Sony Xperia X – en mobil som ikke går tom for strøm med det første

Et svært godt batteri er hovedargumentet for å velge Sony Xperia X. I tillegg har mobilen et veldig bra kamera å vise til.

Mobilen skiller seg fra tidligere modeller ved at den har mer avrundede hjørner samtidig som glasset bak har forsvunnet. Chassiset har blitt oppgradert til et mer solid aluminiumcover og det frostede materiale på baksiden er mer tiltalende. Sony Xperia X har et tiltalende design. Allikevel savner jeg den store wow-faktoren som Samsung har hatt.

Du slipper å være så bekymret for at glasset på baksiden skal sprekke om du mister mobilen i bakken. Kvalitetsfølelsen på mobilen er høy, og med sine 153 gram føles den bittelitt tung. Kvalitet i frostet aluminium drar vekten opp litt.

Prosessoren er en SnapDragon 650, og den har 3GB internminne noe som holder i massevis.

SIM-kortet er av typen Nano-SIM. Den eksterne lagringsenheten MicroSD er plassert på samme sted som SIM-kortet, noe som er kjekt.

Batteri
Batterilevetiden har blitt mye bedre i denne modellen. Sony hevder at batteriet varer opp til to dager med deres nye Qnovo adaptive ladeteknologi.

Mobilen lærer seg bruksmønsteret ditt. Så om du for eksempel lader mobilen om natten vil den lade batteriet saktere men allikevel være ferdigladet når du står opp. Om du lader litt på jobben vil den kunne lade kjappere fordi den vet at du skal videre i noen viktige møter. Dette skal sørge for at batterilevetiden vil vare lenger på sikt.

Et lite minus er at mobilen ikke er støtter trådløs lading, men dette ser jeg mer på som kjekt å ha enn et must.

God innendørsdekning
Lyden er ganske bra og den støtter 4G+ som gir enda bedre innendørsdekning i Telenor sitt nett.

Godt stabiliseringskamera
Kameraet bak kan skilte med hele 23 megapiksler, mens selfiekameraet er på 13. Du får et godt kamera som gir en veldig bra fargegjengivelse av bildene du tar. Er du ute på en humpete grusvei og vil ta bilde av noe, så klarer kameraet å stabilisere bildet veldig bra. I tillegg kan du velge hva du skal fokusere på i selve bildet i tilfelle det er mye bevegelse rundt. Autofokuseringen holder da motivet du ønsker å fokusere på i sjakk.

Kameraet har også blitt raskere i tilfelle du du plutselig får øye på noe og ønsker å ta et kjapt og spontant bilde. Du trenger bare å trykke på kameraknappen på siden uten å låse opp telefonen. Responsen er kjapp.

I tillegg har den noen morsomme funksjoner som Slow-motion video, Sound Photo, og Sweep Panorama. Men så er hva du skal med dette når du har apper hvor lignende funksjonalitet er innebygd som i SnapChat og Instagram.

Bildekvaliteten har ikke 4K, men jeg kan ikke si at jeg akkurat savner det heller.

Fingeravtrykkleser
Fingersensoren har blitt mye bedre og jeg kommer rett inn på telefonen ved bare å presse forsiktig på av/på-knappen. Denne er plassert på høyre side og for de fleste høyrevendte er det tommelen som blir telefonåpneren

NFC
NFC, eller berøringsutveksling av informasjon og betaling som jeg velger å kalle det, har ikke tatt helt av, selv om tanken er god. Det eneste jeg har brukt NFC til foreløpig er å overføre innholdet fra den gamle mobilen til den nye. Kontaktløs betaling med Apple Pay eller Google Wallet må vente på seg til butikkene kommer opp riktig utstyr.

Selve NFC-chippen er plassert på fremsiden øverst til høyre med en logo. Da vet du nøyaktig hvilken del av telefonen som må berøre betalingsterminalen eller mobilen du skal overføre bilder, kontakter eller andre filer til eller fra.

Playstation
Som de fleste vet er Sony produsenten av Playstation, og med Playstation 4 kan du streame spillene dine på telefonen i stedet for å spille på TV-en som er tatt av andre familiemedlemmer.

Mobilen er dessverre ikke vanntett, noe som jeg egentlig forventer fra Sony i dag.  Jeg tipper at dette blir standard ved neste lansering av neste modell.

På samme måte som iPhone har forbedret sine mobiler med å legge på en S, så kommer Sony med en «boostet» versjon av denne telefonen.

Sony Xperia X er til salgs i Telenors nettbutikk

Konklusjon

Er du ute etter en god mobil med et utmerket kamera, god batterikapasitet og et solid design er dette telefonen for deg.

Fordeler

  • Utmerket kamera
  • Super batterilevetid
  • Skjermen fungerer bra i sollys

Ulemper

  • Ikke vanntett