Er T-We redningen til TV-kanalene?

Denne uken lanserte Canal Digital sitt nye TV-produkt T-We med brask og bram. Samtidig skriver businessinsider.com at TV har sitt verste år noensinne, og trenden har vært, og forventes å være negativ også i årene fremover. Kan avanserte TV-løsninger som T-We redde tradisjonell TV slik vi kjenner det?

Jeg ser ikke på TV lenger. Vel, jeg ser nesten aldri på TV lenger. TV slik vi kjenner det altså; der en TV-kanal har tatt redaksjonelle valg og bestemmer at jeg må se et program på et gitt tidspunkt av døgnet som de har bestemt. Selv ikke “intelligente” programmer som nyheter og Skavlan ser jeg på. Jeg har faktisk aldri sett på Skavlan. Store sportssendinger er for meg det store unntaket. De må jeg se live, helst på TV, men er det NRK som er leverandøren kan jeg alltids se sendingene gratis over internett.

Tall fra USA viser at færre og færre ser på TV, og jeg er altså en av dem. Jeg kjenner også flere i Oslo som har kuttet ut TVen helt. De velger heller å se på film og serier over internett, akkurat som så mange amerikanere også gjør viser det seg.

For min del er det flere grunner til at jeg ser mindre på TV.

Nyheter
Nyheter er viktig for meg, men alt av nyheter konsumerer jeg på internett. Jeg lar meg ikke lenger styre av at Dagsrevyen går 19:00 eller når det nå er. Jeg kjøper heller ikke aviser lenger. Ikke lørdags- og søndagsaviser en gang. Alt jeg får med meg av nyheter konsumeres online.

Kvalitet
Det meste som vises på TV er rett og slett dritt. Jeg har liten glede av å se hvordan hjernedøde tenåringsmødre lever, ei heller hvordan amerikanske hillbillyer brenner hjemmebrent eller roter rundt i forlatte containere etter ting av verdi. Å se på folk som trenger en profesjonell barnepasser for å oppdra ungene sine gjør at jeg får vondt i kroppen. Å se på mannlige og kvinnlige bimboer ha seg i en villa i Mexico fenger meg lite. Å se folk bli skjelt ut etter noter av en motbydelig engelsk kjendiskokk med et alt for stort ego og begrenset ordforråd interesserer meg også lite. Listen over programmer som jeg rett og slett får vondt i hodet av å se på er lang. Jeg liker å tro at jeg er for intelligent for TV. La oss gjerne si det. Problemet til TV-kanalene er at jeg er ikke den eneste. Det begynner visst å bli mange som er for intelligente for TV.

Tidsbruk
Jeg har ingen barn og kan ikke skryte på meg at jeg er i noen tidsklemme, men jeg liker ikke å kaste bort tiden min. Jeg vil kunne se det jeg vil, nøyaktig når jeg vil. Jeg lar ikke et sendeskjema på TV styre når jeg skal se favorittserien min. Jeg venter heller til jeg kan se serien akkurat når jeg vil, i et jafs. Såkalt binge viewing.

Sport
Det meste av vintersport jeg har vært interessert i har til nå vært tilgjengelig på NRK. Fotball derimot, spesielt Premier League har i flere år vært på betalingskanaler. For meg betyr det at jeg nesten aldri ser engelsk fotball lenger. Betale for å se norsk fotball på TV? Kommer aldri til å skje.

Interesse
Det jeg interesserer meg for på TV er stort sett filmer, TV-serier, naturprogrammer, en og annen dokumentar og selvsagt de store sportsbegivenhetene. Bortsett fra sporten trenger jeg i dag ikke en vanlig TV for å få sett dette. Gjennom bl.a. Netflix kan jeg få sett så mange filmer og serier jeg omtrent orker. Som den filmfantasten jeg er har jeg riktignok sett mye av utvalget før, men det er egentlig en annen sak. I tillegg leier jeg også mange filmer over Canal Digital Go, gjennom dekoderen jeg har hjemme i stua (det som fra nå av er T-We). Tradisjonell TV dekker ikke mine behov, men nå har det kanskje endret seg.

T-We
Hva er så kult med T-We? Jo, det beste er at du nå kan se alt som er vist på TV den siste uken gjennom å hente det frem i ukesarkivet. Så nå er du ikke i like stor grad som før avhengig av at du må følge med på når favorittprogrammet ditt går. Du trenger ikke la deg styre av en lineær sendeplan. Du bestemmer selv når du vil se, det du vil se. At TV-kanalene i større grad tilbyr on-demand konsum av innhold gjør at jeg kanskje kommer til å se litt mer på TV igjen.

Vil tradisjonell TV overleve?
Jeg tror ikke T-We og tilsvarende løsninger vil redde tradisjonell TV på sikt, men det vil kanskje være med på å forlenge alderdommen litt. Når teknologien lar oss konsumere det innholdet vi vil ha når vi vil, vil sakte men sikkert behovet for TV-kanalene slik vi kjenner dem i dag forsvinne.