Ingjerd Schou

Sånn jobber jeg: Ingjerd Schou, stortingsrepresentant og visepresident

– I rollen som stortingsrepresentant har du fleksibilitet til å utforme rollen din selv – den blir det du gjør den til. Samtidig er rollen som Stortingets fjerde visepresident godt definert – og full av oppgaver og utfordringer. Dagene mine går med til å fylle de to på en effektiv måte – til beste både for Stortinget og de som har valgt meg.

Det forteller Ingjerd Schou, god plassert bak skrivebordet på et av Stortingets mer staselige kontorer. – Dette rommet følger presidentjobben, fortsetter hun, – som menig representant ville det sett litt annerledes ut.

Men kanskje ikke så veldig? Det er noe eget ved å gå trappene opp mot vandrehallen etter å ha blitt sluset gjennom metalldetektoren i resepsjonen, forbi bilder av folk som har formet landet og samfunnet og langs ganger der det har blitt skrevet historie siden 1866. Bare det å ha jobb og kontor på Stortinget eller i en av bygningene rundt, må føles veldig spesielt.

Ingjerd Schou er tidligere sosialminister i Bondevik II-regjeringen og i dag stortingsrepresentant for Østfold. Hun er utdannet spesialsykepleier med mastergrad i administrasjon og har vært direktør ved Indre Østfold sykehus. Den erfaringen kommer godt med i jobben som politiker.

På et sykehus er struktur, rutiner og forutsigbarhet er forutsetning for å drive på en god måte. Du kan ikke løpe rundt å lete etter en sprøyte når du trenger en, for å si det sånn. Og denne strukturen har jeg tatt med meg inn i politikken. Jeg tror jeg er god på både å forberede meg og å planlegge saker og prosesser, noe som ofte en forutsetning for å få det resultatet du ønsker i denne jobben, sier Schou.

Forberedelsene starter kvelden før, med en gjennomgang av neste dags agenda. Så står Schou tidlig opp og er på Stortinget litt over 07:00 for å få med seg avisene, politisk kvarter, en runde epost og en god arbeidsøkt før klokken ti.

– I ti-tiden starter møtene, og mye av det som skjer her er drevet av ukentlige møter. Vi har gruppemøter, komitemøter og fraksjonsmøter, presidentskapet treffes for å behandle saker eller planlegge dagsorden, hver onsdag møter Høyres gruppe sine egne statsråder og vi har møter med samarbeidspartiene KrF og Venstre.  Ofte, tidvis daglig, reiser jeg også ned til Østfold for å treffe folk fra valgkretsen, og tilbake på Stortinget leder jeg Europarådsdelegasjonen. Det innebærer at jeg tilbringer fire uker hvert år i Strasbourg, i tillegg til å delta på en rekke dagsmøter gjennom året.

Det er ikke så mange andre måter å unngå stress på enn å begynne på toppen av listen, gitt at den er riktig prioritert, og så jobbe seg nedover. Å ha erfaring fra akutt-verdenen hjelper også her. Og så er det selvfølgelig også et poeng å ta skikkelig fri for å lade batteriene. Jeg går tur med mannen og bikkja, klipper plen og luker i bedene, det er min form for avkopling. Og ofte overnatter også mannen min i stortingsleiligheten i Oslo. Da er vi tilbake til der vi startet, studentdagene på 70-tallet, smiler Ingjerd Schou.

I seks-tiden, når Stortinget roer ned og møtene er over, legger representanten og visepresidenten inn enda en god økt, ofte for å forberede neste dag. Og når klokken nærmer seg ti, er det på tide å gå hjem.

Ingjerd Schou