Surface 2 leverer varene – men savner SIM

Veldig mange har en mening om Windows sine nettbrett Surface og Surface Pro – men de færreste har brukt dem i mer enn noen minutter av gangen. Jeg bestemte meg for å gå grundig til verks, la iPaden til side for godt og handlet inn den nyeste Surface 2, med siste versjon av Windows 8.1 RT. Er det mulig å bytte ut Apple med Microsoft når det kommer til tablets/nettbrett?

Jeg har prøvd en gang før, med sånn passe godt resultat; etter å ha byttet ut PCen med første generasjon Surface PRO (altså PC-versjonen av RT-brettet Surface) var konklusjonen noe sånt som at «Dette virker lovende, men vi er ikke helt i mål enda».

Så ble neste generasjon Surface lansert i siste kvartal 2013 (Surface 2 er RT-versjonen som primært bruker apper fra Store, mens Surface Pro 2 er en fullverdig PC) – og særlig RT-versjonen var så forbedret at den fortjener en litt mer gjennomført brukertest. Denne gangen med en iPad 3 som innsats.

Den opprinnelige Surface fikk ingen blid mottagelse da den kom i 2012. Den var treg og utstabil og kombinert med manges frustrasjon over et helt nytt operativsystem (Windows 8), ble det med testingen for mange. Microsoft har avskrevet enorme summer knyttet til dette prosjektet og RT-tablet’sene ble solgt for knapper og glansbilder utover våren 2013.

surface2rearview-620x410Surface 2 er mer enn kjapp nok. Både i vanlig desktopmodus, der du primært kjører Office-programmene og Outlook 2013, og i appmodus på det nye skrivebordet, er responsen god og nesten ingenting henger. I Windows Store begynner det også å bli bra med app’er – og utvalget er i dag en god illustrasjon på at det ikke nødvendigvis er hvor mange, men hvilke apper du finner i butikken som er avgjørende.

Den første utgaven av Surface ble også kritisert for en ubehagelig arbeidsvinkel når den ble plassert på et bord eller på et fang med den fysiske støtten ute. Nå har denne støtten fått en ekstra posisjon, og problemet er løst.

Noe av den hissigste kritikken mot første generasjon var mangelen på mobilt bredbånd. For å bruke Surface i online-modus var du avhengig av et trådløst nettverk. Hver gang du beveget deg utenfor kontoret eller hjemmet eller en cafe med dekning, var du i realiteten en lydløs øy i et hav av datakommunikajson.

Og utrolig nok: Heller ikke i Surface 2 har Microsoft hatt vett på å leggefinne plass til et SIM-kort. Akkurat dette er en såpass grunnleggende innvending og et handikapp i den daglige bruken, at det nesten hadde vært spennende å se notatene og diskusjonene internt hos Microsoft som munnet ut i beslutningen om at «Nei, jeg tror ikke det å være online på bussen eller ute hos kunder er så viktig for Surface-brukerne».

For det er det, virkelig. En ting er å grave frem apper med den samme funksjonaliteten som de jeg brukte mest på iPad – en annen ting er å finne disse og samtidig måtte tenke på at de skal fungere offline. (Veien rundt er heldigvis ikke dramtisk vanskelig, bare helt unødvendig ulogisk: Bruk telefonen som modem – eller hekt på et fysisk trådløst modem.)

I daglig bruk blir du selvfølgelig vant til mellomløsningen du velger. Jeg kobler meg opp via min Samsung Ativ S Windows 8-telefon, og bortsett fra når jeg må slå Hotspot-funksjonaliteten av og på, irriterer jeg meg ikke så ille mye.

Minst like spennende var det imidlertid å se hvordan Surface 2 oppførte seg som en iPad-erstatter i hverdagen. Og den viktigste testen handlet om apper og funksjonalitet. iPaden min hadde etter hvert blitt mer og mer et lesebrett, med aviser, magsiner og sosiale medier på toppen av listen. I tillegg så jeg en del filmer – og det jeg fant av interessante NRK-programmer etter leggetid. Noen ganger, når PCen (en ultrabook fra Lenovo, Carbon X1) var langt unna, fungerte den også til epost, men vanligvis er det enklere å bruke telefonen til sånt.

Etter flere uker med Surface 2 har jeg funnet løsninger som tilfredsstiller de fleste av bruksbehovene:

  • Pocket erstattet med Stacks for Instapaper: Langlesing, særlig på hytter, flyvemaskiner og i andre former for transittilstander er perfekt på en pad. Et Instapaper-abonnement og denne appen sikrer jevn input, også offline.
  • Evernote erstattet med Evernote eller OneNote: Egentlig burde det bare være å bytte den ene versjonen av Evernote med den andre. Det er det ikke. Evernote har hatt mye Windows Mobile/RT-problemer, spesielt knyttet til synkronisering. Da er Microsoft sin egen OneNote en fullverdig erstatning. At den også er hakket bedre på struktur og organisering, blir ekstrabonus.
  • Dropbox erstattet med SkyDrive med 200 GB ekstra i to år: Den største fordelen du får her, er lokal lagring. Både på den 32 eller 64 GB store harddisken og minnekortet på 32 GB, kan du lagre det du trenger av dokumenter og bilder for å jobbe lokalt.
  • Kindle erstattet med Kindle: Noen utfordringer knyttet til synk, men de har vanligvis løst seg.
  • Netflix erstattet med Netflix: Samme funksjonlitet og like bra.
  • iWorks erstattet med Office med Outlook 2013: Dette er kanskje den største forskjellen på iPaden og Surface 2. Og på grunn av den fullverdige Office-pakken – og nå også Outlook 2013 – blir brettet etter hvert en erstatning for PCen i enda flere situasjoner enn iPaden har kunnet være til nå.
  • New York Times ersatttet med New York Times: Appen er ikke like god som den på iPad, og du mister muligheten til å velge International New York Times-utgaven (tidligere International Herald Times), men du finner det samme innholdet.
  • NRK på web ersattet med NRK på web: Dette fungerte ikke de første ukene, men har rettet seg nå.
  • Spotify erstattet med Spotify på web: Ikke det samme, men det holder.
  • Flipboard ersattet med Flipboard: Her er opplevelse og funksjonalitet det samme på alle plattformer og et godt eksempel på en utvikler som har tatt alle plattformene like alvorlig.

Det jeg savner nå er en god to do-løsning, som kompenserer for Office sin dårlige task-funksjonalitet. Og en av utviklerne som har varslet at noe er på vei, er Todoist.

Kort oppsummert har disse siste 6-7 ukene gått helt fint, egentlig bedre enn fint også, uten iPad. Den mest interssante observasjonen er at jeg bruker Surface 2 til mer enn jeg brukte iPaden til, og da særlig på jobb. Det får meg til å tenke at neste prøveprosjekt kanskje burde være å «ta’n helt ut», ved å eliminere nettbrettet helt. Eller riktigere sagt; integrere den i PCen. Det finnes flere løsninger, både billige og dyre, for eksempel Lenovo Helix, Samsung Ativ Smart PC Pro, Acer sin Iconia W5 eller Asus sin Transformer Book T100.

Stay tuned!