Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 – pur glede

I to uker har jeg hatt den store gleden av å bruke en Sony Xperia Z3 på fulltid. Og du milde sushi for en telefon det japanske konsernet leverer. 

Sonyen fremstår mer helstøpt enn flere av sine Android-konkurrenter, med sin blanding av aluminium på kantene og glass både foran og bak. Den virker solid. Telefonen har runde hjørner med forsterket materiale som skal være mer motstandsdyktig mot støt. Likevel vil den nok få synlige skader og riper om den mistes, jeg anbefaler derfor å få på et deksel om du vil beholde telefonen ripefri og fin.

05_Xperia_Z3_White_Angle_SideAlle åpninger har tilsynelatende solide deksler som bidrar til at Z3 er vann- og støvtett. Ja, bortsett fra hodetelefoninngangen, men den er sikret innenfra.

Det er ingen knapper foran på telefonen. Derimot har Sony valgt å legge knappene for av/på, volum og ta-bilde på høyre side. Du aktiverer skjermen ved å trykke på av/på-knappen. Kameraet kan aktiveres ved å holde ta-bilde-knappen inne i under to sekunder og akkurat denne funksjonen fungerer lynraskt. Ikke noe lagging og venting, i motsetning til f.eks. Galaxy S5.

Klikk, hold, ta bilde, del, få masse likes. Herlig.

Super skjerm
For en skjerm Sony leverer! 5,2 tommer stor og med full HD gir knivskarpe bilder – både for generell bruk av telefonen (du skal zoome laaaaangt inn før du ser pikslene), men også for bilder og ikke minst til å se film. Jeg har i skrivende stund ikke hatt noen problemer med å se skjermen, hverken i godt eller dårlig lys. Noen ganger vil du faktisk kunne se sensorene i skjermen, men dette velger jeg å se på som en sjarmerende skjønnhetsfeil.

Og er du en av de som har litt små hender og derfor synes 5,2 tommer kan være litt stort? Fortvil ikke, da er Z3 Compact noe for deg. Med 4,6 tommer er den hakket mindre, men innmaten er nesten helt identisk (det er litt lavere internminne på Compact-modellen, men dette betyr nesten ingenting i praksis).

Spony Xperia Z3

Hva så med operativsystemet?
Det jeg var mest spent på etter et relativt langvarig, dog turbulent, forhold med Samsung, var måten Sony har implementert Android på.

Heldigvis har Sony tilpasset det uten altfor mye dilldall. Menyene er enkle og relativt minimalistiske. Det er enkelt å sortere apper i hovedmenyen og varselfunksjonen er rendyrket til å inneholde nettopp varsler. Det er først når du sveiper til venstre herfra at du får tilgang til alle snarveiene.

Hovedmenyen, der alle appene ligger, har du alltid enkel tilgang til som eget ikon. Sveip mot høyre og du får opp en enkel meny der du blant annet bestemmer sortering av appene dine.

Det som derimot ikke fungerer så veldig bra, er galleriet – altså stedet der bildene dine legger seg. Jeg finner ingen enkel måte å opprette mapper på blant annet. Det er først når jeg koblet telefonen til PC-en og gikk inn i rotmenyen at jeg klarte dette. Og når en mappe først er opprettet, får jeg ikke noe valg når jeg markerer et bilde om å flytte det over i en annen mappe. Usedvanlig upraktisk når man f.eks. er på ferie uten tilgang til PC og ønsker å flytte bilder etterhvert som man tar dem.

Et raskt Google-søk viser at jeg faktisk må inn i File commander på telefonen og sette opp mapper på rot derfra.

Lynrask prosessor
Sony Xperia Z3 fungerer lynraskt. Du merker med en gang den voldsomme responsen du får ved å sveipe eller ved å åpne programmer. Ingen lagging. Telefonen kan sågar kjøre flere applikasjoner samtidig uten at du merker det. Automatisk oppdatering av apper fra Google Play kan også gjøres samtidig som andre oppgaver uten at du trenger å legge fra deg telefonen i ren irritasjon. Uten å komme inn på de tekniske spesifikasjonene på akkurat dette, kan jeg med sikkerhet si at Xperia Z3 har en av de aller kraftigste prosessorene på markedet. Og det fungerer som en drøm.

Telefonen har (selvsagt) også installert NFC – den norske appen Valyou er en av flere apper som lar deg betale med mobilen i butikken.

Lagring
Sony Xperia Z3 har minne på 16 GB, men støtter eksternt Micro-SD på inntil 128 GB (etter hva jeg har klart å lese meg til). Man kan jo diskutere om man virkelig trenger 128 GB++ med lagringsplass på en mobiltelefon, og all den tid du faktisk kan velge hvor stor lagringsplass du ønsker på Sonyen, samt at prisen på minnekort ikke er spesielt høy, mener jeg du får mer lagring for pengene her enn du gjør på f.eks. en iPhone.

Strålende batteri
En annen ting som fungerer som en ren drøm, er batteriet. Endelig er det en produsent som har skjønt at en smarttelefon ikke kan være smart uten et godt batteri. Der jeg med Samsung måtte lade to ganger om dagen for å sikre at batteriet skulle vare dagen ut, holder batteriet til Sony i nesten to dager med normalt til mye bruk. Og nei, jeg tøyser ikke. Jeg lader jo litt sånn for sikkerhets skyld, men det går mer på mine tvangstanker enn på batteriet i seg selv.

Sony har implementert en innstilling som viser deg hvor lang tid du har igjen før batteriet går tomt, basert på et slags snitt av foregående bruk. I tillegg kan du aktivere et såkalt stamina-modus som sparer strøm og en ultra-stamina-modus som sparer enda mer strøm ved å sette telefonen i et modus der kun et fåtall funksjoner er tilgjengelig.

Jeg elsker det!

Sony Xperia Z3 kameraKamera
Sony er kjent for sine gode mobilkameraer, og Xperia Z3 er intet unntak. 20 megapiksler, opptil 25 mm vidvinkel og med en blender ned mot f/2.0 gir skarpe, flotte bilder – selv på steder og i situasjoner der det er dårlig lys. Sony har også lagt inn en hel haug med kamerafunksjoner som jeg ikke har fått testet 100% (mange av de er ganske unyttige, f.eks at du kan få “levende” dinosaurer til å vandre over skjermen), men som sikkert gjør det morsommere for noen å ta bilder.

Det som derimot skuffet voldsomt, var frontkameraet, eller “selfie-kameraet” som det også kalles. I dårlig lys er det nesten ikke noe vits i å bruke kameraet i det hele tatt. Mottaker vil nemlig nesten ikke se hva som er tatt bilde av grunnet dårlig lys og ekstremt synlige piksler. Heldigvis tar jeg ikke så voldsomt mye selfies at jeg legger meg ned og gråter av den grunn, men at det er en svakhet i disse selfie-tider, er det ingen tvil om.

06_Xperia_Z3_Compact_White_GroupXperia Z3 til jobbruk
Når det gjelder meg personlig og bruk av telefon til jobbruk, er det mest epost, kalender, samtaler og SMS det går i. I tillegg til internett, selvsagt. Og alt funker egentlig som det skal. E-posten er oversiktlig og grei, og du styrer selv hvor mye eldre elementer du ønsker i innboksen din.

Du kan sette opp en tidsstyring som gjør at du f.eks hverdager mellom 8 og 16 kan ha push-varsling, mens du utenom arbeidstid kan ha manuell synkronisering. Merkelig nok har jeg slitt litt med akkurat denne funksjonen. Plutselig tikker det inn epost en helt vanlig søndag ettermiddag, selv om tidsstyringen er aktivert (damn you som sender epost på søndager forresten!).

Kalenderen er ryddig og grei. Du velger selv om du vil ha dags-, ukes- eller månedsvisning. Du velger også om du vil vise lørdager og søndager, og du kan synkronisere med flere kontoer. Greit hvis du bruker én kalender på jobb og Google-kalenderen din utenom jobb.

Det jeg derimot ikke får til, er å velge dags-, ukes- eller månedsvisning i kalenderwidgeten. Den viser kun dagen i dag og noen dager frem i tid. Skal jeg sjekke om jeg har planer om to uker, må jeg dermed inn i selve kalenderen og sjekke derfra. Litt irriterende, men jeg skal nok la det passere.

Konklusjon
Til tross for et par små skjønnhetsfeil, er Sony Xperia Z3 er den soleklart beste telefonen jeg noen sinne har holdt i mine svette hender. I tillegg til alt som er nevnt over, er det noe udefinerbart over den. Noe som er så fryktelig bra, men som jeg ikke helt klarer å sette fingeren på. Kanskje er det dette man vil kalle et bunnsolid helhetsinntrykk.