Nokia Lumia 925 er en sterk konkurrent – så lenge strømmen holder

Lumia-telefonene fra Nokia har så høy kvalitet at det er umulig ikke å spekulere litt over hva selskapet hadde vært hvis de også hadde satset på Android-markedet da Stephen Elop overtok for noen år siden. I stedet ble det full fart med Windows,  bare 3 prosent av markedet – og en av teknologiverdenens mest undervurderte hardware/software-kombinasjoner.

Windows Phone 8 er nemlig ikke et dårlig operativsystem, tvert imot. Og i kombinasjon med Nokias solide konstruksjon og lekre design, burde flere smarttelefonbrukere være nysgjerrig på hva som skjuler seg bak et totalt redesignet grensesnitt. Alle ikoner er erstattet av firkantede fliser i forskjellige former og farger, og pakket inn i en form som åpenbart inspirerte iPhone da de lanserte sine nye fargeklatter for noen måneder siden.

Energikrevende mobil
Nokia Lumia 925 fremstår som svaret på det som kom av innvendinger da de lanserte 920-modellen; at den var for stor, for tung, for kantete og passet bedre i hendene på Hulken enn i hånden på en gjennomsnittlig bygget norsk kunnskapsarbeider. 925, som ble lansert i slutten av august, er god å holde, ligger fint i hånden og har det myke Lumia-designet som vi har blitt vant til etter utallige lanseringer i 2013. Skjermen er skarp (4,5 tommer ClearBlack Amoled, 1280×768), men litt kronglete i solskinn. Etter litt bruk kommer jeg også frem til at av/på-knappen er lurt plassert. Siden du bruker den til å tenne telefonen – eller slukke skjermen etter bruk – ville det ikke tatt lang tid før irritasjonen over en dårlig plassert knapp meldte seg.

Det begynner litt kleint – men det er ikke først og fremst Nokia sin skyld; tanken med Windows 8, også på telefon, er at profilen din ligger i skyen og at app’er og (mye) informasjon lastes ned når du logger deg inn på en enhet første gang. I teorien er det en god ide, men i praksis er det litt mer plundrete enn det blir fremstilt i manualen. For det første mangler hele den siste uken med SMS-historikk. Dernest blir innlastingen, oppdateringen og innloggingen i app’ene som skal overføres fra den forrige telefonen, så krevende at telefonen rett og slett henger seg. Etter å ha slettet mange av app’ene, for så å laste dem inn på nytt, løser det seg. Men da er det nesten tomt for batteri.

Og det er faktisk et tilbakevendende problem med Nokia Lumia 925: Batteriet går fort tomt. Utviklerne har plassert et 2000 mAh-batteri i telefonen, men så sterke som disse siste modellene har blitt, flere av dem med to prosessorer, begynner det å bli i minste laget. Til sammenlikning lanserte Sony sin nye Experia Z1 med et 3000 mAh-batteri.

At telefonen i tillegg brenner i hånden etter de første 60 minuttene med formatering og app-installasjoner, er heller ikke tillitvekkende. Det opplevede jeg til gjengjeld bare denne ene gangen.

Et moderne grensesnitt
Det er kombinasjonen med Windows Phone 8-operativsystemet som gjør Nokia så spennende – og samtidig undervurdert – akkurat nå. Lumia 925 kom med 8.1, den siste oppdateringen, som ikke innebar noen revolusjon sammenliknet med 8.0. Den synligste endringen var at klokken var synlig på skjermen i noen minutter etter at den gikk i dvalemodus – noe jeg la merke til på kveldstid, etter å ha slått av lyset på soverommet. Jeg husket plutselig hvordan det var å ha en digital vekkerklokke som lyste hele natten.

Den største forskjellen fra første gangen jeg testet en Windows-telefonen og i dag, er nok tilbudet av app’er. Det er fortsatt sånn at hvis du laster ned nye programmer hver uke og fryder deg over alt det spennende (men ofte totalt unyttige) som legges ut i Android og Apple sine butikker, så er ikke dette telefonen for deg. Men har du bruksfokus på mobilen, jobber på den når du ikke gidder å ta opp PC’en, bruker de vanligste app’ene, hører på musikk i Spotfy eller Wimp og tør å stole på noe annet enn Google Maps, så dekker Windows Phone 8 behovene dine og mer til.

Oppsiden er selvfølgelig integrasjonen med Office og SkydDrive, Microsoft sin dokumentlagring i skyen – men fortsatt er det konkurrenten Dropbox sin som er mest savnet på denne telefonen.

Det flisbaserte grensesnittet – fraværet av ikoner som representerer for eksempel epost, kalender og kontakter – er fortsatt det som er mest annerledes på Windows-telefonene. Og selv om det tar litt tid å venne seg til, blir Apple og Androids nesten litt barnslige grensesnitt en stor overgang når jeg etter Nokia’en prøver meg på en HTC One Mini. At jeg bruker den i 3 dager og så finner frem den gamle Samsung Windows Ativ-telefonen, sier kanskje sitt.

Tar de motivasjonen fra konkurrentene?
Etter å ha brukt den gjennomarbeidede og godt designede Nokia Lumia 925 i over en uke, er det lett å tenke at den finske mobilkjempens kvaliteter også er i ferd med å bli ett av Microsoft sine problemer; det er ingen andre som gidder å satse på hardware for Windows sine mobile operativsystemer når de gjør det så godt selv. Samsung har gått i dvale og har ikke lansert en Windows-telefon siden i fjor vinter, mens HTC sliter med å overleve, på tross av et godt utvalg av Android-telefoner. Microsoft har også lansert nye Surface 2-brett, mens Nokia kom med egne tablets for bare noe dager siden.

Nokia Lumia 925 får du kjøpt i Telenors nettbutikk.