Samsung Galaxy S5

Test: Samsung Galaxy S5

Uttrykket “less is more” passer egentlig fint til Samsungs nyeste flaggskip. Her er nemlig færre unødvendige funksjoner og applikasjoner enn før. Isteden sitter man igjen med et råskinn av en mobiltelefon, men den kunne vært enda bedre.

Tidligere varianter av Galaxy S-serien har vært preget av den ene nyvinningen etter den andre. Der hovedkonkurrenten Apple har hatt fokus på brukeropplevelse og enkelhet med enkelte nyheter, har Samsung preget sine modeller med en god del funksjoner og applikasjoner de færreste egentlig har behov for. Dette har igjen gjort telefonen mer komplisert å bruke.

Nå virker det som om man har tenkt litt annerledes. Borte er flere funksjoner, blant annet muligheten for å scrolle med øynene (som aldri fungerte likevel). Det betyr ikke at S5 er strippet for funksjonalitet. Snarere tvert i mot. Det er nemlig mer enn nok å sette seg inn i.

Er du så sikker på at du skal ha Samsung Galaxy S5 at du ikke trenger å lese hele testen, kan du kjøpe den i Telenors nettbutikk.

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5 er vanntett og støvtett i henhold til klassifikasjonen IP67. Dvs. vanntett ned til én meter.

Vann- og støvtett
Men for å ta det første først: Designet. Ved første øyekast ligner den veldig på forgjengeren S4. Forskjellen er at S5 er noe større samt at dekselet bak er preget av en litt ru “skinnvariant”, litt som den gigantiske fetteren Note 3. Det føles litt mer ekslusivt og litt mer robust enn forgjengerne. Den er også noe lettere å holde i. Litt mer sklisikker er den også. Den andre store, og viktige, nyheten med S5 er at den er støv- og vanntett.

Telefonen har klassifikasjon IP67 som egentlig betyr at Samsung Galaxy S5 er helt støvtett og at den er vanntett på mellom 15 cm og én meters dyp. Den skal dermed tåle en over middels intens regnskur, men ikke ha den i badeshortsen når du snorkler i Thailand. Sånn for sikkerhets skyld. Husk bare å lukke batteridekselet skikkelig samt at du lukker igjen klaffen som beskytter ladeporten.

Synkroniseringshelvetet
Så var det dette med å ta telefonen i bruk, da. Alltid like spennende. På tidligere Samsung-modeller har det bare vært å logge seg på Google-kontoen min for så med stor begeistring å registrere at alle apper installerer seg selv. En helt usedvanlig fantastisk følelse har det vært.

Nå sa det derimot bom stopp. Jeg logget meg på og ingenting skjedde. Absolutt ingenting. Alle appene jeg tidligere har lastet ned, måtte jeg derfor laste ned fra Google Play på nytt (jeg skal samtidig si at dette kan skyldes brukerfeil, selv om tror jeg gjorde alt etter boka).

Negativt fordi det tar usedvanlig lang tid. Positivt fordi jeg endelig fikk ryddet opp i app-biblioteket. Alle kjøpte apper ligger jo tilgjengelig for nedlasting i Google Play uansett, slik at jeg kan laste de ned ved behov.

Men OK, et aldri så lite rusk i maskineriet der altså. Så dukket det opp enda et irritasjonsmoment, og det er faktisk Samsung faktisk nødt til å gjøre noe med snart. Det er altså så uendelig mange spørsmål om pålogging og synkronisering at jeg blir helt svett i fingertuppene. Det virker nesten som om Samsung og Google har rotta seg skikkelig sammen og skal vite ALT om meg.

Alt skal nemlig synkroniseres mot alt. Jeg får ikke engang lov til å gå inn i Google Maps uten å bli stilt en hel haug med spørsmål om synkronisering og levering av personlige (anonyme (?)) data. Ved første søk på Google, får jeg spørsmål om jeg vil ta i bruk Google Nå, som også skal bruke posisjonen min og dataene mine. ChatOn (Samsungs egen sosiale app) skal ha tilgang til masse rart (hvem andre bruker ChatOn, egentlig?). Og i tillegg blir jeg bedt om å logge meg på en Samsung-konto som jeg ikke er helt sikker på om jeg har eller ikke. Ja, og så har man Samsungs egen app-butikk. Og jeg blir trykkende nei, nei og atter nei mens pulsen stiger. Greit, jeg er utålmodig på slike ting, men akkurat her fikk jeg en dårlig opplevelse.

Samsung, dette er rotete og irriterende. Kan jeg ikke bare få velge mine apper i ro og mak, og vil jeg synkronisere noe så gjør jeg det. OK?

(Så hjelper det jo ikke at Twitter, LinkedIn, Facebook og alle andre apper spør om jeg vil synkronisere mot gud og hvermann heller.)

Galaxy S5 kommer i fire forskjellige farger.
Galaxy S5 kommer i fire forskjellige farger.

Nytt menysystem imponerer
Men så ble jeg positiv igjen. Etter å ha navigert meg gjennom synkroniseringshelvetet, kunne jeg nemlig ta telefonen i bruk for alvor. Og der Note 3 aldri ble mer enn en telefon nummer 2, er jeg sikker på at jeg trygt kan få mye glede av S5.

Den leveres med siste versjon av Android (4.4 – KitKat) med Samsungs eget TouchWiz-system på toppen. Nytt med dette er blant annet innstillingene. Borte er fanevisningen. Man navigerer isteden mellom ikoner som er sortert under menyer. Mange menyer, riktignok, men disse kan ekspanderes og minimeres for å få bedre oversikt. Trives du bedre med arkvisningen, kan du også bruke denne. Det er mange valg her inne, men heldigvis ligger de mest brukte under “Hurtiginnstillinger”.

Navigeringen på telefonen glir stort sett raskt og smertefritt, med ett unntak: Når telefonen oppdaterer applikasjoner er det bare å legge den ned og la den jobbe ferdig. Multitasking på dette området takler den nemlig ikke i noen særlig grad. Her hadde jeg kanskje forventet noe mer sammenlignet med forgjengerne.

For nåværende Samsung-eiere

  • Har du hatt en Samsung tidligere, vet du at “knappen” nederst til venstre har åpnet innstillinger. Dette er nå endret slik at du isteden får opp aktive applikasjoner. Selve innstillingene åpner du via nedtrekksmenyen.
  • Du avinstallerer applikasjoner ved å holde fingeren over de i et par sekunder for deretter å dra de opp på en knapp som heter “avinstallér”.
  • I tillegg må du holde fingeren inne i et par sekunder på et åpent område på hjem-menyen for å legge til nye widgets.

Disse tre nyvinningene var de jeg fant mest uvant, men nå har jeg jo lært det.

Sikkerhetsfokus
Vi vet at smarttelefonbrukere generelt sett er altfor lite flinke til å beskytte telefonene sine. Derfor har Samsung, i likhet med hovedkonkurrenten, innført fingeravtrykkleser på sin nyeste modell. Førsteinntrykket er at denne er noe kresen. Likevel fungerte den OK, selv om jeg et par ganger måtte ha hele tre forsøk på å åpne telefonen. Heldigvis kan du sette et alternativt passord dersom fingeravtrykket ditt er vanskelig å lese eller dersom du er klam/våt på fingrene. Dette betyr uansett at du nå vil ha opptil flere måter å beskytte telefonen din på for å hindre at uvedkommende får adgang:

  • Mønster
  • Fingeravtrykk
  • PIN-kode
  • Passord

Jeg liker at Samsung tar grep for å få folk til å beskytte telefonene sine bedre. Kanskje burde neste steg vært å “tvinge” alle til å innføre PIN-koder eller passord når man skal ta telefonen i bruk.

PS: Dersom bedriften har egne sikkerhetsløsninger for mobiltelefoner, kan det hende at ikke alle overnevnte muligheter er tilgjengelige.

Gå “aldri” tom for batteri
Når det gjelder batterilevetiden generelt så må jeg innrømme at jeg er noe skuffet. Samsung skryter av et 2800 mAh batteri, altså et bedre batteri enn på forgjengerne, men jeg må ærlig talt si at jeg ikke merker allverdens forskjell. Jeg vil kalle meg en relativt normal bruker, og batteriet holder såvidt til jeg plugger den i laderen ved sengetid. En smarttelefon med batteri som må lades hver 16. time er ikke spesielt smart, spør du meg. Det må, i 2014, være lov til å forvente mer av batterier.

Nytt med Galaxy S5 er en strømsparingsmodus Samsung kaller for “Ultrastrømsparing”. Er du ute i bushen med dårlig batteri, kan du aktivere denne og telefonen går i en slags dvalemodus der kun de mest prekære funksjonene for en mobiltelefon (som jo tross alt er ringing og SMS-ing) er tilgjengelig. Skjermen får en sort bakgrunn, og WiFi deaktiveres. Det gjør i tillegg alt av synkroniseringer. Jeg har ikke fått testet denne i noen særlig grad, men ved å aktivere denne med 62% batteri igjen, påstår den at “ny” standbytid er hele 7,7 dager. Med andre ord er dette en telefon du trygt kan dra på telttur med – ja, dersom du ikke hele tiden må oppdatere Facebook, altså.

Samsung Galaxy S5Last ned i superfart
Nytt er også en funksjon Samsung kaller for “Download booster”. Dette er en løsning som kombinerer mobildata og WiFi ved nedlasting av filer som er over 30 MB og som dermed gir en stabil tilkobling selv om du befinner deg et sted der enten mobildata- eller WiFi-tilkoblingen er dårlig. Vær bare oppmerksom på at nedlasting via mobilnettet kan påføre deg ekstra kostnader dersom du f.eks. ikke har data inkludert i abonnementet ditt.

Kamera
Jeg tar egentlig ikke så veldig mye bilder sånn til daglig. Derfor har jeg heller ikke testet kameraet noe voldsomt. Det jeg derimot vet er at det i Galaxy S5 sitter et 16 megapixlers kamera, i motsetning til S4 som “bare” har 13 megapixler. Gode bilder synes jeg det blir uansett. Ihvertfall nok til mitt bruk. Som stort sett er når jeg skryter av et eller annet på Instagram. Og da legger jeg jo på filter uansett.

En kul funksjon Samsung har laget er at man kan ta flere bilder sammenhengende slik at det blir som en slags filmfremvisning. Litt artig dersom man f.eks. ønsker å vise bilder av huset sitt eller lignende.

Til jobbruk
Så, tilbake til det store spørsmålet. Fungerer den som jobbtelefon? Svaret på det er et ubetinget ja. For med unntak av batterikapasiteten, som kan bli upraktisk dersom du bruker telefonen mye, er det flere godsaker her som hjelper deg med å ha kontroll på arbeidshverdagen.

E-post og kalender
Fra Samsung Galaxy S3 til Galaxy S4 via Note 3 til Galaxy S4 Active og nå til Galaxy S5, synes jeg Samsung har gjort fremskritt hele veien når det gjelder den innebygde e-postapplikasjonen. Den er enkel å sette opp uansett hva slags e-postkonto(er) du har. Det er nesten så den henter alt av innstillinger helt på egenhånd. Genialt er det også at du kan sette opp forskjellige tidsstyringsplaner på hver konto. Det betyr i praksis at du kan stoppe synkroniseringen av jobbmailen fredag klokken 17:00, men fortsette synkroniseringen av privatmailen gjennom hele helgen. Hvis du vil.

Fint er det også at du kan slette e-poster ved å sveipe – ikke ulikt hvordan det fungerer på en iPhone. Det er litt lettere enn å markere én og én for så å trykke på søppelbøtta.

Synkroniseringen med kalenderen fungerer som en drøm, som den egentlig har gjort siden Galaxy S4. Her kan du også velge hvor mye av kalenderen din som skal være synkronisert, og du kan velge hvilke kalendere som skal dukke opp. Har du flere kalendere, vises oppføringene med forskjellige farger. Enkelt, greit og praktisk.

Samsung Galaxy S5Applikasjoner
På Samsung Galaxy S4 lå det ved en hel haug med Samsungs egne applikasjoner som jeg aldri så mye som rørte, og som jeg heller ikke fikk avinstallert. Det ser ut til at man har vært litt mer edruelige på S5 når det gjelder akkurat dette. Isteden har man innført noe man kaller for “Galaxy Essentials” og “Galaxy Gifts” – to “widgets” som ligger på hjemskjermen din når du starter telefonen. Klikker du på en av disse, havner du i Samsungs egen butikk (ikke i Google Play altså), der du får opp en liten liste med henholdsvis applikasjoner som er spesialtilpasset for Galaxy-telefoner og applikasjoner der du rett og slett får et spesialtilbud som takk for at du anskaffet deg en Samsung Galaxy S5. Her finner du for eksempel:

Her, Samsung, har dere gjort noe riktig. Istedenfor å nedlesse telefonen med preinstallerte applikasjoner, gir dere meg isteden valget om å laste de ned, der jeg attpåtil kan lese mer om de. Dette liker jeg, to app-butikker til tross.

Konklusjon
Det er ingen tvil om at Samsung Galaxy S5 er en av de ypperste telefonene på markedet. Likevel er det småtterier som ikke gir den helt toppkarakter. Dette synkroniseringsgreiene er noe av det. Det samme er at den henger noe ved oppdatering av applikasjoner. Jeg synes også den kunne ha kommet med bedre batteri. Helt ærlig synes jeg også at Samsung har noe å gå på når det gjelder ren brukervennlighet. Det tar faktisk litt tid å sette seg inn i alt, og da kan man jo spørre seg om koreanerne bør ha ytterligere fokus på å rendyrke dette fremfor å hele tiden lage noe nytt som et fåtall bruker likevel. Personlig tror jeg det er mange nye brukere som sliter litt med å komme i gang med Samsung-telefonene.