Microsoft

Kommentar: Microsoft tar grep om mobilsatsingen

Samtidig som det skjer masse spennende i Microsoft, taper selskapet penger i fjerde kvartal. Konsekvensen kan bli at de endelig får orden på mobilsatsingen sin, med Windows 10 Mobile på trappene og to telefoner, med arbeidsnavnene Cityman og Talkman, i pipeline.

Få andre har tenkt nytt på samme måte som Microsoft når det kommer til mobilitet, mobiltelefoner og trykkskjermgrensesnitt. Mens iOS og Android viderefører varianter av ikonbaserte grensesnitt, har Microsoft startet på nytt og utviklet det flisbaserte operativsystemet som har preget PCer, telefoner og tablets siden Windows 8.

Microsoft kjøpte Nokia – mye for å hindre Samsung, LG eller en annen Android-aktør i å snappe den vaklende mobilkjempen – og har lansert mengder av Nokia Lumia, senere Microsoft Lumia-telefoner de siste årene. Og de tilbyr en integrasjon på telefonen mellom produktivtetsprogramvare (Office) og lagring (One Drive), med samarbeidsfunksjonalitet i bunnen, som det er vanskelig å konkurrere med.

Men alt dette til tross, Windows Phone er ingen suksess. Vel og merke selger de flere telefoner i år enn i fjor, særlig i de lavere prissegmentene, men den totale markedsandelen synker fordi Apple og Android-aktørene øker så mye mer. Lanseringen av Lumia-telefoner har kommet som perler på en snor, nå senest med Lumia 640 som har fått svært gode omtaler, men i dag er det få som klarer å huske navn og modellnummer på mange av dem, eller forstå hva det er som skiller Lumia-modellene fra hverandre, annet enn pris. Og på toppen av det hele; med oppkjøpet av Nokia tok Microsoft en så sterk posisjon – de har i dag 97 prosent av salget av Windows-telefoner – at det ble helt uinteressant for andre å konkurrere i det samme markedet. Hverken Samsung, LG eller HTC, som lanserte flere interessante Windows Phone-modeller i 2014, har en nevneverdig markedsandel i dag.

Nå tar CEO i Microsoft, Sataya Nadella grep:

• Omtrent samtidig som han annonserte at den tidligere Nokia-sjefen Stephen Elop som også har mange år bak seg i Microsoft, slutter i selskapet, gjennomførte han nedskrivninger av verdiene knyttet til kjøpet av Nokia på 7,6 milliarder dollar. Derav tapet i fjerde kvartal. At Microsoft-aksjen styrket seg samtidig som resultatet ble annonsert, taler for seg selv.

• Nedbemanningen i selskapet fortsetter, etter et år med kraftige kutt. Neste runde, som starter nå og vil pågå de neste månedene, omfatter 7800 ansatte, 2000 av dem i Finland.

• Og Nadella legger «phones og devices» inn under Windows-divisjonen, sammen med blant annet HoloLens og Surface-produktene.

LumiaFlere av de som har kommentert nedskrivningene og de strategiske grepene de siste dagene ser dette som en svekkelse av mobiltelefon-satsingen. Men det er lett å tolke endringene helt motsatt; kanskje det egentlig har blåst opp til en perfekt storm og kanskje Microsoft nå er posisjonert slik at de endelig skal klare å gjøre mobiltelefoner til en like lur satsing som for eksempel Surface etter hvert har blitt.

Antallet Lumia-telefoner som har blitt lansert årlig, er et av problemene Nadella nå kan gjøre noe med. Istedenfor å sende nye modeller, uten nevneverdige teknologiske forskjeller, ut i markedet på månedlig basis, mener mange at en strategi ala Surface er mer fornuftig: et lite antall enheter som treffer få, men godt definerte prispunkter og brukerbehov, med fokus på de tre områdene som ble definert i forbindelse med endringene; forretningsbrukere, budsjett-telefoner og flaggskip.

Akkurat nå knytter spenningen seg til de to første Windows 10-telefonene, Talkman og Cityman, som sannsynligvis til sammen skal treffe alle de tre områdene. Da blir det også rom for andre aktører som ønsker å satse i Windows Mobile-markedet, til å lansere sine egne modeller.

Jakten på de neste trendene innen personlig databehandling – på jobb og hjemme – er en kontinuerlig aktivitet hos de store IT-aktørene. I dette arbeidet er Windows Phone viktig for Microsoft. Delvis fordi telefonbrukere står for millioner av datapunkter som, i analysert form, forteller mye om endringer i brukermønstre og behov hos kundene. Men også fordi telefonen i seg selv kan vise seg å bli den viktigste enheten vi drar med oss inn i fremtiden.

Ryktene sier at favoritt-funksjonen til Sataya Nadella i Windows 10 er Continuum, som gjør det mulig å koble mus, skjerm og tastatur til en Windows Phone slik at den i realiteten blir en selvstendig PC. Og tanken er ikke ueffen; at vi på sikt skroter PC’en og bytter den ut med sterkere mobiltelefoner med større lagringskapasitet.

Alt i alt synes jeg utviklingene de siste dagene lover godt for Windows-telefonene; lanseringsjag erstattes av en mer fokusert strategi, definerte målgrupper og en sterkere integrasjon med Windows-plattformen, som for Nadella også favner Azur og Office. Istedenfor å tenke «Windows Mobile», som er operativsystemet, ligger fokus nå på «Windows mobile», som er økosystemet rundt telefonen, de skybaserte tjenestene og ambisjonen om å hjelpe databrukere over hele verden å bli enda mer produktive.

Jobb smartere-bloggen kommer med mer stoff om Windows 10, Windows 10 Mobile og de nye Lumia-telefonene utover høsten.

DISCLAIMER Som alltid, når jeg blogger om Microsoft, tar jeg med at de fortsatt er en kunde av meg – og at jeg er over gjennomsnittet begeistret for mye av det utvikler og tilbyr – hardware og software.