Roaming

7 tips som får megabytene dine til å strekke seg litt lenger

For å få megabytene til å strekke seg litt lenger på ferie enn når du er hjemme er det noen enkle tips og råd som er lette å huske på. Her har du 7 tips for mobilsurfing i utlandet:

Telenor har nå lansert ny datapakke for EU og USA. For 49 kroner dagen kan du fritt surfe for 100 MB. Dette er betydelig billigere enn før. Likevel kan det være greit å huske på at mange av dagens mobiler og apper er laget med tanke på høy databruk.

Ta derfor noen forholdregler når du reiser utenlands. Med noen enkle grep får du maks utbytte av dagspakken din, og kan trygt la roaming-knappen stå på.

Mitt Telenor
Mitt Telenor

1) Last ned appen Mitt Telenor før du reiser. Da kan du enkelt følge med på forbruket og slippe å bekymre deg for kostnader du ikke er klar over.

2) Bruk lagringsfunksjonen i apper før du reiser. Mange av oss liker for eksempel å høre på musikk når vi er ute og reiser. Bruker du tjenester som WiMP eller Spotify Premium er det lurt å bruke offline-funksjonen i utlandet. Dette gjør du enkelt ved å klikke på nedlastingsikonet i tjenesten, så vil musikken kunne lyttes til også uten nettforbindelse.

Et annet praktisk eksempel er Google Maps. Der kan du nå lagre utvalgte kart. Bare klikk på profil-ikonet øverst i høyre hjørne i iOS-appen, og scroll helt ned til bunnen. Der kan du velge å opprette et nytt offline-kart. Deretter velger du kart-utsnittet du ønsker å lagre og Google Maps-appen tar seg av resten.

Liker du å ha reiseguider og byguider på mobilen når du er på tur? Tripadvisor har en egen app for offline modus kalt Tripadvisor Offline City Guides. Den lar deg laste ned informasjon for et utvalgt reisemål og gir deg tilgang til innholdet uten at du trenger å gå på nett når du vil lese om museer, restauranter eller hoteller.

Klargjør du mobilen din før avreise trenger du ikke bruke fullt så mye data i utlandet.

Verdensklokke3) Følg med på norsk tid. Dagspakken gjelder fra det tidspunktet du begynner å surfe frem til midnatt norsk tid. Om du bruker opp 100 MB før midnatt, blir du varslet via en SMS. Deretter betaler vanlig pris for videre bruk. Slik sjekker du norsk tid på iPhone:

4) Skru av lagringstjenester som OneDrive for Business, Min Sky og Dropbox. Alle disse tjenestene synkroniserer automatisk dokumenter mellom mobilen din, hjemmemaskin, jobbmaskin og nettbrett, og bruker masse datatrafikk på det. Det kan hende du trenger tjenestene underveis, men da er det jo bare å skru dem på – og av igjen når du er ferdig. Det kan også lønne seg å gå gjennom apper på mobilen din for å skru av oppdateringer som går automatisk.

5) Hent e-post manuelt. Da velger du selv både når du skal lese e-post, og slipper at e-postleseren din bruker masse MB på kontinuerlig å sjekke e-postserveren din hjemme. Husk også at ned- og opplasting av tunge filer som bilder og video bruker endel data. Unngå derfor dette med mindre det er nødvendig. Et alternativ er å velge et trygt trådløst nett hvis du vil bruke tjenester som krever mye data.

6) Liker du å sjekke Facebook mens du er på tur? Det kan du trygt gjøre, men husk å deaktivere auto-play på videoer i Facebook-appen. De fleste av disse er du kanskje ikke interessert i en gang. Slik deaktiverer du auto-play:

7) Les SMS-en du mottar når du lander i utlandet. Her får du all informasjon du trenger om priser. Vær også oppmerksom på at du vil få tilsendt SMS når datapakken er brukt opp.

I tillegg får du også tilsendt en SMS når du har nådd et forhåndsbestemt beløp for løpende bruk av data og tale, gjennom den automatiske Telenor-tjenesten DataKontroll Utland. Standard maksbeløp er 400 kroner, men dette kan du justere opp eller ned via Mine Sider, appen Mitt Telenor eller via SMS.

Til slutt: Husk at bedriftskunder kan ringe Telenor kundeservice døgnet rundt, syv dager i uken, dersom du har spørsmål. Telefonnummer fra utlandet er +47 915 09 000. Det kan være lurt å lagre på mobilen, men også skrive ned et trygt sted i tilfelle du skulle være så uheldig å miste mobilen din.

God tur!