Punkt-MP01

Punkt MP01 – «dumtelefonen» gjør sitt comeback

Ville du betalt nesten 3000 kroner for en telefon, bare for å slippe App Store, e-post, Facebook, vibrasjonsvarsler og Snap? Det høres umiddelbart drøyt ut, men for tusenvis av mennesker som har kjøpt «dumme» Punkt MP01, er den sveitsiske designtelefonen et skritt på veien til et mindre stressende liv.

For hva skal du gjøre når Fear of Missing Out (FOMO) totalt dominerer livet ditt, mens du hele tiden tenker at You Only Live Once (YOLO) og at denne tilværelsen, med stadig avbrytelser, overfladisk lesing, kontinuerlige oppdateringer på Facebook og SMS og middager der du ser mer på en skjerm enn på kjæresten din, absolutt ikke likner det du drømte om for 10 år siden? Den smarte løsningen er kanskje å skaffe seg noe som er litt dumt.

Petter Neby
Petter Neby

– Vi har helt klart truffet en nerve, forteller Petter Neby, den norske grunnleggeren av den sveitsiske elektronikkprodusenten Punkt.

– Oppmerksomheten rundt denne telefonen, fra før vi lanserte den i fjor høst, har vært enorm. I går ble jeg intervjuet på CNN, Playboy skrev pent om telefonen nylig, The Guardian i England har dekket lanseringen – og vi er utsolgt to ganger allerede. Det er ikke hverdagskost for en aktør som oss, som er vant til at det vi lager produseres i mellom 50 og 100.000 enheter.

Punkt-telefonen, som er designet av engelskmannen Jasper Morrison, og åpenbart henter noe av sin rene og enkle estetikk fra Dieter Rahms’ Braun-produkter, tok fire år å utvikle.

– Da jeg reiste til Kina for første gang for å finne en produsent, lurte de på om jeg ikke heller ville lage en smarttelefon for å konkurrere med Apple. Det kunne de fikse på fire måneder. Men hele konseptet og tanken bak både telefonen og Punkt handler om å rebalansere relasjonen til teknologien vi omgir oss med i hverdagen. Da er det ikke flere smarttelefoner vi trenger, men en mobil som hjelper oss å ta tilbake kontrollen over eget liv, sier Neby.

I et kognitivt perspektiv mener den tidligere softwareutvikleren at smarttelefonen er noe av det dummeste vi har laget.

– Mennesket befinner seg kognitivt fortsatt på nivå med neandertalerne, mens verden rundt oss stiller krav til multitasking og inntrykkskontroll som vi sannsynligvis kommer til å bruke flere tusen år på å møte. I hverdagen har vi behov for å skille på forskjellige funksjoner. En mobil som også er en bank og et fotoapparat og en bildedelingstjeneste og tekstbehandler, er med andre ord mer enn vi kan håndtere.

Kanskje ikke så rart da, at et av de andre produktene Petter Neby har utviklet, er en lekker vekkerklokke.

– Alt jeg produserer, lager jeg egentlig til meg selv. Og jeg vet godt at selv om telefonen er av, men ligger ved siden av sengen min, så er jeg litt på. Med en gammeldags klokke som ringer om morgenen, sover jeg rett og slett bedre, forteller Neby til Jobb smartere.

Punkt MP01 – er virkelig enkel. Du kan ringe med den, selvfølgelig, og du kan sende tekstmeldinger. Så kan du også synke et par tusen kontakter og kalenderen din, men da må du koble den til en PC ved hjelp av en USB-kabel. Du kan få telefonen til å varsle deg i forkant av avtalene dine – men lenger enn det er faktisk ikke listen over funksjoner. Dette er low tech på ordentlig.

Punkt MP01 er ikke de eneste som har skjønt at det finnes et marked for mindre, ikke mer, funksjonalitet og telefoner som feirer god design, med et fokus på det som er ekte. Du har selvfølgelig en stor gruppe Wallpaper og Monocle-lesende hipstere, som trekkes til alt som lover gamledager tilbake, kort vei til produsenten eller bunnfall i flasken. De har funnet sin telefonleverandør i det franske selskapet Lekki, som pusser opp gamle Nokia- og Ericsson-modeller og selger dem på nettet.

Så har du den litt mer oppdaterte Kickstarter-telefonen «The Light Phone», som ser ut som et kredittkort eller noe rett ut av en Star Wars film, laget for å brukes minst mulig og som et tillegg til din vanlige telefon.

Til slutt vil noen sikkert også påpeke at Doro har laget gode, gamle klapptelefoner med nedstrippet funksjonalitet i årevis. Allikevel, noe sier meg at en telefon som blir markedsført som et funn for besteforeldrene dine og at den er høreapparatkompatibel, ikke blir en suksess i barnebarnas generasjon.

Salgstallene forteller at det finnes et marked for de som ønsker å kombinere retro design med et forsøk på å leve enklere, være mer til stede ved bordet og mindre logget på i sosiale medier.  Å ta tilbake kontrollen over tiden vår, ikke minst den tiden vi bruker på å sjekke mobilen flere hundre ganger daglig, er utvilsomt en god ide.

Om den er verdt 3500 kroner og tilleggskostnadene til iPaden du sannsynligvis kjøper for å kompensere funksjonstapet, er noe helt annet.

Punkt MP01
Punkt MP01