Microsoft Surface Pro 4

Surface Pro 4 – nettbrett for folk på farten

Med Surface Pro 4, nettbrettet som kan erstatte PCen din ifølge reklamen, er det trygt å si at Microsoft har etablert seg som en hardware-leverandør å regne med.

Jeg har testet og skrevet om Surface-produktene flere ganger før. Først en modell med operativsystemet Microsoft RT, en slags strippet Windows som kunne kjøre Office-pakken og laste ned apper fra Windows Store. Det fungerte greit, men uten 4G og uten PC-funksjonalitet, var det litt vanskelig å forstå hvor i markedet utviklerne ønsket å posisjonere seg seg.

Microsoft Surface Pro 4

Parallelt med RT-versjonen har Microsoft også laget og lansert fullverdige PCer som ser ut som, og er, nettbrett. Jeg testet Surface Pro 3 og var begeistret for den. I fjor høst kom neste generasjon, Microsoft Surface Pro 4, og godt hjulpet av Microsoft i Norge som har lånt ut en maskin, har jeg hatt anledning til å teste det som i realiteten må kunne kalles en videreutvikling av noe som fungerte ganske godt i utgangspunktet.

Siden jeg har hatt fokus på bruk, ikke de tekniske spesifikasjonene og egenskapene, skal jeg ikke gå for dypt inn i de tekniske spesifikasjonene. Men fordi den største endringene på disse maskinene faktisk har funnet sted under lokket, må jeg innom noen punkter.

Et stort nettbrett
Vekten er omtrent den samme som forrige gang jeg testet, men den sylskarpe skjermen er litt større. Den har vokst fra 12 til 12,3 tommer. Ikke nok til at endringene er merkbare, men det er verdt å notere seg at hvis du er vant til å jobbe på en 13 tommer, så fungerer sannsynligvis også denne godt. Med den fleksible støtten på baksiden av skjermen, som kan justeres fra rett opp og ned til liggende, har du også muligheten til å sitte i mange forskjellige posisjoner, både ved et bord og i en sofa. Helt tilbakelent i en stol vil nok en laptop stå stødigere, men Surfacen klarer seg godt nok.

En ting jeg husker godt fra da jeg testet Surface Pro 3, var installasjonen av Office 365 som rett og slett ble så krevende for PCen at den gikk varm. Det var første gang i mitt liv jeg opplevde dette – og jeg var åpenbart ikke den eneste. På Surface Pro 4 har utviklerne jobbet videre med vifte- og varmeløsningen, noe som gjør at varmluften nå sendes mer effektivt ut av maskinen – og flere timers installasjon og nedlasting fra OneDrive gikk fint, selv om viften fikk kjørt seg skikkelig.

Denne nye løsningen gjør også at Microsoft kan ta mer prosessorkraft ut av brikken, og selv om jeg ikke har testet det selv, har jeg lagt merke til mange som har skrytt av spill- og 3D-egenskapene til de sterkeste i7-modellene.

Stylus og tastatur
Også tastaturet og pennen på denne modellen er verdt litt oppmerksomhet. Tastaturet er ytterligere forbedret siden sist, med taster som står litt lengre fra hverandre og som er litt høyere hevet over bunnplaten. Skriveopplevelsen er god og du kan velge mellom to posisjoner når du taster.

b582f7f9-93ee-4ce8-971f-aacf5426decbPennen er også en viktig del av nettbrett-opplevelsen, enten du ønsker å ta notater i OneNote, bruke Surface som tegnebrett eller understreke i dokumenter med markerpenn. Denne versjonen, som du må kjøpe som tillegg (det gjelder også tastaturet), er trykkfølsom, god å holde i, forsinkelsen på skjermen er minimal og pennen henger stødig på venstre siden av nettbrettet, som er magnetisk.

Det gjør for øvrig alt annet av metall som du har glemt å ta ut av vesken før du legger din Surface nedi, som binders, skruer og papirklyper!

Hvis du klikker på tuppen av pennen, der viskelæret sitter, åpnes det et notat i OneNote. Og når Cortana en gang blir tilgjengelig på norsk, kan du bruke den som mikrofon.

Ansiktsgjenkjenning
En siste, fiffig funksjon, som passord-dyslektikere vil sette pris på, er ansiktsgjenkjenningen som maskinen er i stand til å gjøre, når du logger på. Etter en innledende seanse der du må gjennom en liten økt med ansiktsgymnastikk, klarer maskinen å kjenne deg igjen – selv tidlig om morgenen før du har fått gnidd søvnen ut av øynene. Kanskje mest morsomt, men også et varsel om at biometriske passord blir stadig mer funksjonelle.

Min bruk av PC er naturlig nok preget av jobben min. Som kommunikasjonsrådgiver og tekstforfatter er jeg en del på farten, men mye av det jeg gjør skjer ved skrivebordet på et kontor i Oslo og ofte jobber jeg med tekster som krever ganske mange timer sammenhengende jobbing. Til vanlig bruker jeg en Lenovo X1 Carbon, som jeg stadig sjeldnere kobler til en større skjerm og et tastatur.

Hvem passer Surface Pro 4 for?
Den delen av jobben min som er på farten, passer veldig godt til en Surface. Den er lett å ta opp, jeg bruker den til å lese på i stedet for å hente opp iPaden og det er enkelt å inkludere andre over skjermen, med eller uten tastatur. Berøringsskjermen innbyr også til en mer fleksibel bruk, og etter testperioden har jeg tatt meg selv i å stryke fingrene over Lenovo-skjermen – før jeg husker at den ikke har samme funksjonalitet.

Fordypnings- og skrivedelen av jobben min, lar seg fint gjøre med en Surface Pro 4, men etter noen timer tar jeg meg selv i å savne noe litt mer solid og PC-aktig. Dette savnet er lett å stille med docking mot en skjerm og et tastatur, men det får meg allikevel til å tenke at denne maskinen er optimalisert for folk som er mye på farten, som ikke regelmessig tilbringer mange timer over tastaturet og som ønsker den forenklingen et nettbrett som også kan være en PC, tilbyr. For det er ingen tvil: Microsoft klarer å levere på løftene fra reklamen.

Og kanskje forstår Microsoft meg bedre enn jeg kanskje tror; neste, store lansering fra dem er Microsoft Surface Book – litt mindre nettbrett og litt mer PC. Mer om den senere.


DISCLAIMER Som alltid, når jeg blogger om Microsoft, tar jeg med at de fortsatt er en kunde av meg – og at jeg er over gjennomsnittet begeistret for mye av det de utvikler og tilbyr – hardware og software.

Konklusjon

Surface Pro 4 fra Microsoft er et arbeidsjern av et nettbrett. Alene er den et supert arbeidsverktøy for folk på farten, men du kan også koble den til en dockingstasjon, eller kjøpe et tastaturdeksel til den. Med et tastatur så fungerer den omtrent som en bærbar PC med touch-skjerm.

Fordeler

  • Ansiktsgjenkjenning
  • Super til Microsoft-programvare
  • Bra skjerm
  • Stylus
  • Gode ytelser
  • Bra batteritid

Ulemper

  • Tastatur og dokking er ekstrautstyr (høy pris)
  • Pris