Nokia Lumia 930_charging

10 smarte tips til Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 er den siste versjonen av Microsofts operativsystem for mobile enheter. Operativsystemet har massevis av smarte funksjoner det er kjekt å vite om. Her er ti av dem.

Ønsker du å lese en test av toppmodellen Nokia Lumia 930 finner du den her.

1. Flere apper
De fleste og mest brukte jobbrelaterte appene du finner til Android og iPhone får du også til Windows Phone. Denne nettsiden gir deg enkelt mulighet til å sjekke om appene du er glad i, finnes på Windows Phone.

2. Handlingssenter
Med 8.1 kom det lenge etterlengtede handlingssenteret til Windows Phone, tilsvarende handlingssentre som både Android og iPhone har. Ved å sveipe ned fra toppen av skjermen på WP 8.1 så får du enkelt tilgang til å slå av og på Wi-Fi, Blåtann eller Flymodus. Ønsker du noen andre snarveier så kan du enkelt endre på dette i Innstillinger og Varsler + handlinger.  Pluss at du kan bestemme hvilke applikasjoner som skal vises som varslinger i handlingssenteret.

3. Ta skjermdump
Dersom du ønsket å ta et bilde av skjermen på WP 8.0 så måtte du trykke av/på-knappen samtidig som Windows-knappen, det har blitt endret på WP 8.1 til å trykke av/på-knappen samtidig som du trykker inn volum opp knappen.

4. Del dine trådløse nettverk
I WP 8.1 så får du muligheten til å koble deg automatisk til åpne trådløse nettverk i nærheten av deg via Wi-Fi Sensorslik at du kan spare mobildata og få flere muligheter for internett-tilkobling.

I tillegg kan du velge å dele dine trådløse nettverk som er kryptert med brukernavn og passord til Facebook-venner, Outlook.com-kontakter eller Skype-kontakter dersom de har WP 8.1. Vennene dine vil da ha tilgang til de trådløse nettverkene uten at de trenger å vite passordet til det trådløse nettverket.

5. Seriemodus-funksjonen
Denne funksjonen lar deg ta flere bilder med ett trykk på kameraknappen, for deretter velge det perfekte actionbildet.
Så hvordan gjør du det i praksis?
Denne funksjonen aktiverer du når du har kamera oppe, der har du valg mellom enkelt bilde, video og seriebilder.

6. Dele filer?
Dersom du har lyst å dele bilder med en fast gjeng av venner, så har WP 8.1 en smart løsning på dette via OneDrive. Dersom du går inn på “Personer” og under «Rom» velger “Selskapsrom” så får du også mulighet til å gi navn på selskapsrommet. Deretter inviterer du alle du ønsker at skal være en del av dette «Selskapsrommet» og da er du klar til å dele bilder og filer med bare noen enkle klikk.
Så hvordan gjør du det i praksis?
Gå til Bilder, velg et eller flere bilder som du ønsker å dele. Trykk så på Del-ikonet og velg navnet på selskapsrommet, bildene vil automatisk bli lastet opp til mappen i OneDrive.

7. Internet Explorer
I WP8 hadde du ikke mulighet til å gå framover i nettleseren, slik som Android og Apple har. Dette har kommet på plass i WP8.1, men det kan være litt vanskelig å oppdage.
Så hvordan gjør du det? Veldig enkelt og greit, bare sveip fra høyre til venstre dersom du ønsker å gå framover i nettleseren og fra venstre til høyre dersom du vil gå tilbake eller tilbakeknappen.

8. Glad i smileys?
Dersom du har tatt i bruk WP 8.1 så har du kanskje lagt merke til at når du har skrevet en smiley eller uttrykksikon i en melding eller e-post, så bytter tastaturet tilbake til vanlige bokstaver.
Så hvordan gjør du det i praksis? Gå til innstillinger og velg tastatur under system. Under Avansert så vil du finne følgende: «Bytt tilbake til bokstaver etter at jeg har skrevet et uttrykksikon» og fjern haken.

9. Delta i Lync-møter
Med WP 8.1 og Lync 2013 har det blitt superenkelt å delta i møter. Har du et møte i kalenderen på telefonen hvor det er kalt inn til et Lync møte, så er det bare å trykke på «Bli med på nettmøte».

10. Cortana
Sist men ikke minst så har jeg lyst til å ta med Cortana, WP 8.1 sin versjon av Apple sin Siri og Android sin Google Now. Dessverre er den enda ikke tilgjengelig i Norge, men du som bruker kan likevel få tatt den i bruk ved å endre språk innstillingene til engelsk (United States), samt endre innstillingen for «Område» til USA.

En mulig bi-effekt av å endre språk/område til USA er at App-butikken ikke vil fungere mens du har disse innstillingene.

Alt dette gjøres ved å gå inn i handlingssenteret, så start med å sveipe ned fra toppen av skjermen. Deretter velger du «Alle innstillinger» og i menyen så velger du «Språk» og setter engelsk (United Stats) øverst. Til slutt så velger du «Område» og setter den til USA. Telefonen vil muligens ta en omstart etter både endringen av språk og område.

Tada! Nå skal du se Cortana som en app i app-listen. Start appen og den vil ta deg igjennom en kjapp veileder for oppsett av Cortana.

Finner du ikke Cortana i app-listen prøv en siste omstart av telefonen. Om du endrer område eller språk igjen etter dette, så vil Cortana bli fjernet fra app-listen.

Windows PhoneNeste oppdatering av Windows Phone
I neste oppdatering vil det komme støtte for å legge en eller flere apper i en mappe på startskjermen.  Til høyre kan du se hvordan dette vil mest sannsynlig se ut.

Så fikk du lyst til på en Windows-telefon, ta deg en tur i nettbutikken vår. Selv har jeg brukt Windows Phone en stund nå og foretrekker det fremfor Android og iPhone. Min telefon for tiden er Nokia Lumia 930, en telefon jeg er veldig fornøyd med. Her kan du lese testen av Nokia Lumia 930 på bloggen.