4g-tale

Enda bedre dekning i mobilnettet

Den teknologiske utviklingen flyr stadig fremover. Mobilnettet vårt er intet unntak. I år tar Telenor to store grep som vil forbedre din mobildekning betraktelig – innføringen av 4G Tale og WiFi Tale. 

Så hva er egentlig greia lurer du kanskje på. 4G Tale betyr generelt bedre dekning, bedre lyd i samtalene og raskere oppkobling av samtaler. WiFi Tale gjør at du kan ringe via WiFi eller trådløse nett og dermed gi deg dekning selv i de tetteste bygg.

Telenor er første operatør som klargjør 4G-nettet for tale i Norge. Det er mulig du ikke har tenkt over det før, men 4G-nettet har vært forbeholdt databruk. Frekvensene 4G bruker gjør at du enkelte steder kan ha god 4G-dekning, men likevel dårlig samtalekvalitet fordi 3G- eller 2G-dekningen ikke har vært bra nok.

Bedre tale
Årsaken til at taledekningen blir bedre, er at 4G Tale går over den såkalte 800 MHz-frekvensen, som har signaler med større rekkevidde og som trenger lettere inn i bygg.

I tillegg blir oppkoblingstiden, tiden fra du ringer opp til det ringer hos mottakeren, kuttet kraftig, fra opptil 15-20 sekunder og ned til 2-3 sekunder.

Foreløpig er det de nyeste modellene til Samsung og Sony som støtter 4G Tale, iPhone vil komme på i løpet av første halvår.

Mobilnettet til Telenor vil bli oppgradert fortløpende i hele 2016. I løpet av 2016 vil 98 prosent av alle nordmenn ha 4G utenfor huset sitt, og der du har 4G-dekning, har du også 4G Tale.

Kjøp mobiltelefon som støtter 4G Tale her

4G+
Nettet utvikles konstant og blir hele tiden raskere. 4G+ oppgraderes også kontinuerlig. Dette er en teknologi som kombinerer flere frekvenser og som muliggjør datahastigheter opptil 450 Mbps!

For å få til dette kombinerer vi tre frekvenser i mobilnettet. Etter hvert vil flere mobiltelefoner gi støtte til dette. Det viktigste er at vi da kan tilby 100 Mbps i opplastningen, noe som er spesielt gunstig for å jobbe på farten, og for skylagring og bildedelingstjenester.

WiFi Tale
Den viktigste endringen vi gjør med nettet i 2016 er utrullingen av WiFi Tale. Enkelte steder opplever du dårlig dekning innendørs på grunn av arkitektoniske eller konstruksjonsmessige utfordringer. Vi mobiloperatører har flere utfordringer med innendørsdekning. Vegger og vinduer kan blokkere radiobølger, bygninger kan ligge i radioskygge. Og i et bygg kan innendørsdekningen variere mye fra rom til rom.

Men har du WiFi eller trådløst nett inne i et bygg vil du nå kunne bruke dette nettet til også å ringe med. Så selv om du har dårlig dekning vil du kunne ringe og motta samtaler så lenge du har WiFi, og kvaliteten på samtalene vil være så gode at for eksempel HD-Voice vil være tilgjengelig.

Løsningen vil være viktig for å gi god innendørs taledekning hjemme, og samtidig vil den gi et etterlengtet løft for Telenors bedriftskunder. Mange moderne kontorbygg har store glassflater eller tykke vegger som hindrer mobilsignaler å trenge gjennom.

De fleste virksomheter har et trådløst nett for databruk. WiFi Tale gjør det mulig å ringe og sende SMS/MMS på vanlig måte fra mobilen, selv om du ikke har mobildekning, til glede og nytte både for privat- og bedriftskunder.