cat-b15q

CAT B15Q – en tøff håndverkermobil med Android

CAT forbindes ofte med store maskuline og kraftige leketøy som gravemaskiner og klær. Men de selger også små, robuste og slitesterke mobiltelefoner – perfekt om du jobber på en byggeplass eller bare vil ha en mobil som tåler en trøkk.

Har du en jobb som vei- eller anleggsarbeider eller er i et miljø med vann, støv og sand, er det fort gjort å få mobilen ødelagt. CAT-mobilen er laget for å tåle det meste, samtidig som det er en fullverdig smarttelefon.

Å få inn SIM-kortet i denne telefonen var ingen enkel oppgave, men det gikk da til slutt. CAT B15Q har faktisk Dual-SIM, så da kan du jo sette inn et ekstra SIM-kort når du først er i gang. Dual-SIM betyr at du kan bruke to SIM-kort, eller abonnement, på samme telefon.

cat_b15qPraktisk skjerm
Dette lille beistet av en mobil veier 170 gram. Skjermen er likevel ikke større enn 4 tommer, noe som gjør den praktisk å bruke med en hånd.Skjermen er dessverre, vanskelig å bruke under sterke solforhold.

Blir skjermen eller fingrene våte gjør det ingen ting. «Wet-finger-tracking» sørger for at du kan skrive selv med våte fingre eller våt skjerm.

Militærstandard
Mobilen følger The US Military 810G-standard som betyr at mobilen skal klare temperaturer mellom -20 til +55 grader. Den skal også tåle et fall på fra 1,8 meter og en vanndybde på opptil 1 meter i 30 minutter. Gorillaglasset sørger for at den tåler å bli mistet på asfalt og steiner. Blir den skitten er det bare å vaske bort sand og møkk.

Hverdagstesting
Jeg lot mobilen ligge i fryseren i 30 minutter og deretter i vasken med vann i tilsvarende minutter. Denne testen besto CAT B15Q med glans. Bare pass ekstra godt på at  gummi og deksler er festet ordentlig på slik at vannet ikke trenger inn. Her syns jeg Caterpillar kunne gjort en bedre jobb med å tette luker og plugger.

I tillegg slapp jeg mobilen tre ganger i to meters fall direkte på asfalten. Skjermen klarte seg fint, men mobilen fikk litt et par hakk i gummien samt kantene foran. Lærdommen er at selv om mobilen tåler en trøkk, blir den ikke penere ved hard bruk.

Smarte apper
Blitzen på kameraet kan brukes som lommelykt, og på B15Q har du en egen knapp for lommelykten på siden av mobilen. Mobilen har også en FM-radio, noe andre telefoner har kuttet ut. Hadde jeg vært en håndverker ville jeg lagt til kalkulatorwidgeten som følger med.  iHandy Carpenter leverer 5 apper med blant annet vater, grad, vinkelmåler, lodd og linjal for rundt 12 kroner.

Ikke en multimediamobil
CAT B15Q  er ikke optimal hvis du skal ta bilder eller filme. Oppløsningen på kameraet og navigeringen i menyen er ikke slik som flaggskipene til Sony, HTC eller Samsung.

Cat-B15Q-Android-KitKat-price-01Enkel i bruk på dagligdagse ting
Dessverre støtter den ikke 4G, så ønsker du toppfart må du se etter en annen telefon. Derimot vil jeg si at du kommer langt dersom du bare skal surfe, ringe, sende SMS eller mail.

Navigeringen er ganske enkel og CAT har ikke tilpasset telefonen med egne proprietære widgets og apper slik andre konkurrenter har gjort. Dermed slipper du alle påtrengende apper. Grensesnittet er rett og slett laget slik en Android bør være – enkelt uten mikkmakk.

Sterk og klar høytaler
Bakhøyttaleren er høy og klar. Er du en håndverker som er ute på et anlegg hører du personen i den andre enden «loud and clear» med god diskant. Om vedkommende hører hva du sier tilbake er jeg derimot ikke sikker på. (På grunn av manglende 4G har den heller ikke HD-Voice)

Konklusjon
Dette er telefonen for håndverkere som trenger en praktisk telefon som tåler tøffere vær- og miljøhåndteringer. Mobilen er et enkelt og pålitelig arbeidsredskap.

Bildekvaliteten trekker nok noe ned. Samtidig må du påregne at mobilen får et par arr ved hardt bruk.

Mobiltelefonen kan du kjøpe i Telenors nettbutikk.