HTC One M9 – subtil eleganse og kvalitet

HTC One M9 er toppmodellen som omtrent har druknet i alt Samsung-hysteriet. Der Samsung har tenkt nytt og innovativt med sin toppmodell har HTC nærmest bare frisket opp sin litt, uten at det nødvendigvis er så galt.  

Basert på utseendet er HTC One M9 nesten helt lik forgjengeren, men det er ikke nødvendigvis noe negativt. Dette er en av de stiligste mobiltelefonene på markedet – en solid telefon med en svært god opplevd kvalitet.

Sammenlignet med forrige generasjons Samsung Galaxy oppleves HTCen som bedre designet og mer forseggjort. Men Samsung Galaxy S6 er en vesentlig sterkere konkurrent enn det S5 var, og den har tatt all oppmerksomhet bort fra lanseringen av HTC One M9.

I likhet med sine konkurrenter har også HTC latt mobilkameraet stikke mer ut av chassiset på mobilen enn tidligere. Det betyr designet er ofret bittelitt for å gi plass til et enda bedre kamera, men det var virkelig en nødvendig oppdatering.

HTC-One-M9-kameraKamera 
I forrige versjon av HTC One gikk HTC mot strømmen og satset på et hovedkamera med lav pikseloppløsning men med god elektronikk, spesielt i dårlig lys. Nå har HTC flyttet det gamle hovedkameraet til fronten av mobilen, resultatet er det beste selfie-kameraet du kan få på en mobil. På baksiden har de valgt å gå for en bildebrikke med 20,7 MP. Resultatet er skarpere bilder og et bedre allround kamera, men det er ikke lenger noe bedre enn andre mobilkameraer i dårlig lys. Et kamera på det jevne i en toppmobil.

Skjerm 
Skjermen på 5 tommer er en full HD-skjerm med 441 piksler per tomme. Mens Samsung Galaxy S6 har en oppløsning på hele 576 piksler per tomme har HTC valgt å la være og slenge seg på piksler per tomme-hysteriet. Det debatteres også om det er noe å hente i praksis på å ha så høy tettet av piksler på en liten mobiltelefonskjerm. Til sammenligning har iPhone 6 en skjerm med en pikseltetthet på 326, og det er en veldig bra mobilskjerm.

Den opplevde kvaliteten på skjermen til M9 er høy. Den har god lysstyrke i dagslys og god innsynsvinkel.

En annen fordel med at skjermen ikke er like stor og har like høy oppløsning som andre toppmodeller er at batteriet ikke tappes like raskt. Ser du derimot mye på film på mobilen kan du vurdere en mobil med større skjerm (for eksempel: iPhone 6 Plus eller Samsung Galaxy Note)

Høyttalere 
HTC var først ute med skikkelig gode høyttalere på fronten av mobilen. Sammenlignet med konkurrentene er nok fortsatt HTC den mobilen med best lyd uten bruk av hodetelefoner.

Men også med hodetelefoner har HTCen noe ekstra å by på, nemlig virtual surround. Surroundlyd i hodetelefonene er definitivt med på å gi M9 noe ekstra når det kommer til film og lydopplevelse. Lyden oppleves rikere enn hos konkurrentene.

Batteri 
Batteriet på HTC One M9 er bra. I hvert fall på papiret. I praksis derimot er ikke batterilevetiden noe lenger enn på forrige modell selv om det er kraftigere. Batteriet på M9 er like kraftig som på iPhone 6 Plus. Så da skulle en tro at batteriet varer lenger i M9 som har en mindre skjerm, men det gjør det altså ikke. Tester gjort av blant andre http://www.techradar.com/ viser at det er operativsystemet som stjeler mye av batterikapasiteten på HTC One M9.

Minnekort 
For minnekortfantastene som absolutt skal ha med plass til minnekort på mobilen er M9 et bedre valg enn Galaxy S6. Samsung har nemlig droppet plass til minnekort i sin nye toppmodell.

HTC One M9 kommer også bare i én utgave, 32 GB. Men med et minnekort på plass kan du lagre hele 160 GB på telefonen. Om ikke det er nok kan du alltids ha flere minnekort.

Grensesnitt 
HTC sitt grensesnitt er i mine øyne, det definitivt flotteste basert på Android. Det har ikke helt enkelheten til iOS, men du har til gjengjeld muligheter til å gjøre massevis av egne tilpasninger samtidig som det ser bra ut og er enkelt å finne frem.

Tastatur 
Standardtastaturet på denne telefonen er ikke all verden i mine øyne. Heldigvis er det enkelt å laste ned andre tastaturer sånn som SwiftKey. Det fine med SwiftKey er at appen synkroniserer på tvers av enheter og dermed gir deg ordforslag basert på de ordene du oftest skriver. Tastaturet lærer deg å kjenne og dermed skriver du raskere og mer effektivt.

Kontakter 
Om du synkroniserer mobilen med sosiale nettverk som Facebook, Twitter og G+ får du automatisk opp bilder og kontaktinfo når du blir oppringt. Denne integrasjonen oppleves sømløs og elegant. HTC One M9 ligger et godt stykke foran blant annet iPhone når det kommer til brukervennlighet i ringeappen. Selv om dagens mobiltelefoner er så mye mer enn en telefon er dette noe av det grunnleggende på mobilen som en faktisk forventer skal være bra.

Hva synes folk om HTC One M9? 
Tilbakemeldingene denne mobilen får er at den ikke føles så oppdatert mot forrige modell. Den er nesten lik den forrige versjonen av HTC One, innvendig og utvendig.

Designet på telefonen er flott det, den mangler kanskje litt av wow-faktoren som Samsung Galaxy S6 har, og det er først og fremst Galaxy-telefonen som denne må sammenlignes med.

Men, det kommer litt an på hva du liker. For der HTC One M9 føles som et solid stykke metall i hånden er Galaxy S9 edge lett og delikat.

tek.no: – Innfrir som underholdningstelefon

dinside.no: – Fantastisk lyd, nydelig design, god ytelse, god skjerm, pen og brukervennlig Android

klikk.no: – One M9 er uansett en lekker og kraftig telefon som bare ikke har det lille ekstra som skal til for å nå toppkarakteren

Konklusjon 
Med sin solide byggekvalitet og flotte design  i aluminium er HTC trygt mobilvalg. Den gode ergonomien på telefonen og følelsen av å ha den i hånden samt HTC’s brukervennlige grensesnitt gjør at dette er en mobil du vil sette mer og mer pris på etter hvert som du bruker den.

Den har ikke like mye kraft og hardware og wow-effekten til Samsung Galaxy S6 som nå er kongen på haugen av Android-telefonene, men den har som sagt andre kvaliteter. Har du forrige generasjons HTC One er det ikke nødvendig å bytte ennå, da kan du heller vente å se hva HTC kommer med neste gang de oppdaterer sin toppmodell, for One M9 er mer det en på bilspråket ville kalt en ansiktsløftning.

HTC One M9