Samsung Galaxy S5 Active

Til Everest med Samsung Galaxy S5 Active

I april dro jeg til Himalaya med kurs for foten av verdens høyeste fjell. Mobilen måtte jeg selvsagt ha med meg. En mer perfekt anledning til å syreteste Samsung Galaxy S5 Active finnes vel knapt.

Det er få områder i verden som er like utsatt for vær, vind og hyppige værskifter som Himalaya. Jo høyere du kommer, desto verre blir det. Fra sol og 20 varmegrader det ene øyeblikket til snøstorm og null grader det neste.

For å komme seg opp til Base Camp, som er mer enn nok for meg, kreves det rundt 14 dager med vandring. Seks til åtte timer om dagen. I løpet av 14 dager i fjellet opplever man både det ene og det andre. Været er én ting. Mangel på strøm er en annen. I tillegg beveger du deg i mildt sagt ulendt terreng.

Samsung Galaxy S5 ActiveMed andre ord, skal du ha med deg mobilen trenger du en telefon som tåler litt av hvert.

Utseende
Designmessig er den langt i fra den flotteste på markedet. Førsteinntrykket er: Stor og klumpete, ikke spesielt sexy. Solid er vel kanskje inntrykket du sitter igjen med. Det ser faktisk ut til at du kan kjøre over den med bulldoser uten at den får en eneste ripe.

Telefonen ser egentlig ut som en vanlig Samsung-telefon, men er omringet av et deksel som skal beskytte mot knall og fall, men også mot vær og vind. Galaxy S5 Active har blitt testet og sertifisert etter IP67-standarden, som i prinsippet betyr tett mot både støv og vann.

En perfekt turkompis for en tur opp i de nepalske fjell, altså.

no_SM-G870FDGANEE_000261684_Back_gray_300Gorillaglass
Glasset er av type Gorilla 3, som skal være svært «skuddsikkert». Dette dekselet som jeg var innom, stikker noen millimeter ut fra glasset, og skal sånn sett beskytte mot de fleste støtskader. I hvert fall sier Samsung at den skal den tåle mer enn sine konkurrenter.

Dog har ikke Samsung garantert for at skader ikke kan forekomme. Smart nok, kanskje. Folk ødelegger jo telefoner på de merkeligste vis. Fortsatt har jeg ikke mistet den noe sted heller, så jeg kan ikke uttale meg rundt hvor mye den egentlig tåler.

Knappene er noe annerledes enn fra broren Galaxy S5. Samsung har på denne modellen valgt å innføre tre fysiske taster foran istedenfor kun én hjem-knapp. Dette skyldes nok i all hovedsak at du skal kunne betjene den med hansker eller vanter. Dette betyr at også fingeravtrykkssensoren er borte, men den har jeg aldri fått til å fungere likevel, så for meg er ikke det noe stort tap.

Aktivitetsmeny
I tillegg finner du en helt ny knapp oppe til venstre. En blå knapp som skjuler en aktivitetsmeny.

Hovedsiden inneholder høydemeter og kompass, samt hurtigknapper til lommelykt og stoppeklokke. To trykk til og du er inne i Samsungs egen trenings- og livsstilsapp, S Health.

Og med dette verktøyet i lomma, satte jeg av gårde oppover fjellsidene i Himalaya.

Batteri
Noe av det første jeg ser etter når jeg tester denne type telefoner, er batterikapasiteten. En såkalt aktiv mobil er nødt til å ha et godt batteri. Hvis ikke faller konseptet liksom litt sammen.

Screenshot-Base-Camp_300Her befinner jeg meg altså flere tusen meter over havet, med middels til ikke-eksisterende mobildekning (varierende dekning trekker mye strøm i seg selv), og aktiv bruk av både skritteller og høydemåler. I tillegg brukte jeg lommelykta en hel del.

Likevel opplevde jeg at Galaxy S5 Active har relativt god batterikapasitet. Ikke like god som Sony, som fortsatt er ledende på markedet, men likevel tilfredsstillende. Jeg satt den riktignok i flymodus flere ganger der jeg likevel var uten dekning, men ladet den bare en eller to ganger i løpet av to uker. Nå skal det også sies at den holder lenger når man ikke surfer gjennom sosiale medier eller spiller Angry Birds på do.

Høydemåler
Høydemåleren fungerer greit. Den klarer sånn noenlunde å finne ut av hvor høyt over havet du befinner deg, men likevel oppfatter jeg den som litt upresis. På Base Camp, for eksempel, bommer den med drøyt 100 meter (Base Camp er på 5365 meter over havet). På Khala Pattar (5545 meter over havet), bommer den bare med to meter.  Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal tolke dette, men den gir i hvert fall en god indikasjon på hvor høyt over havet du befinner deg.

Screenshot-40000-skritt_300Skritteller
Skrittelleren er jeg mer usikker på. Antall skritt kan muligens stemme, men når det gjelder distansen den mener du har gått, er den flere ganger helt på jordet. Blant annet mener den at jeg på en dag har gått drøyt 40.000 skritt og drøyt 40 km. Førstnevnte kan stemme, sistnevnte er helt på bærtur. Det kan ha noe med at man i 5000 meters høyde går med museskritt, og at distansemåleren ikke er knyttet mot noen GPS. Dette er likevel bare flisespikkeri. Den gir fortsatt en ganske grei indikasjon på hvor aktiv du faktisk er.

Er du virkelig interessert, kan du bruke S Health til så mye mer. Du kan blant annet registrere vekt, trening, kaloriinntak med mer. Likevel opplever jeg dette som tungvint. Blant annet kan jeg ikke knytte mitt Polar pulsbelte opp mot appen.

Når det gjelder å registrere inntak av kalorier, finnes det ikke noe register over norske matvarer. Søker du for eksempel på «syltetøy», får du ingen treff. Det skal visstnok være mulig å legge inn dette manuelt, men allerede her har jeg falt av for lenge siden.

Screenshot-skrittoversikt_300S Health
Sorry, Samsung, men S Health er ikke for meg. Det er for vanskelig. For tungvint. S Health når ikke opp til spesialiserte verktøy som Polar, Suunto og Garmin og treningsapper som Endomondo, Strava og Runkeeper. Min anbefaling er heller å legge til rette for at man kan importere data inn i appen.

«Hvorfor tester du Galaxy S5 Active nå som Galaxy S6 har kommet?», tenker du kanskje. Vel, sannheten er at jeg har fått teste begge to.

Og faktisk er det aktivitetsoppleget til S5 Active som er den store forskjellen. Resten opplever jeg faktisk som ganske så likt – i hvert fall innvendig. S6 er selvsagt mye lekrere designmessig. I en blindtest hvor jeg kun hadde fått testet ytelse, batteri og respons, er det ikke sikkert jeg hadde klart å skille de fra hverandre.

Konklusjon
Akkurat nå har jeg hovedkortet mitt i en Galaxy S6 og tvillingen i Galaxy S5 Active. Hadde jeg hatt valget, ville jeg muligens ha valgt sistnevnte, faktisk. Det er i all hovedsak fordi jeg er mye ute i skog og i mark, og er avhengig av en telefon som tåler en støyt. Og litt vann.

Og fordi den fungerer like bra til jobbruk som mer spesialiserte mobiltelefoner. Kanskje med unntak av fetteren Samsung Galaxy Note 4.

Kjøp Samsung Galaxy S5 Active i nettbutikken