Internett of things

Hva er greia med tingenes internett?

Internet of things eller tingenes internett er over oss. Først skal alle vi mennesker på nett, unge som gamle – nå maskiner, ting og dingser. Når er det egentlig nok?

Så hva er egentlig tingenes internett. Et søk på Wikipedia vil antageligvis bare føre til at du klør deg enda hardere i topplokket. Min definisjon er som følger: Tingenes internett muliggjøres av teknologi som gjør at dingser og teknisk utstyr kommuniserer med hverandre.

Smarte hjem
Ta for eksempel smarte hjem som er litt i vinden og er en realitet fordi dingsene i hjemmet ditt har blitt smartere. Sist ut er strømmålerne som digitaliseres. De digitale strømmålerne gjør hjemmene våre smartere gjennom bedre oversikt over forbruk slik at hvert enkelt hjem kan tilpasse bruk av elektriske apparater og fyring for et billigere strømforbruk. Alle norske hjem skal ha en digital strømmåler innen januar 2017.

Smartere hjem er en del av en pågående trend der tingenes internett blir mer og mer vanlig. Nå som alle er på internett, er det nå dingsenes tur. For når alt vi har av dingser kommer på internett kan vi lettere styre disse tingene, fra for eksempel en mobiltelefon. Alt fra varmeovner, varmepumper, kjøleskap og billader til nevnte strømmåler er nå klargjort for enkel kontroll fra en app på en mobil. Når alle disse dingsene kan styres med ett program eller én app, da snakker vi ekte smarthet.

Jeg deltok på en konferanse før jul der smarte hjem var tema. Etter konferansen kunne en sitte igjen med følelsen av at smarte hjem kun er strømstyring (styring av lys, varmeovner, elektriske kontakter etc.). Og jo det er gøy å kunne kontrollere alle lysene i en bolig med en app på mobilen eller nettbrettet, men tingene kommer nok til å være enda smartere i fremtiden. Vi har bare ikke sett det for oss ennå.

Tenk stort, tenk større
Problemet med innovasjon og ny teknologi er at vi ikke tenker stort nok. I fremtiden vil vi ha løsninger vi ikke har klart å se for oss ennå. Når maskiner snakker sammen, såkalt maskin til maskin kommunikasjon eller M2M som vi kaller det i Telenor, vil det meste rundt oss være smart. Det er ikke bare hjemmene våre som blir smartere med ny teknologi, vi ser dreiningen innen helse, landbruk, i energiselskapene og i bilindustrien. I fremtiden vil ditt hjem klargjøre din ankomst fra jobben fordi bilen eller mobiltelefonen din sier i fra at nå er du på vei hjem, og det uten at du trenger å si fra.

Veiene og transporten er smartere fordi vi har sensorer som forteller bilen din at veien foran deg er glatt. For ikke å snakke om automatiserte biler som nå er i startfasen av sin utvikling. Det er ikke mange år før du bare plotter inn din destinasjon, setter bilen på autopilot og lener deg tilbake i setet mens bilen tar deg dit du skal selv.

Ved hjelp av sensorer og innsamling av data fra flere kilder kan en se mønstre og muligheter. Værmeldingene vil sammen med data fra sensorer ute på jordet vil automatisk avgjøre om et jorde skal vannes eller ikke. Enkelt for bonden. Sensorer fra ditt smartarmbånd, og dine lagrede helsedata vil kunne få varsellampene til å blinke hos din fastlege eller på din mobiltelefon om du skulle være i faresonen for sykdom.

Personvern
Et lite varsku må det være lov å rope for med all denne datainnsamlingen vil det i fremtiden kunne være enkelt å overvåke omtrent alt hva enn innbygger foretar seg. Med sensorer og datainnsamling i nesten alt som er av teknisk utstyr er det nesten ingen grenser for hva for eksempel myndighetene kan vite om deg om de skulle ønske det.

For et regime som ønsker kontroll over innbyggerne sine er dette selvsagt tipp topp, og for oss borgere blir da det orwellianske marerittet virkelighet. Heldigvis har vi Datatilsynet! For Datatilsynet følger med og de ser farene ved alle dataene en teleoperatør eller et energiselskap potensielt kan sitte på.

Dingsenes fremtid
Teknologien som ligger i bunn og som muliggjør mye av denne spennende digitale utviklingen er internett og mobilteknologi. Om ikke det er Telenor som kommer med alle løsningene, så er Telenor en av premissgiverne for utviklingen ved å levere teknologien det bygges på.

Internet of things er en stor buzz om dagen og det er en grunn til det. Det er mange smarte innovatører og gründere som nå er i ferd med å utvikle fremtidens smarte løsninger og tjenester, og de vil vi få oppleve i årene fremover. Det er bare å glede seg.