Wunderlist

Wunderlist – Microsoft sin snarvei til god oppgavestyring

Av en mystisk grunn har Microsoft aldri nådd helt opp med sitt oppgave-verktøy i Outlook. Det forsøkte de å gjøre noe med da de kjøpte Berlin-baserte Wunderlist før sommeren i fjor. Har de lykkes?

Det er kanskje urettferdig, men relativt uunngåelig, at Outlook sin oppgavefunksjonalitet blir sammenliknet med den skogen av nye, lekre og mer eller mindre gjennomtenkte to do-løsninger som har flommet over markedet de siste årene.

«Oppgaver» i Outlook er litt som en bryggerigamp å regne, i en paddock full av lipizzanere (de hvite araberne du ser på den spanske rideskolen i Wien), tungt integrert med de andre funksjonene og sjelden gjenstand for omfattende oppgradering. Resultatet er et inntrykk av Microsoft som en aktør som har kommet litt på etterskudd. Og det er faktisk litt trist, for hvis noen har forutsetninger for å gjøre det skarpt i et marked som tørster etter integrasjon mellom epost, kalender, dokumenter og oppgaver, så er det dem.

Kanskje ikke så rart da, at de i fjor tok en snarvei og kjøpte Wunderlist og det fem år gamle tyske programvareselskapet 6Wunderkinder – som Sequoia Capital investerte 13 millioner dollar i bare to år tidligere. For når konkurrentene ligger så langt foran deg at det er lite håp om å ta dem igjen, er det helt sikkert en lur strategi å kjøpe en opp. Om ikke annet fordi du samtidig sikrer at minst en av aktørene trykker Windows Phone til sitt bryst, noe som ikke har vært en selvfølge for de andre deltagerne i feltet.

Wunderlist har alltid ligger på Topp 10-listen over to do-apper, men aldri fremstått som den mest vitale og spennende. Det er imidlertid ikke det samme som at den er dårlig – og denne anledningen til å teste appen har vært et hyggelig gjensyn. Når du legger til at Microsoft sannsynligvis kommer til å satse på Wunderkinder-gjengen fremover, er dette absolutt en konkurrent å regne med.

Her er noen ukers oppsummert Wunderlist-bruk:

• Løsningen finnes for det som teller av plattformer, inkludert Windows 10.

 

• Mange to do-apper er rett og slett litt overveldende i sin funksjonsrikdom. Wunderlist har ikke rukket å komme dit enda. Grensesnittet er rent, men ikke kjedelig, funksjonaliteten er intuitiv og det tar ikke lang tid før du er i gang med dine først lister. Og gratis-versjonen har det meste av det du trenger, særlig hvis du bare er på jakt etter et program som dekker dine egne behov, og ikke shopper for et helt team eller en organisasjon.

 

• Oppgaver legges enkelt inn og knyttes til lister, som igjen kan legges i mapper. Det er lett å filtrere på en rekke variabler – sannsynligvis er «due date» den som mange bruker i hverdagen.

 

• Wunderlist er integrert med Dropbox. Det betyr i praksis at du lenker en oppgave mot en fil som er lagret i Dropboxen din. Når du eller en annen redigerer i filen, er det alltid originalen som oppdateres. Lenken vil alltid ta deg til siste versjon. I en verden der samarbeid om innhold og dokumenter stadig tar mer plass, er dette nesten et «must have» – og at Wunderlist ennå ikke har en OneDrive-integrasjon på plass, er litt rart. Men det kommer, garantert.’

 

• En nyttig funksjon er hashtags (#). Hvis du merker en oppgave med en #, lager Wunderlist en søkbar hashtag som samler alle oppgaver med samme tag når du trenger det.

 

• Samarbeid er også et «must have» for å være med i konkurransen på dette området. Her lever Wunderlist opp til forventningene og lar deg tildele oppgaver til andre, registrerte brukere. I Notat-feltet er det i praksis mulig å ha en dialog gående om arbeidet med listen.

WunderlistAv funksjonalitet som kunne vært (mye) bedre, står organiseringen av underoppgaver og mapper høyt på min liste. Subtasks er en lite fleksibel funksjon der listene er bakt inn i konkrete oppgaver. Her går for eksempel utfordreren Todoist (min favoritt) Wunderlist en høy gang.

På min ønskeliste står også lokasjonsbaserte oppgaver – de som spretter opp på skjermen når du går forbi matbutikken eller renseriet – og en kalendervisning.

Konklusjonen er med andre ord at Wunderlist absolutt kan anbefales. Men konkurransen er hard. Allerede nevnte Todoist ansatte en Windows-utvikler i fjor høst, og har lansert sin egen Windows 10-app. Asana fosser frem med sine Facebook-penger og ambisjonen om å endre verden. Flow, det canadiske utviklermiljøet, henger fortsatt med. WorkFlowy er i live og representerer et veldig godt og minimalistisk alternativ til de funksjonstunge konkurrentene. Og den gamle traveren Remember the Milk, beholder markedsandeler, på tross av at det ikke skjer så mye, hverken med appen eller på hjemmesidene.

DISCLAIMER Som alltid, når jeg blogger om Microsoft, tar jeg med at de fortsatt er en kunde av meg – og at jeg er over gjennomsnittet begeistret for mye av det utvikler og tilbyr – hardware og software.