iOS 8

Hva er nytt i iOS 8

I kjent Apple-stil kaller de det nye operativsystemet sitt for mobiltelefoner, iOS 8, for den “største iOS-lanseringen noensinne – både for utviklere og alle andre”.

iOS 8 krever nesten 6 GB ledig lagringsplass, om du velger å oppdatere uten å være tilkoblet en datamaskin med iTunes.

Har du en gammel mobil er det mulig du må slette litt innhold for å få plass på mobilen. Jeg hadde blant annet ca. 2400 bilder på min, ogg jeg måtte slette mange bilder for å få plass til iOS 8 (min mobil er forøvrig en iPhone 5 med 32 GB lagring). Men for å være ærlig var det på tide jeg ryddet litt på mobilen. Kobler du mobilen til en datamaskin med iTunes tar også oppdateringen kortere tid enn om du gjør hele prosessen over Wi-Fi.

Disse modellene støtter iOS 8:
iPhone 4S
iPhone 5
iPhone 5C og 5S
iPad 2
iPad Air
iPad mini
den nyeste versjonen av iPod touch og Apple TV

Hva er nytt i iOS 8?

Bedre sikkerhet
iOS 8 skjuler brukernes opplysninger, så Apple ikke kan gi opplysningene videre til etterretningstjenester. Inkludert i iOS 8 er det også funksjonalitet som gjør at du kan lukke og sikre en stjålet telefon, en såkalt «kill switch».

Varslingssenteret (menyen du finner når du drar fingeren ned fra toppen av skjermen).
Vel Varslingssenteret er ikke nytt. Det finner du på også på iOS 7, men nå er Varslingssenteret oppdatert en del, og oppleves nå mer nyttig.

Batteristyring
Under Innstillinger kan du nå få en oversikt over hvilke av appene dine som drar mest batteri. Dermed blir du også mer bevisst på bruken av mobilen og kanskje klarer å spare batteriet bedre. Absolutt nyttig.

Meldinger 
Du har nå mer informasjon du kan sende som en tekstmelding. Du kan enkelt spille inn en lydmelding og sende i stedet for en kort tekstmelding (fungerer kun med iMessage, ikke over SMS). Skal du møte noen kan du enkelt sende lokasjonen din på kartet. Du kan også diktere meldinger (på norsk) rett inn i meldingsappen. iOS 8 gjør din tale om til skrevet tekst. Fancy!

Familiedeling iOS 8Familiekjøp
En ny funksjon er det Apple har kalt Familiedeling. Opptil seks personer kan dele hverandres kjøp i iTunes, App Store og iBooks.

iCloud Drive
Ved å oppgradere iCloud til iCloud Drive kan du bruke din lagringsplass i iCloud som en harddisk i skyen. Lagrer du et dokument med mobilen i iCloud Drive har du umiddelbart tilgang til det fra en Mac eller en iPad.

Continuity
Apple forsøker med continuity å gjøre det lettere å jobbe sømløst mellom forskjellige Apple-produkter. Litt som med iCloud Drive altså, men samtidig er det noe mer. Du kan for eksempel flytte en surfeøkt fra iPhone til iPad. Nyttig hvis det du leser plutselig er så interessant og viktig at du vil ta deg bedre tid til det når du er hjemme i sofaen med nettbrettet, og ikke står med mobilen i hånda i en stappfull buss med pendlere på vei hjem fra jobb.

Continuity fungerer blant annet på Mail, Safari, Pages, Keynote, Kart, Meldinger, Påminnelser, Kontakter og Kalender.

iOS 8Masse nytt
Dette er bare noen av de viktigste nyhetene i operativsystemet, og de jeg mener er mest nyttige for å gjøre mobilen til et bedre arbeidsverktøy. Om dette er den viktigste iOS-oppdateringen noensinne slik Apple hevder er jeg heller usikker på, men for all del, her er det mye snacks.

En ting som er sikkert er at brukergrensesnittet har ikke endret seg mye siden iOS 7, men masse ny funksjonalitet gjør det likevel gøy å leke seg med den gamle mobilen som nå har blitt ny.