Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 – Nokia tilbake på tronen?

Nokia Lumia 930 er det nye flaggskipet blant Windows-mobilene, og skal ta opp kampen med Apple og alle de gode Android-toppmodellene. Er den god nok til det?

Svaret er et definitivt ja. For Nokia med Windows Phone har blitt en veldig spennende mobil. Intuitiv og enkel å bruke, masse gode business funksjoner, et av markedets beste mobilkameraer og god hardware.

Det kan se ut som Microsoft sikter seg tungt inn på markedet som BlackBerry hadde, men har klart å rote bort. Det gjorde de ikke på grunn av dårlig omdømme, branding eller feil markedsføring, men rett og slett fordi de ikke lenger klarte å lage et bra nok produkt.

Markedet jeg snakker om er de mer seriøse forretningsbrukerne. De som vil ha en telefon som er et solid jobbverktøy. Med Apple og Android i hard kamp om forbrukerne har Microsoft (Nokia) sett seg ut bedriftsmarkedet som sitt hovedmarked.

Nokia Lumia 930Med 1.3 milliarder daglige brukere av Windows har Microsoft allerede et grep om deg som mobilbruker. For hvem ønsker ikke en sømløs og enkel bruk av Windows-dokumenter på mobilen om du allerede bruker Windows på PCen? Og det er her Microsoft (Nokia) må levere. For at Windows Phone skal bli en suksess må opplevelsen av Microsoft sin egen programvare være bedre på Windows Phone enn hos konkurrentenes mobiltelefoner.

Byggekvaliteten på telefonen følger god gammel Nokia-ånd, dvs. solid og bra, men den kan virke noe tung i hånden. Hadde den vært for lett ville jeg sikkert sagt at den virker lett og billig, kvalitetsfølelsen kommer gjerne i lag med en viss vekt. Så jeg er lettlurt sånn.

Hvordan markedet vil reagere på Nokia Lumia 930 gjenstår å se, men det virker som Nokia/Microsoft har enorme forventninger til mobilen og har en genuint tro på suksess. Enten det eller så kan engasjementet i Microsoft rundt lanseringen tyde på at dette er make or break for Windows Phone.

Profftelefon
Hva skal man kalle den type mobil Windows Phone tydeligvis prøver å være? En profftelefon eller jobbmobil kanskje. De jobber hardt for å være best på VPN-løsninger, Exchange-synkronisering og andre type jobbfunksjoner. Slik blir de populære hos IT-sjefer og innkjøpere i bedrifter. Men også sluttbrukere vil sette pris på at mobilen snakker samme språk som PCen og jobbsystemer.

Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 930 oser kvalitet og gir et solid inntrykk. Aluminiumsrammen er definitivt med på å løfte den. Baksiden er av hardplast av god kvalitet og kommer i knallgrønn og knalloransj i tillegg til svart og hvit.


PowerPoint

Holder du ofte PowerPoint-presentasjoner er Nokia Lumia 930 kjekk. Du kan nemlig bruke den som fjernkontroll for presentasjonen og enkelt gå frem og tilbake ved å dra til venstre eller høyre på mobilskjermen din.

OneDrive
Microsoft sin skylagringstjenester OneDrive sørger for at du har tilgang til dokumenter du har lagret fra PCen også fra mobilen.

Lync
Med Lync-appen har du den samme lynmeldingstjenesten du er vant til fra din PC også på mobil. Det er jo kjekt. (Lync-appen får du forøvrig også til Android og iOS.) Med Lync på mobilen er det lettere å delta på videomøter om du er på vei noe sted eller er borte fra kontoret.

Mobilt Bedriftsnett og 1881
Telenor-appen Mobilt Bedriftsnett fungerer ikke som den skal på iPhone. På Windows Phone og Android derimot fungerer den som den skal. Du kan dermed se hvem av dine kolleger som er opptatt og enkelt sette videre samtaler som egentlig skulle gått til noen andre. Du får i Mobilt Bedriftsnett og i 1881-appen oppslag mot telefonkatalogen, slik at du ser hvem som ringer. Det får du ikke på iPhone.

Kameralumia 930 camera
Jeg vil påstå at alle toppmodellene i markedet har gode kameraer, og Lumia 930 står ikke tilbake for noen av dem. Det er vel heller slik at konkurrentene ligger litt bak for kameraet i denne mobilen er på nivå med et godt kompaktkamera. Det er enkelt i bruk, likevel er viktige funksjoner som ISO-innstillinger, lukkerhastigheter og hvitbalanse lett tilgjengelige og kan justeres i en fei på skjermen med en fingerbevegelse.

Med sitt 20 megapikselskamera med optisk bildestabilisering og optikk fra Carl Zeiss har Nokia Lumia 930 et supert kamera. Med fire innebygde mikrofoner tar den også opp bra lyd i tillegg til video når du filmer. Mikrofonene kommer også godt med til videosamtaler og videokonferanser.

Du får også med flere gode og nyttige kamera-apper som gjør at du kan ta bildesekvenser og redigere bildene.

Faktisk er kameraet såpass bra, og har så høy kvalitet på bildene at om du tar mange bilder kan lagringsplassen på 32 GB + 7 GB kan bli snau. Et lite luksusproblem spør du meg.

Skjermen
De beste skjermene som lages nå tåler sollys bra, og her er Lumia 930 svært god. Skjermen kan du fint bruke i sterkt sollys og skjermen er tydelig fra alle vinkler.

Oppløsningen er 1080p full HD. Responsen på skjermen er umiddelbar og svært god. Jeg føler hele tiden at jeg får den responsen fra skjermen jeg ønsker og at responsen i telefonen er umiddelbar etter berøring.

Mye lagringsplass
Fordelen med god lagringsplass er at du ikke trenger å slette gammelt innhold på telefonen så ofte, for å gjøre plass til det nye. Nokia Lumia 930 har 32 GB lagring + 7 GB gratis lagring i skyløsningen OneDrive.

En ting som som mangler er muligheten for å lagre på minnekort (micro SD), akkurat det er det mange som vil savne. Microsoft ønsker nok heller at folk skal bruke OneDrive som ekstern lagring for å knytte brukerne tettere opp mot Microsoft sitt økosystem.

Nokia Lumia 930 kan du lade trådløst ved å legge den over laderen.
Nokia Lumia 930 kan du lade trådløst ved å legge den over laderen.

Batteri
Batteriet er på 2420 mAh. I praksis er batterikapasiteten veldig god og har til mitt bruk vært mer enn nok til en dags bruk. Noe en bør kunne forvente av en smarttelefon, men som ikke alle faktisk klarer å levere på.

Apper
Det har vært færre apper til Windows Phone enn Android og iOS, men det virker ikke å være et stort problem lenger. Du får stort sett alle de viktigste appene også til Windows Phone. Jeg fant forresten ikke Snapchat, men er det appen som avgjør om du skal ha Nokia Lumia 930 eller ikke er du sannsynligvis ikke i målgruppen.

Konklusjon
Nokia leverer som alltid en robust og solid telefon. Nytt nå er at Windows Phone 8.1 begynner å ligne noe som et operativsystem. Dette er kanskje den beste jobbmobilen på markedet og da skal vel Nokia kunne ta tilbake noen etterlengtede kunder og markedsandeler.

Nokia Lumia 930 får du blant annet kjøpt i Telenors nettbutikk. 

Lumia930-colours-in-line