utlandet

– Vær forsiktig med åpne WiFi-soner i utlandet!

Følg disse 5 rådene fra WiFi-ekspertene Erik Midthun (produktsjef WiFi Datametrics) og Jon Richardsen (ansvarlig for Telenor WiFi Public) og du kan surfe tryggere i utlandet.

Alle åpne nettverk er, per definisjon, potensielt farlige for brukeren.
Jon Richardsen, ansvarlig for Telenor WiFi Public

Konsekvensene kan være alvorlige
– Stort sett går det bra å surfe på å åpne nett i utlandet, men én dag blir du hacket. Og når det først går ille, da går det skikkelig ille, sier Midthun.

Og det vil si?

– At de som hacker deg tømmer bankkontoene dine, og får tilgang til all sensitiv informasjon om deg på rekordtid. De trenger gjerne bare litt «startinfo» om deg, så bruker de såkalt «Social engineering¹» for å hente ut mer informasjon, sier Erik Midthun.

Hvordan får de den «startinfoen»?

– Det er gjerne så enkelt som at du skal sjekke nettbanken fra et åpent nettverk i utlandet. Når du skriver inn adressen til banken din, blir du redirigert til en side som tilsynelatende tilhører banken, men som er satt opp av hackere. Du taster inn påloggingsinfo og kortnummer, og vips så har uhellet skjedd, advarer han.

Må ta sikkerheten på alvor
Jon Richardsen har ansvar for Telenors trådløse nettverk på over 220 hotell- og konferansesenter i Norge. Han har bitt seg merke i at det er én ting kundene aldri spør om:

– Vi får så å si aldri spørsmål knyttet til sikkerheten på nettverkene våre, kundene er kun opptatt av hvordan de får logget seg på internett. På nettverkene vi drifter er de uansett trygge, men det kan jo tyde på at man ikke tar sikkerheten på alvor andre plasser også, sier Richardsen.

For eksempel når man surfer i utlandet?

– Nettopp. Og det er viktig å få fram at alle åpne nettverk, per definisjon, er potensielt farlige for brukeren. Uansett om det er et nettverk på en velrennomert flyplass som Heathrow, eller om det er nettverket til en gatekafé i Krakow – sjansen for å bli hacket er tilnærmet lik, forklarer han.

Og hvordan unngår man å bli utsatt for hacking og virus?

– Bruk sunn fornuft. Det er det aller viktigste. Ikke legg igjen sensitiv informasjon om du ikke er helt nødt. Og er du i tvil om et trådløst nett er trygt: Bruk mobilnettet i stedet, avslutter Jon Richardsen.

5 råd for mobilsurfing i utlandet
Her er Midthuns og Richardsens fem viktigste råd for deg som har planer om å bruke mobilen i utlandet i sommer:

1. Slå av «automatisk påkobling»
Mobiler søker kontinuerlig etter åpne nettverk, men har dessverre ingen kritisk sans. Sørg for at den spør deg om tillatelse før den kobler seg på et nettverk.

 

2. Koble alltid opp VPN²
Er du på en offentlig sone, koble opp VPN om du har det tilgjengelig. Mange tenker på VPN som noe man må gjennom for å få tilgang til e-posten, men sett opp VPN-nettet uavhengig om du skal sjekke mail.

 

3. Unngå å legge igjen sensitiv informasjon
Her er det føre var-prinsippet som gjelder. Unngå å bruke nettbank og andre sensitive websider. Ikke legg igjen kredittkortnummer og annen info.

 

4. Ha oppdatert programvare
Sørg for at operativsystemet på mobilen din er oppdatert. Det samme gjelder sikkerhetsprogrammer, brannmur og antivirus.

 

5. Vær oppmerksom
Sjekk at påloggingssiden til det trådløse nettverket er kryptert, se etter hengelåssymbolet når du besøker nettbanken. Om noe ikke virker helt riktig, er det som regel heller ikke det.

Fotnoter
1 Sosial manipulering (social engineering) går ut på å skaffe seg tilgang ved å lure noen. Sosial manipulering er sannsynligvis den mest brukte metoden for hacking. Sosial manipulering er en helt annerledes måte å angripe datasystemene på, og sjarm er kanskje den viktigste egenskapen for en hacker. Kilde: Wikipedia.

2 Virtual private network (VPN), på norsk; virtuelt privat datanettverk, er betegnelsen på en datateknikk som anvendes for å skape «punkt-til-punkt»-forbindelser, såkalte «tunneler», gjennom et annet datanett (som for eksempel internett). Kilde: Wikipedia.