet mens Probst var leder for Herman Miller sin utviklingsavdeling (de som designet Aeron, en av verdens mest solgte kontorstoler). Men kreftene som kjempet mot denne formen for individualisering var sterke, ikke minst i næringslivets økonomiavdelinger. Inspirert av blant annet effektivitetsguruen Frederik Taylor, mannen som jobbet med målebånd og stoppeklokke og som inspirerte undersøkelser av den typen regissøren Bernt Hamer beskriver i «Salmer fra kjøkkenet», ble Action Office maltraktert og spyttet ut igjen som de sagnomsuste cellekontorene.

Nikil Saval sin underliggende tese er at omgivelsene preger ikke bare måten vi jobber på, men oss som arbeidere og mennesker. Han beskriver hvordan telefonen og skrivemaskinen endret kontorkulturen til å dreie seg om skriftlig informasjon, når medarbeidere kunne føre samtaler med kollegaer og kunder langt borte, som de senere måtte skrive et referat av for at innholdet skulle kunne deles. Og han beskriver oppfinnelsen av lysstoffrøret, diktafonen og air condition, alle teknologiske fremskritt som satt sitt preg på organisasjoner og virksomheter over hele verden.

«Cubed» er en bok om kontoret og hvordan ting har blitt som de har blitt. Men den handler like mye om menneskene som jobber der, og hvorfor vi er som vi er. Og hvis du ønsker å dra tilbake på kontoret i august med kunnskap nok til å snakke smart om det aktivitetsbaserte kontoret, er «Cube» rett bok på stranden i sommer.

The great accelerationRobert Colvile: «The Great Acceleration – How the World is Getting Faster, Faster”
Hvis du heller vil snakke om at alt var bedre før og at livet beveger seg kjappere enn du gjør, er «The Great Accelleration» et bedre alternativ. Her finner du blant annet sitatet fra den tyske nevrologen Wilhelm Erb, som klager over at alt har blitt stress.

“Owing to the excessive increase in traffic and the wire-networks of our telegraphs and telephones, which now span the entire globe, our trading patterns and circumstances of life have been transformed completely: All affairs are conducted in haste and excitement… [overheating] people’s heads and [forcing] their spirits to undertake ever new exertions while robbing them of the time for rest, sleep, and stillness.»

Cluet er selvfølgelig at herr Erb uttalte dette i 1884. Den britiske forfatteren og journalisten Robert Colvile sitt poeng er at hvert år etter 1884, helt opp til i dag, sannsynligvis har vært det mest stressende året noen sinne.

På overflaten og på omslaget er det lett å få inntrykk av at den verden Colvile beskriver, går nedenom og hjem i høyt tempo. Han skriver om speeddating, fast food, instant messaging og flash trading. Våre fysiske og kognitive evner er optimalisert for en annen tid, der vi jobbet i korte perioder og slappet av i mellomtiden.

Han viser til undersøkelser som forteller om hvordan legestudenter på sykehus i USA er så utslitt, at de i praksis sovner fra både operasjoner og konsultasjoner, uten å være klar over det. Denne formen for mikrosøvn kan selvfølgelig få fatale følger – og er helseskadelig for dem som opplever den.

Men så er det faktisk håp. For det Robert Colvile ser, er at det moderne mennesket tilpasser seg – og til en viss grad trives med dette høye tempoet. Vi liker at ting skjer og vi blir stimulert av alt fra spennende informasjon til sosiale medier og ny teknologi. De er også et viktig poeng at alle de nye appene, tjenestene og mulighetene sparer oss for mye tid som tidligere gikk med til å betale regninger, stå i telefonkø hos legen eller kjøpe billett til bussen.

At vi bruker denne frigjorte tiden til å sjekke Facebook, lese blogger eller diskutere på Twitter, er ikke Colvile sitt problem, men vårt.

God sommer!