Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 – markedets beste mobilskjerm

Mye pent har vært skrevet om Samsungs nyeste flaggskip, Galaxy S6. Til å være en toppmodell til en såpass høy pris, synes jeg tvert i mot at det er én ting som ødelegger helhetsinntrykket. Batteriet.

Jeg har testet mange Samsung-telefoner de siste årene. Jeg var fra meg av begeistring da S3-en kom, imponert over S4, skuffet over S5, men for så vidt fornøyd med S5 Active.

Batteriet trekker ned helhetsinntrykket
Nå har jeg hatt S6-en i et noen uker. At det er en veldig bra mobiltelefon, er det ingen tvil om. Men jeg velger å ikke slenge meg med på skrytekoret, det er nemlig en del som trekker ned helhetsinntrykket.

Det første du legger merke til med en mobiltelefon, er designet. Det første du gjør er sannsynligvis å ta den opp, snu den rundt, føle og ta. Så stryker du litt på den. Kjæler, kan man kalle det. Det er fullt mulig å sitte slik i flere minutter før du faktisk vekker den til liv.

Her er andres tester av Samsung Galaxy S6
TEK.NO: Mobilen som sprenger rekorder – Samsung Galaxy S6 er en real nesestyver for konkurrentene
Teknisk Ukeblad: En av de flotteste mobilene vi har testet
Dinside.no: Den koster skjorta, men har du råd til det, er dette den beste Android-telefonen til nå
Nettavisen: Den første mobilen som gir oss lyst til å droppe iPhone
LYD & BILDE: Endelig en luksusmobil
ITAVISEN: Vi kunne ikke gjøre annet enn å gi Galaxy S6 terningkast 6

Samsung Galaxy S6Flott design
Design har mye å si. Og der skuffer ikke Samsung med S6. Broren S6 Edge er i skrivende stund den aller kuleste telefonen på markedet rent designmessig, men S6 Flat er ikke langt bak. Borte er plasten som preget forgjengerne. Inn har kommet en telefon støpt som én enhet i et mer ekslusivt materiale, om man kan si det sånn.

Borte er muligheten for å ta av lokket bak. Samsung har istedet valgt å følge Apple på tre områder: ikke mulighet for å ta ut batteriet, dytte SIM-kortet inn på siden (du trenger en spiss «dings» for å åpne SIM-kort-skuffen) og ha utgang til høretelefoner ved siden av ladeporten på undersiden av telefonen.

Førsteinntrykket er at telefonen er skjør, så selv om den har gorilla glass både foran og bak, ville jeg likevel anbefale et deksel på den.

Beste mobilskjerm
Når du skrur den på for første gang og navigerer deg gjennom oppstartsmenyene, slår det deg at Samsung her har levert den beste skjermen på markedet. Her snakker vi en 5,1 tommer super AMOLED med en oppløsning på 1440×2560. Fullstendig over kill når vi snakker om en mobiltelefon, selvsagt, men det skaper uansett begeistring hos undertegnede.

For en tid tilbake live-streamet jeg siste bit av en hockeykamp fra NHL på telefonen på vei til jobben, og det fungerte glimrende. Med full 4G-dekning hele veien, kunne jeg nyte knivskarpe HD-bilder hjemmefra og helt frem til kontorpulten. Imponerende.

Lollipop
Samsung Galaxy S6 leveres med siste versjon av Android, Lollipop. Dette er et enklere, penere og mer oversiktlig grensesnitt enn på tidligere versjoner. I tillegg virker det som om Samsung har fjernet litt av sitt eget preg på det slik at det flyter bedre. Heldigvis er også mesteparten av såkalt bloatware (forhåndsinstallert programvare) borte. Du må nå inn i Samsungs egen butikk for å installere appene derfra.

Lollipop-versjonen har også tatt ting etter Apple. Nå får du blant annet «kort» på låseskjermen som viser varsler fra appene dine. Du kan selv velge om for eksempel vil se hvem SMS-en er fra og den første setningen, eller om du vil skjule innholdet helt. Alt dette styrer du i innstillingene.

Samsung Galaxy S6Widgets og apper
Apropos apper: Android fungerer jo slik at du har en hjem-skjerm, der du har alle favorittappene og widgetene, samt at du har en meny der alle appene dine ligger. På eldre modeller har du på menyen kunnet sortere appene alfabetisk. Denne muligheten finnes dessverre ikke lenger.

Appene på Galaxy S6 legger seg etter når du har lastet de ned, og det er altså ikke mulig å sortere de annerledes. Skal du finne en app du ikke har på hjem-skjermen, må du derfor regne med å sette av litt tid.

Alt i alt fungerer selvsagt Samsung Galaxy S6 bra, samt at den er renere, kjappere og mer brukervennlig enn før.

Batteriet
Men så er det dette med batteriet, da. Mine to siste telefoner har vært fra Sony; en Xperia Z3 og en Xperia Z3 Compact. Dette er de to beste telefonene jeg har hatt. Mye av det skyldes det enormt gode batteriet, som ofte varte i to dager.

Samsung, derimot, har klart å lansere en toppmodell der du kan sitte og se på at batteriet tømmes.

Jeg har relativt faste rutiner når jeg reiser kollektivt til jobb. Det handler om å sjekke sosiale medier, nyheter og streame musikk eller podcast. Rundt 45 minutter bruker jeg til jobb. Med Sony-telefonene hadde jeg da en gjenstående batterikapasitet på rundt 93% når jeg satte rumpa mi ned på kontorstolen og erstattet liten skjerm med stor (ja, jeg er opptatt av detaljene).

Superskjermen stjeler strøm
Med Samsung Galaxy S6 og de samme morgenrutinene har jeg ofte under 80% igjen. Det synes jeg er for dårlig.

Jeg har forsøkt å gå inn i menyen for å se om det er noe som trekker mer batteri enn det burde, men jeg finner ikke noe som skiller seg ut. Det er liksom «skjerm» og «Android» som topper lista.

Samsung skryter av at ladingen skal gå fort, noe den for så vidt også gjør, men det krever i praktisk bruk en del planlegging noe jeg synes er slitsomt i lengden. Jeg forventer et bedre batteri i en toppmodell fra Samsung.

Heller en skjerm med litt mindre oppløsning og et batteri som varer i mer enn 10 timer, spør du meg.