Yoga - Camilla Fuglesang Vågmo Eide

Logger av med Yoga

Yoga hjelper Camilla Fuglesang Vågmo Eide ikke bare med stress og det å finne balanse. Det har blitt en livsstil. I tillegg til å være 3 barnsmor (snart 4) og ha fulltidsjobb i Telenor, er hun også instruktør for kolleger på Elixia på Telenor Fornebu.

– Jeg er en veldig urolig og utålmodig type. Ikke på den måten at jeg alltid skal videre, høyere og bedre, men med det å finne ro. Jeg var veldig nysgjerrig på hva yoga var for noe. Om det virkelig var mulig å finne ro og tilstedeværelse i øyeblikket. Jeg syntes det så kjedelig ut med meditasjon og yoga.

Camilla begynte med Yoga etter at hun fikk sitt første barn. Hun var faktisk gravid med sitt andre barn, men det visste hun ikke enda. Derfra gikk det sakte men sikkert videre. En spire av interesse var plantet som etterhvert har blitt en hel livsstil.

Camilla Fuglesang Vågmo Eide

Yoga for stressmestring
– Det var ekstremt mye stress i hverdagen med jobb og tre små barn som jeg hadde rundt beina overalt. Jeg bestemte meg for at nå må jeg bare finne tilbake til meg sjøl.

– Nå driver jeg både med yoga og meditasjon. Nå starter jeg dagen med å meditere eller gjøre yoga for meg selv, og så er jeg klar til å gi av meg selv til barn, mann og kolleger.

I yoga er det mange forskjellige stilarter. Camilla sin favoritt er hatha yoga, som er den hun praktiserer mest. Hun har også sansen for hot yoga eller bikram yoga. Det er en gammel yoga i moderne drakt, og som først fikk sin nåværende form på 70-tallet. Da gjør man yogaen i et varmt rom på rundt 40 grader.

– Yoga påvirker kroppen både fysisk og psykisk. Før kunne jeg ha mye vondt i nakken og ryggen. Nå som jeg gjør yoga har jeg aldri det. Jeg kan håndtere smerter litt preventivt – hvis jeg kjenner noe er på vei så klarer jeg å løse det opp før det setter seg. Du har også en del virkemidler med deg slik at i en akutt stresset situasjon så har du en del teknikker for å håndtere det.

Balanse i hverdagen
– Yoga er litt som yin og yang. Yoga betyr gjenforening, og gjennom yogaen gjenforenes du med det du egentlig er og det du egentlig kommer fra. Yoga handler om å gjenskape balansen i kroppen – mellom aktivitet og hvile, fantasi og virkelighet, høyre og venstre hjernehalvdel. Yoga handler om å skape balanse.

– Slik vi kjenner yoga i vesten handler det om posisjoner, men det er også meditasjon, pust, respekt og omtanke for det vi lever i. For meg er det en retning og en livsstil som påvirker meg. Stress og sånn betyr ikke så mye for meg lenger, ikke bryr jeg meg så mye om hva andre mener og tror om meg lenger. Stress kommer det ikke noe godt ut av.

YogaHar blitt en livsstil
For Camilla har yogaen blitt så mye en livsstil at hun også er blitt vegetarianer. Det startet med å kutte ut svinekjøtt, før hun gradvis holdt seg til økologisk kjøtt og får som har gått fritt ute i naturen, før hun til slutt bestemte seg for å kutte ut alt kjøtt..

– Det siste året har jeg vært to turer i India og besøkt yogaens hjemby, Rishikesh som ligger ved Ganges. Jeg har møtt masse flotte yoga-mennesker, og gjort yoga i himalayafjellene. Den første yogaturen jeg var på var en 40-årsgave fra mannen min. Han ser hvor bra dette er og hvor viktig det er for meg.

– India gjør noe med deg. India har du med deg etterpå. Du ser mye fint rundt om i verden, men på en sånn reise har du en indre reise parallelt. Yogaen i India er ikke så fokusert på stil og hvordan du holder beina og sånt som en er opptatt av i vesten.

Camilla har adoptert Gandhis sitat “Be the change you want to see (in the world) som sitt eget motto.

– Det er helt grunnleggende i min livsholdning og slik jeg forstår verden. Det er ingen andre som gjør valgene dine for deg, slik er det også på jobb. Begynn med deg selv. Sender du ut agenda til møter du kaller inn til? Kommer du i tide? Går du rundt og snakker dritt eller er du en som er med og bygger opp? Vi er alle ansvarlige for oss selv. Det er fort gjort å skylde på alle andre, men det er ikke sånn det fungerer.

Yoga4En feminin treningsform?
Yoga blir nok i vesten sett på som en myk og feminin treningsform, men filosofien bak yoga og det spirituelle aspektet ved det har mye tilfelles med flere av kampsportene, ikke minst den litt mykere kampsporten Tai Chi. Yoga ble da også brukt som treningsform av indiske krigere fra gammelt av, og er nevnt i det gamle hinduistiske krigereposet Bhagavad Gita så tidlig som 200 f.Kr.

– I India er yoga en del av livet til veldig mange. I motsetning til i vesten er det mange menn som er yogalærere i India. I vesten er det mange kvinner som ofte er lærere og kvinner som ofte gjør yoga, sier Camilla Fuglesang Vågmo Eide.

YogaMeditasjon
– Det er interessant å se hvordan yoga i Norge har vokst frem med fokus på posisjoner mens i USA er det mer fokus på meditasjon. Firmaer som Google legger opp til meditasjon i arbeidstiden. Det er skummelt å sette seg ned og ikke gjøre noe. Der synes jeg det er morsomt å utfordre litt.

– Når du er en yogi fyller du kroppen med næring på forskjellige måter, maten du spiser og tankene du tenker. Det handler om å være ren. Det er ingen religion, men man snakker om en kraft, et univers. Vi er alle en del av noe, respektere noe vi er en del av. Denne balansen går igjen i yoga.

Meditasjon har hjulpet Camilla med å bli mer fokusert, både på jobb og privat.

– Jeg har blitt flinkere til å holde fokus på det som skal gjøres der og da. I meditasjonen skal du ikke tenke på en tanke, du skal for eksempel fokusere på pust. Når tanken om bursdagsgaven du skal kjøpe kommer inn, så lar du den bare slippe.

– Når du jobber og det hele tiden kommer avbrytelser så klarer du likevel å holde fokus og la de andre tankene flyte. Du blir mer disiplinert av å meditere. Før lot jeg nok avbryte mer enn nå.

– Da Dalai Lama var på besøk i Norge sa han at vi nordmenn er så flinke til å meditere. Med det mente han at vi er så flinke til å gå tur i skog og fjell, det er også en form for meditasjon.

Yoga

Alle kan begynne med yoga
Å begynne med yoga trenger ikke være skummelt. Det spiller ingen rolle om du er veldig myk og smidig når du starter opp.

– I yoga sier man at veien er målet, at det er godt at det tar tid. Praktiserer du yoga over tid blir du fleksibel, smidig og sterk. Du får mye mye kjernemuskulatur. Det å holde kroppen i en god balanse og ha en fleksibel kropp er den beste medisin mot alderdom du kan ha. Du får masse andre effekter. Øker søvnkvaliteten, hjertet jobber ikke så hardt.

– I tillegg til bedre fleksibilitet og smidighet blir du også sterkere av å gjøre yoga. Du får mer muskler i lår, rumpe, mage og rygg. Over tid får du definerte armer og bein. Skal du stå på hodet så må du ha god mage og ryggmuskulatur.

– Yoga kan du også fint kombinere med annen trening. Etter å ha drevet med yoga en stund vil du merke at det blir lettere å gjøre en øvelse som knebøy. Selv trener jeg mye styrke i tillegg til å drive med yoga.