Nokia Lumia 950 XL

Microsoft Lumia 950 XL – jobbmobilen som også er en PC

Microsoft Lumia 950 og 950 XL er Microsoft sine første mobiltelefoner med det helt nye operativsystemet Windows Mobile 10. Gleden var stor her i gården da jeg fikk tak i en Lumia 950 XL. Det er ingen hemmelighet at jeg syns Windows-plattformen er veldig bra.

Med i esken fra Microsoft utover en telefon er det en lader og en USB-kabel. Men ingen øreplugger. Noen vil nok savne dem, men jeg tror de fleste likevel kjøper seg et par eller allerede har et par som er av bedre kvalitet enn de som normalt følger med mobilene.

Mobilen er kjapp og har en stor og fin skjerm på 5,7 tommer. Telefonen kommer med 32 GB lagringskapasitet. Noe som ikke er veldig imponerende i seg selv, men i motsetning til mange andre har du i Lumia mulighet til å sette inn et ekstra minnekort. Telefonen skal takle opptil 200 GB minnekort og dermed burde ikke lagringskapasitet være noe problem. Spesielt ikke om du også bruker en skylagringstjeneste i tillegg, det være seg OneDrive, Dropbox eller lignende.

Kameraet har god optikk
Kameraet har god optikk

Bra kamera
Telefonen imponerer meg stort når det kommer til kameraet, bildene og videoene har en veldig god kvalitet og er nok i toppsjiktet sammenlignet med andre telefoner som er på markedet nå.

Irisskanner
Designmessig er ikke Microsoft Lumia 950XL en mobil som skiller seg nevneverdig ut, men det er på utsiden, for det skjuler seg en god del snacks i Lumia 950XL.

En del telefoner på markedet kommer med fingeravtrykkleser, her har Lumia 950XL gått et hakk lengre. Den støtter at man kan logge seg på telefonen med en irisskanner, i stedet for å taste inn koden.

Microsoft Display Dock
Microsoft Display Dock

En fullverdig PC
Lumia 950 XL kommer også med noe som heter Continuum. Continuum er første steget til virkelig å kunne benytte mobilen som en fullverdig pc. Ved å koble telefonen til en Display Dock fra Microsoft, enten trådløst eller via kabel, så kan du i teorien kvitte deg med den bærbare pc-en. Jeg venter på å få fingrene i Display Dock fra Microsoft, men så snart jeg har fått fatt i den, vil jeg skrive litt om hvordan det fungerer å benytte den i min arbeidsdag. Kanskje jeg til og med klarer meg helt uten bærbare PCen?

Sikkerhet
Sikkerhetsmessig så sies det at Windows Mobile er i toppen, om det er mer sikkert enn iOS og Android skal ikke jeg si noe om, men Kaspersky Lab derimot, som jobber med sikkerhet, mener at den siste Windows Mobile-plattformen er det tryggeste valget.

Microsoft Lumia 950 XL
Microsoft Lumia 950 XL

Irisskanning for pålogging, muligheten for å kryptere dataene på telefonen og det Microsoft kaller tilbakestillingsvern er noe av det som Kaspersky Lab trekker frem. Tilbakestillingsvern gjør at du kan ringe til mobilen for å finne ut hvor den er, fjernlåse den eller til og med slette innholdet på mobilen. Tjenesten er gratis og ligger på kontoen din på Microsoft sine hjemmesider.

Opptak av samtaler
En annen ting som telefonen støtter som kan være nyttig er muligheten for opptak av samtaler. Når du har en aktiv samtale og det er noe du ønsker å ta vare på av en eller annen grunn, så er det bare et tastetrykk unna. På andre operativsystem så må man laste ned en egen app for dette. For sikkerhetsskyld så har ikke Microsoft aktivert den som standard, så ønsker du å benytte denne funksjonaliteten finner du det under «Innstillinger → System → Telefon» og trykk på valget: Velg appen du vil bruke for å behandle innspilte telefonsamtaler».

Helhetlig
Den siste lille god biten som jeg har sansen for, er at det er blitt enda tettere knytning mellom alle de Windows 10 enhetene du har. Avviser du for eksempel en varsling fra Skype, så vil den også bli avvist på de andre enhetene. En liten detalj, men det er veldig fint å slippe og rydde opp i varslingene på hver Windows 10 enhet du har.

Microsoft Lumia 950 XL får du kjøpt i Telenors nettbutikk.