Samsung Galaxy S5

15 tips og triks til Samsung Galaxy S5

Samsungs mobile flaggskip Galaxy-serien har gjennom de siste fem årene blitt en veldig populær telefon. Og har du først anskaffet deg denne supermobilen, bør du utnytte potensialet. Her er 15 tips og triks til Samsung Galaxy S5.

Det finnes en haug med flere funksjoner og dette er bare en knippe.

1. Tilpass når LED-indikatoren skal lyse
LED-indikatoren er den som blinker i fronten på mobiltelefonen din. Dessverre er det ikke mulig å velge hvilke farger som skal vise hvilket varsel. Derimot kan du velge om LED-indiktoren skal lyse når den lader, når du får varsler eller om det er lavt batterinivå.
Slik gjør du: Gå til Instillinger > Skjerm under Lyd og Skjerm > Bla ned til LED-indikator> Velg hvilke indikatorer du ønsker skal være aktive

Menyknappen2. Hvor er Meny-knappen?
Meny-knappen er ikke fjernet men godt gjemt. Denne ligger nå nederst til venstre for den fysiske knappen. Ved å holde denne knappen inne dukker Innstillinger opp.

3. Sett opp passord på fingeravtrykk
Fingeravtrykk blir sett på som medium til høy sikkerhet. Selv om et ordentlig passord er tryggere, gir fingeravtrykk en viss kulhetsfaktor. Dessuten er det lettere å låse opp telefonen i bilen med et fingertrykk enn å trykke febrilsk på tastaturet for deretter å bråbremse i hekken på kjøretøyet foran deg.
Slik gjør du: Gå til Innstillinger > Låseskjerm under Lyd og Skjerm > Skjermlås >Velg Fingeravtrykk og følg instruksjonene

4. Last ned fra 4G og Wi-Fi samtidig
Her skiller Samsung Galaxy S5 seg ut fra andre telefoner. Download Booster lar deg laste ned fra både 4G og Wi-Fi samtidig. Er det mange på Wi-Fi og du skal laste ned en «Game of Thrones» eller «Legofilmen» så gå dette kjappere med Download Booster, fordi du også bruker mobilnettet.
Slik gjør du: Sveip ned varselsmenyen. Trykk på ikonet for Download booster.

5. Hold filene dine private
Det er kanskje ikke alt du ønsker at skal være tilgjengelig. Med Privat Modus kan du flytte bilder og andre filer til en privat mappe. For å få adgang til denne mappen bruker du fingeravtrykk eller PIN-kode.
Slik gjør du: Gå til bildet du ønsker å gjøre privat. Klikk på de tre prikkene > Klikk på Flytt til Privat. 
Slik gjør du for å aktivere Privat Modus: Gå til Innstillinger > Velg Personalisering -> Privatmodus > Aktiver Privatmodus øverst til høyre og følg deretter instruksjon

Samsung Galaxy S56. Ettrykksmodus
Med Ettrykksmodus kan du definere funksjoner du enkelt vil utføre med ett enkelt tastetrykk, f.eks. å slå av alarmer, svare eller legge på samtaler eller slå av kalenderpåminnelser.  Og det må vel være bedre enn å fikle med mange ulike tastetrykk her og der.
Slik gjør du: Gå til Innstillinger >Personalisering > Tilgjengelighet >Etttrykksmodus

7. Bruk mobilen med en hånd
Nå har det slik at mobilene blir større og større. Med sine 5 tommer kan Galaxy S5 bli litt i det største laget å håndtere med en hånd. Ved å slå på Enhåndsstyring kan du lettere håndtere telefonen din med en hånd mens du i den andre for eksempel spiser en iskrem.
Slik gjør du: Gå til Innstillinger >Lyd og Skjerm > Enhåndstyring > Slå på ved å klikke på knappen øverst til høyre

8. SOS
Denne funksjonen fantes også på Samsung Galaxy S4, men er verdt å nevne enda en gang. Ved å aktivere Sikkerhetsmodusen har du en trygghetsalarm når du går hjem fra byen i nattemørket. Den er også smart dersom du plutselig kommer ut for en ulykke og du trenger kritisk og rask assistanse. Det den gjør er å sende GPS-kordinatene og ta regelmessige bilder med front- og bakkameraet til din nødkontakt.
Slik gjør du for å stille inn: Gå til Innstillinger > Hurtiginnstillinger > Sikkerhetsassistanse > Følg instruksjonene 
Slik gjør du for å aktivere dersom du blir overfalt eller trenger hjelp: Klikk på AV/Påknappen 3 ganger hurtig.

9. Sjekk pulsen din
Her må jeg innrømme at jeg ikke ser helt den gode bruksopplevelsen. På baksiden av kameraet har du en pulsmåler. Denne lar seg derimot ikke bruke dersom du løper eller sykler. Og det er i treningsøyemed at du gjerne vil sjekke din puls. Dette kan bli tungvint når du sykler eller holder på med en cross-fit-øvelse.
Slik sjekker du pulsen: Gå inn i appen S Health > trykk på ikonet for Pulsmåler på den nederste linjen. Plasser fingeren over hele monitoren på baksiden av mobilen din. Pass på å ikke bevege deg, dekk fingeren over hele sensoren for å få det beste resultatet.

10.  Vipp på skjermen for å scrolle
Sitter du på toget og skal lese en lang artikkel er det mer behagelig å vippe telefonen fremover og tilbake for å scrolle. Du kan også slå på slik at den ser om du vipper hodet opp og ned, men da risikerer du rare blikk fra dine medpassasjerer.
Slik slår du på: Gå til Innstillinger > Tilgjengelighet > Smidighet og samhandling > Smart rulling og trykk øverst til høyre for å slå på > Vipp enheten frem og tilbake

11.  Endre navnet på din mobil
Standardnavnet på mobilen din er SAMSUNG-SM-G900V. Dette er et veldig teknisk og «geekete» navn. Desto flere av de som er rundt deg bruker Galaxy S5 jo vanskeligere er det å identifisere din egen telefon ved blåtannoppkoblinger, eller deling av mobilt internett.
Slik endrer du navn på din mobil: Gå til Innstillinger > Om enheten > Enhetsnavn > Skriv inn navnet du ønsker

12.  Velg den raskeste forbindelsen
Hva om du hele tiden kunne velge forbindelsen med den raskeste farta, enten det er Wi-Fi eller 4G? Det er nemlig ikke alltid Wi-Fi-nettverket er det kjappeste. Ved å slå på Smart Network Switching vil den svitsje mellom mobil- og nettverksforbindelsen avhengig av hva som er raskest.
Slik slår du på: Innstillinger > Hurtiginnstillinger > Wi-Fi > Hak av på Smart nettverksbryter

13. Sett kontaktinformasjon på den låste skjermen
Når først uhellet er ute og en ærlig sjel faktisk finner telefonen din blir du veldig glad for at du har lagret kontaktinfoen din på displayet. Bare husk å ikke legge igjen ditt eget mobilnummer som de ikke kan nå deg på.
Slik gjør du: Gå til Innstillinger > Låseskjerm > Klikk på Eierinformasjon > Skriv inn navn, epost og annet info som kan hjelpe deg å få tilbake din telefon.

14.  Slå sammen kontaktene
Etter hvert som årene har gått har du muligens fått et hav av ulike kontakter. Og med alle sosiale medier og ulike kontaktkilder blir en kontakt fort duplikat opphevd i «nte»
Slik gjør du for å «merge» kontaktene dine: Gå til appen Kontakter > Trykk på de tre prikkene oppe til høyre > Koble kontakter

15.  Vis batteriprosent
Det kan være greit å vite hvor mye du har igjen før mobilen din tar kvelden. Kvelden kommer tidlig hvis du skal møte venninnene dine på Lady Gaga-konsert og du plutselig er tom for «strøm».
Slik slår du på batteriprosenten: Gå til Innstillinger > Batteri > Vis Batteriprosent

Les testen av Samsung Galaxy S5 her

Samsung Galaxy S5 får du kjøpt i Telenors nettbutikk

Les også:
10 tips og triks til din Samsung Galaxy S4

10 nye tips og triks til din Samsung Galaxy S3

10 tips og triks for din Samsung Galaxy

16. Ekstratips: Slik oppdaterer du Samsung Galaxy S5