stylus

Digitale notater – skriv rett på skjermen

Med en stylus og en app for håndskrevne notater  kan du samle alle notater på et sted – hvis du er villig til å kompromisse litt.

Det finnes to typer styluser, eller penner, som er laget for å skrive på kapasitive nettbrett-skjermer; de digitale, som kobler seg til appen du noterer i ved hjelp av Bluetooth og de analoge, som utelukkende baserer seg på berøringen mellom penn og skjerm.

I tillegg til pennen, som er ganske så avgjørende for skriveopplevelsen, er appen du bruker og funksjonaliteten i den, også viktig.

Jot Script 2
Adonit er en av de største produsentene av denne typen penner, både analoge og digitale. Jot Script, som ble utviklet i samarbeid med Evernote for noen år siden, går for å være en av de beste på markedet. Nå er denne pennen oppdatert og har kommet i en ny utgave som ble lansert i fjor. Også denne gangen blir det lansert en Evernote-versjon med 6 måneder Evernote Premium inkludert, i et forsøk på å selge Evernote sin egen notat-app, Penultimate, sammen med pennen.

Jot Script
Jot Script

Den nye pennen er bedre enn den forrige, rett og slett fordi den likner mer på en penn. Den er tynnere og bedre å holde, blant annet fordi den ikke lenger må huse et AAA-batteri i pennekroppen. I stedet følger det med en USB-lader som du kan koble til datamaskinen og sette pennen rett oppi. En fulladet penn skriver i inntil 20 timer, og det er mer enn nok til en arbeidsuke, når du i tillegg stadig har sjansen til å booste det innebygde batteriet med en kjapp lading.

Hodet, eller spissen, på pennen betyr også mye for skriveopplevelsen. På den forrige utgaven var hodet relativt tykt og føltes unaturlig å skrive med. Jot Script 2 har skalert spissen ned til 1,9 millimeter, omtrent det samme som på en standard BIC-kulepenn, noe som gir en god skriveopplevelse.

Jot Script kan enkelt lades stående i en USB-pinne som følger med.
Jot Script kan enkelt lades stående i en USB-pinne som følger med.

Å koble pennen til enheten du vil bruke den med – for min del en iPad Mini – er enkelt. Du kan enten gjøre det via Bluetooth i innstillingene på nettbrettet, eller enda enklere, i innstillingsmenyen til notatappen du bruker.

Pennen skrur seg av hvis det blir liggende ubrukt i noen minutter, men fyrer raskt etter et klikk på on-knappen, som sitter lett tilgjengelig midt på pennen.

Penultimate
Som sagt, pennen er bare halve historien. Appen du velger – og Adonit anbefaler flere på sine sider – er egentlig vel så viktig. Penultimate er en av de som har hengt med lengst, er kjøpt opp av Evernote og som scorer høyt hver gang disse appene rangeres i en blogg eller en magasintest. Det er også den mange velger, fordi den er sømløst integrert med Evernote – og 6 måneders Evernote Premium følger med hver penn.

Og Evernote er faktisk også en av de to viktigste grunnene til å velge denne løsningen. Å jobbe i en app som ikke eksporterer notatene du tar til det programmet der du også lagrer nettklipp, skjermbilder og tastatur-notater, øker bare kompleksiteten i arbeidsflyten din. Vinningen (alle notater elektronisk) går opp i spinningen (håndskrevne notater må lagres separat, ofte bare på en enhet).

Den andre grunnen heter «wrist rejection» – «håndleddsavsstøtning», eller noe sånt, på norsk. Da snakker vi om funksjonalitet i notatappen som lar deg hvile håndleddet på skjermen, uten at berøringen lager streker eller merker i notatene dine. Uten denne funksjonaliteten blir skriveopplevelsen en øvelse i å ikke berøre skjermen, der du forsøkte å pirke notatene dine ned på iPaden mens du blir stadig stivere i skulderen og irritert over hvor dårlig det hele fungerer.

I den siste versjonen av Penultimate, fungerer «wrist rejection» mye bedre enn i de forrige – og tidvis faktisk også godt nok. Men perfekt blir det ikke. Du skal være ganske så gira på å ta digitale notater, for å mene at skjerm er bedre enn papir.

Good Notes
Dette er en av de sterkeste utfordrerne til Penultimate – som av en underlig grunn har de samme svakhetene som Penultimate har styrker. Men først pluss-siden:

Good Notes har et enklere brukergrensesnitt enn konkurrenten, det er lettere å sette inn blanke sider, velge type penn, tykkelsen på streken osv. I tillegg, og det er nesten den største oppturen, får du velge mellom flere forskjellige penner.

Good Notes
Good Notes

I Penultimate er det strektykkelsen som utgjør variablen, i Good Notes velger du mellom kulepenn, fyllepenn, en kalligrafipenn og en «wet brush». Og da oppdaget jeg at mye av gleden ved å skrive på skjerm, knytter seg til resultater du ser foran deg. I Good Notes skrev jeg både tydeligere og finere enn i Penultimate, noe som i seg selv motiverte meg til å bruke appen lenger enn jeg egentlig planla.

For svakhetene i denne appen er en dealbreaker: Wrist rejection fungerer dårlig, og det tar ikke lang tid før kombinasjonen stive skuldre og irritasjon, nuller ut gleden over et godt skriveredskap. Samtidig oppveier ikke en god mappestruktur det faktum at Good Notes ikke lar seg koble til Evernote – eller noen annen løsning, for den sakens skyld. Det finnes en Dropbox-integrasjon som gjør det mulig å lese notatene dine i en nettleser, men denne er nok først og fremst ment til sikkerhetskopiering.

Og vinneren er…
Hvis du har lyst til å prøve, synes jeg kombinasjonen Jot Script 2, Penultimate og Evernote har best forutsetning for å lykkes. For egen del fant jeg raskt tilbake til yndlingspennen og Moleskine-notatboken da testen var over.