Stig Bech, BAHR

Sånn jobber jeg: Stig Bech, advokat og partner i BAHR

– Å komme seg opp om morgenen er vel det beste produktivitetstipset jeg kan gi, sier en av Norges fremste eiendomsadvokater og partner i BAHR, Stig Bech. Som for å illustrere hvor effektivt rådet hans faktisk er, har han booket inn intervjuet med «Jobb smartere»-bloggen klokken 0700 mandag morgen på kontoret på Tjuvholmen.

– Det er ikke helt i henhold til reglene, sier han når vi ber om å få gjøre intervjuet på kontoret hans på grunn av bildene. – Man må alltid være forsiktig når man forvalter andres hemmeligheter, smiler han, og forsikrer seg om at det ikke ligger papirer fremme som utenforstående ikke skal se.

Fra Tjuvholmen-kontorene har BAHR-advokatene utsikt mot Akershus festning og i samme bygg holder Astrup Fearnley-museet til. Hverken Bech eller de 20 kollegaene på teamet hans, har imidlertid særlig mye tid til hverken utsikt eller kunst.

To to do-lister
– Jeg bor på en hestegård på Nannestad og står ofte opp rundt fem for å komme meg ned på kontoret i Oslo før dagen helt har begynt. Om morgenen, når det er relativt stille, forbereder jeg meg, ser igjennom kalenderen og møtene som er booket inn og svarer på epost. Jeg vet ikke om det er noe direkte sammenheng, men jo mer grått hår jeg får, jo flere møter og jo mer prat består dagen av. Det kan jo også hende det henger sammen med alder og erfaring, smiler Bech.

Når han er i Oslo, jobber han nært med eiendomsteamet han leder, og mye tid går med til å lese notater, vurdere strategi i oppdragene, diskutere med de andre juristene og å møte klienter direkte. – Det er i det hele tatt mye som skal leses, enten det handler om konkrete saksforberedelser, skreddersydde kontrakter, epost eller faglig oppdatering. Den dagen du tror du kan møte uforberedt, er du ute av bransjen før du vet ordet av det. Generelt er viktig heller å ligge i forkant. På telefonen har jeg to to do-lister; en som er nesten nevrotisk detaljert, med alt som må gjøres i løpet av dagen. Og så en for alt det andre. Den siste blir ofte lang.

Hestene må ris
– Eiendomsbransjen er mer internasjonal nå enn for bare fem eller ti år siden. Det innebærer faglige utfordringer, men også mer reising . Det er ikke uvanlig at vi er utenlands, for eksempel for planlegging av investeringer i eiendom i Norge. Når jeg ikke reiser, drar jeg vanligvis fra kontoret i sekstiden. Men er jeg online hele tiden, det er sjelden hverken nødvendig eller heldig å la ting ligge til dagen etter.  Hvis man venner seg til aldri å være helt «av», får man også gjort mye utover jobben. Det er noe av det fine med å bo som jeg gjør, hestene må ris uansett.

stig bech2Stig Bechs kone har erfaring fra advokatbransjen og er godt kjent med tempo og utfordringer. – Hun har valgt en litt annen vei enn meg, og er i dag lagdommer. Det innebærer en annerledes arbeidsbelastning og litt mer forutsigbare dager. Det er ikke sjelden jeg misunner henne jobben – selv om jeg vet med meg selv at noe av det som driver meg i det daglige er kravet til løpende service og den store variasjonen i faglige utfordringer.

Lite stress, noe oppfyllelsesangst
Utallige artikler de siste årene har beskrevet arbeidspresset, de høye kravene og stresset i de største advokatbyråene i Norge. – Alle blir stresset hvis man har mye å gjøre og for liten tid å gjøre det på, sier Bech. – Men mye er avhengig av organisering og gode team, vi jobber tett og klarer stort sett å samkjøre aktivitetene så kvalitet og fremdrift er som de må være. Men klientene har klare forventninger, jeg kjenner en del på  typisk oppfyllelsesangst.  Gode råd skal leveres til rett tid, og de skal være praktisk vinklet. Igjen blir teamet den viktigste enkeltkilden til angstdemping, mange flinke folk som er engasjerte og også ønsker å levere.

– Litt ut i juli roer det seg ofte i eiendomsbransjen – selv om internasjonaliseringen og det faktum at resten av Europa ikke tar ferie før i august, begynner å medføre en endring også på det.  Jeg har min årlige pilegrimsferd per bil til Begur, litt nord for Barcelona. Der blir jeg til ting kommer i gang igjen tidlig i august. Men igjen, ferie betyr ikke å være helt avkoblet – jeg jobber noen timer hver dag. Det er nesten litt ferie i seg selv, å sitte på terrassen med PCen og en kopp sort morgenkaffe, gjerne i telefonkonferanse – mens familien surrer rundt og Pyreneene skimtes i horisonten. Veldig fint, avslutter advokat og partner i BAHR, Stig Bech.