Huawei P8

Huawei P8: Et flaggskip som flyter fint

Android-mobilen P8 er flaggskipet fra Huawei (uttales wah-way) som skal ta opp kampen med Apples og Samsungs toppmodeller. P8 er en mobil som holder høy kvalitet og samtidig ligger flere tusen kroner under Samsung og Apple i pris, så denne telefonen kan Huawei i teorien selge i bøtter og spann.  

Huawei er den kinesiske utfordreren som sakte, men sikkert spiser markedsandeler fra de etablerte aktørene. De har et hjemmemarked som i kraft av størrelsen gir dem store muskler allerede før de har passert grensen til utlandet. Og de har en strategi som andre kinesiske aktører har lykkes med før; å levere flere enheter til en lavere pris, fremfor færre, men dyrere.

Utfordrer
Den største utfordringen Huawei står ovenfor, er sannsynligvis at veldig mange mobil-kjøpere velger en iPhone eller en Galaxy uten å vurdere andre alternativer. For fansen gir iPhone-brandet en merverdi som forsvarer de mildt sagt drøye prisene på 6-serien, og telefonene selger som bare det. Men etter at de som skal ha iPhone eller Galaxy har fått sitt, finnes det nok av kunder igjen å slåss om. Og i den kampen er Huawei sin P8 godt posisjonert.

Kvalitetsfølelse
Det første som slår deg når telefonen kommer ut av boksen, er den solide følelsen metallchassiset gir. P8 ligger godt i hånden, de runde hjørnene gjør at den finner seg til rette godt både i innerlommen og bukselommen og den 5.3 tommer store HD-skjermen utnytter telefonens bredde maksimalt. At noen av konkurrentene stiller med 2K-skjermer er verdt å merke seg. Samtidig er HD så skarpt at du neppe kommer til å tenke at bilder eller tekst ikke er klart nok.

Huawei P8Skjerm
5.3 tommer er mye. Imidlertid er telefonen så lett og tynn – tynnere enn iPhone 6 – at det ikke går mange minuttene før den ligger trygt og godt, selv i mine relativt små kontor-hender. På P8 sitter slot’ene for nanoSim og et lagringskort på siden av telefonen. Lite-versjonen, som er 0.3 tommer mindre, har opplegg for Dual SIM. Størrelsen på P8 Lite er så marginalt mindre at det nesten ikke føles. Men fordi dette chassiset er laget av en klar hardplast, koster den et par tusen mindre enn storebroren. Det betyr at mange tenåringer med små (noen vil kalle det fornuftige) budsjetter, nå kan få en seriøs smarttelefon for til en billig penge.

På tross av at jeg er over gjennomsnittet interessert i mobiltelefoner, og i perioder bytter modell oftere enn jeg tør å fortelle om hjemme (sørg for at alle er svarte, så er sjansen stor for at ingen merker at den er ny), er jeg neppe en særlig avansert bruker. Allikevel tar det ikke lang tid før jeg aktivt begynner å mislike en funksjon – eller mangel på en funksjon – et trekk ved designet eller rett og slett følelsen telefonen gir eller ikke gir. Jeg irriterer meg for eksempel fortsatt grusomt over at det koster meg to bevegelser å svare på en telefonsamtale på en Windows-telefon, mens alle, absolutt alle andre, som utvikler telefon-OS har forstått at selv én nesten er for mye.

Grensesnitt
Det er ikke mye å irritere seg over med P8. Hvis du for eksempel ikke liker brukergrensesnittet som er standard på enheten som leveres i Norge, finner du en hel rekke alternativer i appen Temaer. Alt fra strengt minimalistiske uttrykk til maksimalistiske, tegneserieinspirerte ikoner og flater som garantert treffer den yngre garde – altså de med budsjetter som passer denne telefonen.

Tastatur og teksting er en behagelig affære, kanskje særlig fordi telefonen og skjermen har litt størrelse. En liten periode med lagging helt i starten forsvant etter en større oppdatering og har ikke vært en problemstilling senere. Det samme gjelder varmeutviklingen, som var påtagelig i starten, men som også ga seg etter samme oppdatering. En nyttig påminnelse om at det faktisk har en hensikt å sørge for at enheten har siste versjon av programvaren og at app’ene oppdateres jevnlig.

Varslingssenter
Alle Androider har et varslingssenter og mange mobilutviklere tilpasser og lager sitt eget. Huawei sin løsning når du drar fingeren ned fra toppen av skjermen, også når den er låst, er to tab’er der den ene gir deg oversikt over en del programmer som er aktive, mens den andre har snarveier til innstillinger og en rekke funksjoner, som for eksempel Bluetooth, WIFI-tilgangspunkt og flymodus. Med andre ord relativt standard. Det som ikke fungerer fullt så godt, er varslinger på låst skjerm. Det logiske, og det som ofte skjer på telefoner fra andre leverandører, er at et trykk på den aktuelle varslingen, for eksempel ny SMS, bringer deg rett inn i app’en, til den nye meldingen. Dette skjer ikke på P8. Etter å ha forsøkt en rekke UX-temas og prøvd å leke meg med innstillingene for varsel-settinger, ga jeg til slutt opp. Ingen alvorlig innvending, bare litt vanskelig å forstå.

Batteri
En annen funksjon som står høyt på listen til en standard bruker, er batterikapasiteten. Kravet er rett og slett at telefonen må klare jevn bruk gjennom dagen, en blanding av epost, meldinger, litt redigering i dokumenter og kanskje en film eller litt spill på bussen. Etter noen ladinger har P8 sitt 2600 mAh-batteri ingen problemer med å levere nok mileage til å innfri kravet.

Lyd
Lyd er også en faktor som spiller inn – om ikke annet så fordi mange toppmodeller legger mye i å få på plass anstendige høyttalere, også til musikkavspilling. P8 har bare nesten det som trengs for å yte Kygo, Bach og Katzenjammer rettferdighet, men til Nyhetskanalen om morgenen leverer den mer enn godt nok.

Alle mobilutviklere har sine særtrekk. Det underligste, men ikke problematiske, med Huawei og P8, er fraværet av en app-side der du kan plukke app’ene du ønsker å ha synlig på skjermen. I stedet blir alle app’ene på telefonen synlige på hovedskjermene, og må avinstalleres for å forsvinne. Det kan lett bli mange ikoner på toppnivå, men så fort du lærer deg å lage mapper – dra et ikon over det andre – er det lett å rydde opp.

Kamera
En funksjon som er viktig for mange, er selvfølgelig kamera. Siden jeg ikke er en ihuga bruker av mobil kamerafunksjonalitet, men fortsatt drar rundt på en av to kompaktkameravarianter, blir det urettferdig både mot leseren og Huawai om jeg skal hobby-teste denne funksjonen. Det som er verdt å få med seg er imidlertid at P8 har flere spesialutviklede funksjoner som skiller denne telefonen fra flere av konkurrentene. Disse omfatter for eksempel Super Night mode, som gjør bilder tatt i lite lys bedre. All Focus lar deg finne fokuspunktet i bildet etter at det er tatt. Med Watermark skriver du tekst inn i bildene dine. Og med to klikk nederst på volumknappen tar du umiddelbart et bilde.

For en proff vurdering av P8 sine fotokvaliteter, les hva tek.no skriver om den.

Konklusjon
Til slutt – og kort oppsummert – P8 er en verdig utfordrer, selv når det er toppmodellene til konkurrentene som stiller til start. Da testperioden var over sendte jeg samvittighetsfullt testtelefonen tilbake til Huawei – noe annet ville vært en bestikkelse – men var ikke sen om å plukke opp mitt eget eksemplar fra nettbutikken til Telenor. En mer utvetydig anbefaling er det vanskelig å gi.

Til denne testen fikk vi låne en Huawei P8 fra Huawei Norge.