Bøker for jobben: Stress ned med fargelegging

Jeg regner med at alle har lest de forrige anbefalingene i «Bøker på jobben» – og at bare tanken på mer krim etter påsken får det til å rykke i avtrekkerfingeren – så her følger to nye trender i form av bøker som begge egentlig handler om å få gjort det du skal.

Den ene trenden, som har manifestert seg i et utall bøker og som er tydelige til stede i norske bokhandlere, er fargelegging for voksne. Den andre tar utgangspunkt i en minimalisme-bevegelse som hadde sin storhetstid for noen år siden der målet var å eie færrest mulig ting.

Etter å ha gitt bort alt de eier, bare for å måtte kjøpe en del av det tilbake igjen, er sannsynligvis også denne gruppen klare for å lære å rydde opp av den japanske eksperten Marie Kondo.

Johanna Basford
Johanna Basford

Fargeleggingsavstressing
Du skjønner at noe er på gang, når halvparten av bøkene på britiske Amazon sin toppliste er fargeleggingsbøker for voksne.

Du finner noen med stress- og terapitema, noen som lokker med at du kan fargelegge deg inn i en meditativ mindfullness-tilstand – og så har du illustratøren Johanna Basford sine fantastisk detaljerte Secret Garden og Enchanted Forrest som egentlig bare er fascinerende tidsfordriv for slitne sjeler.

Bøkene er trykket på nydelig papir, så tusjene du bruker ikke skal blø igjennom til neste side og tegningene er så omfattende at du ikke rekker over dem på en kveld.

Multitasking
Jobbrelevansen i denne fargeleggingstrenden er kanskje ikke helt åpenbar – inntil du begynner å tenke på noen av de utfordringene moderne, teknologiske hjelpemidler representerer for brukerne. En av den er multitasking.

På et nettbrett eller en PC er eposten, Facebook, et notat du jobber på eller en blogg bare et tastetrykk unna. Midt i en fagartikkel hopper du til Twitter eller får en oppringning på FaceTime.

De stadige avbrytelsene gjør det vanskelig å oppnå kontinuitet i lesingen og for hver gang du faller ut av det du egentlig gjør, bruker du tid på å komme tilbake. Samtidig produserer kroppen endorfiner – stresshormoner – som igjen bidrar til at du ikke finner roen.

Analog flyt
Fargeleggingen er totalt analog – selv om mange naturlig nok ikke klarer å motstå fristelsen til å skanne eller fotografere det ferdige resultatet og laste det opp på en eller annen sosial plattform. Men akkurat der og da, når du sitter med tusjene og boken og fyller ut blomster, bier, dyrebilder eller abstrakte mønstre, er det bare det som gjelder.

Den tilstanden du kan oppnå da, kalles «flyt». Begrepet ble utviklet av den ungarske psykologen Mihaly Csikszentmihalyi og er mye brukt innen organisasjonsutvikling og personlig effektivitet. Begrepet beskriver en tilstand der du går totalt opp i arbeidet, tiden forsvinner uten at du legger merke til det og balansen mellom mestring og utfordringer gjør at du ikke kjeder deg – du forsvinner bokstavelig talt inn i en annen verden.

Forhåpentligvis er du ikke nødt til å ty til fargelegging for å erfare denne flyt-tilstanden. Samtidig kan et sett med tusjer (de beste er Staedler Triplus Fineliner 0,3mm) og bøkene til for eksempel Johanna Basford hjelpe deg å lære hvilke forutsetninger som må være til stede for at du skal oppnå det samme på jobben.

Marie Kondo
Marie Kondo

Rydd deg effektiv
Den japanske ryddekonsulenten Marie Kondo står for den neste trenden og et boksalg på mange millioner etter at hun publiserte The Life-Changing Magic of Tidying Up i fjor. Det dreier seg egentlig om en slags filosofi og en metode for å velge ut de tingene du ønsker å beholde i livet ditt og hvordan du organiserer det du sitter igjen med.

At Kondo sin zen-aktige – hun jobbet flere år i et Shinto-tempel – og minimalistiske tilnærming til ting har gjort suksess er kanskje ikke så rart. Vi lever i en tid der jaget etter ting er konstant økende, samtidig som urbaniseringen på globalt nivå bare fortsetter, noe som gir stadig flere mennesker mindre og mindre plass å leve på. På arbeidsplassen fører også utviklingen – kontorlandskap, mindre plass til personlige eiendeler, mer mobile jobber – til at mange ting lett blir en distraksjon og et problem og ikke noe som hjelper oss til å nå målene vi har satt oss.

Fokus på det du vil beholde
Kondos metode sier at ryddingen skal skje raskt, vi skal fokusere på hva vi ønsker å beholde, ikke hva vi vil kaste, og hvis vi har gjort det riktig, skal det ikke være nødvendig å rydde igjen på lang tid. Å beseire rotet er ikke en pågående kamp, men en krig du enten vinner eller taper, skal vi tro Kondo.

Det sentrale elementet i enhver ryddemetode, er selvfølgelig hvilke kriterier du benytter for å avgjøre hva du skal kaste og hva du beholder. På hjemmebane mener Kondo det handler om hvor vidt tingene dine gir deg glede eller ikke. På jobben handler det mer om nytte: Gjør tingene du trekker rundt på at du jobber mer effektivt, er mer kreativ, samarbeider bedre eller rett og slett har det bedre?

Slik gjør du det:

• Gå igjennom alt du omgir deg på plassen din (eller kontoret ditt) i en runde – og ikke bruk lang tid.

 

• Vurder hver enkelt ting opp i mot nytteverdien (eller gleden det gir), og fokuser på det du ønsker å beholde – ikke det du skal kaste.

 

• Sorter ting i kategorier og finn faste plasser til alt sammen – også det du har i vesken eller skuffene.

 

Du kan gjøre litt av det samme når du organiserer PCen din – som sannsynligvis er smekk full av filer som du ikke har åpnet på mange år – og som raskt skaper en følelse av å være litt overveldet.

I praksis
I et forsøk på å teste Marie Kondos prinsipper foretok jeg en rask gjennomgang av skuffene på mitt eget kontor.

Der fant jeg blant annet to Pelikan-penner – jeg er litt over gjennomsnittet opptatt av skriveredskaper, og disse Pelikan-variantene er spesielt vakre, helt svarte med sølvklips og gullsplitt – men dessverre ikke så gode å skrive med som Pilot-plast-pennen HI-TEC-C til 50 kroner stykket.

Jeg bruker dem av og til, men legger dem raskt til side fordi Pilot-pennen er så overlegen. Jeg bruker med andre ord unødvendig energi på å forholde meg til to objekter som ikke gir meg glede i det hele tatt, men som skaper frustrasjon fordi de ikke er det jeg vil at de skal være. Og dermed havnet de i haugen med ting som forhåpentligvis heller kan glede andre.

Selvfølgelig handler egentlig ikke dette om å rydde, men om å finne ro i sjelen og fokus i arbeidet. Da er penner og ladekabler et fint sted å starte – men jeg venter i spenning på neste bok fra Marie Kondo der jeg håper hun tar prinsippene sine i bruk på innboksen i stedet. Og spør: «Gir denne eposten meg glede…»