Ung mann som stjeler en mobiltelefon fra en veske

Pass ekstra godt på mobilen i utlandet

Antall svindelsaker med mobil i Norge er betydelig redusert de siste årene. Nå er risikoen for svindel størst i utlandet. Pass derfor godt på mobiltelefonen på utenlandsreisen.

Tall fra Telenors sikkerhetsavdeling viser at antall svindelforsøk er redusert med 50 prosent de siste fire årene.

Gjennom et målrettet samarbeid mellom sikkerhetsavdelingen, kundeservice og forhandlere er Telenor med på å avdekke stadig flere svindelforsøk før de medfører økonomiske tap for kundene og oss.

Men selv om utviklingen er positiv i Norge med en positiv trend i 2014, er det viktig å huske at på ferie i utlandet er risikoen høyere.

Utspekulerte svindlere
– Det er ikke bare lommebøker som stjeles, mobiltelefonen er også et viktig mål for svindlerne. De kriminelle miljøene som står bak slik svindel, har en verdikjede som er godt organisert og målrettet, og de har høy kompetanse på telekommunikasjon, Karl Walter Høye, sikkerhetsrådgiver i Telenor Norge.

– De spiller på sosial manipulasjon, og går gjerne på berusede personer. En annen metode er å rappe telefonen mens du går og snakker i den på gaten. Telefonen er dermed åpen for bruk, sier sikkerhetsrådgiveren.

– Svindlerne har på forhånd opprettet teletorgtjenester som har som siktemål å generere inntekter. De ringer da disse numrene med stjålne telefoner, og de ringer så mange samtaler som mulig. Tyveriofferet kan bli svindlet for tusenvis av kroner i løpet av noen få timer, sier Høye.

Kontinuerlig monitorering
Telenor har døgnkontinuerlig monitorering, hvilket betyr at selskapet fanger opp unormal trafikk på et abonnement, eller om det er stor trafikk til land det ikke er så normalt å ringe til, som for eksempel afrikanske destinasjoner og Stillehavsøyene.

– Vi sperrer da abonnementet. og forsøker å ta kontakt med kunden nærmeste virkedag. Det er uansett svært viktig at kunder som utsettes for tyveri umiddelbart kontakter Telenor for å sperre abonnementet, sier sikkerhetsrådgiver Karl Walter Høye.

Om du skulle bli frastjålet din mobiltelefon utenlands:

  • Ring Telenor Kundeservice +47 915 09000 for hurtig sperring av SIM-kort
  • Alternativt kontakt Telenor Norge på Facebook eller sperr SIM-kort via Mine Sider
  • Sørg for å sikre mobiltelefonen din med pinkode på SIM-kortet og kodelås på telefonen
  • Ikke oppbevar verdisaker og mobiltelefon lett synlig
  • Vi oppfordrer våre kunder til å politianmelde tyverier av mobiltelefoner[/list]