Nokia – En æra er over

6110Jeg våknet i dag til en for meg trist og vemodig nyhet. Microsoft har kjøpt Nokias mobilenhet or 44 milliarder kroner. Det nordiske mobileventyret med selskapene Ericsson og Nokia er ettertrykkelig over.

Hvorfor er det vemodig? Jo, fordi disse to selskapene var verdensledende i sin tid. For meg var mobiltelefon Nokia eller Ericsson, og det var konkurransen dem i mellom. Når jeg på midten av 90-tallet fikk min første mobiltelefon i slutten av tenårene eller tidlig voksenårene (husker faktisk ikke helt), så var det en Nokia, men det kunne like gjerne vært en Ericsson for den del.

Jeg vokste opp i en tid da mobilen var i ferd med å bli et like viktig statussymbol som bilen for ungdommer ute i bygde-Norge. Hadde du en litt akterutseilt telefon risikerte du nok å bli utsatt for litt vennskapelig erting og vitsing fra kompisgjengen. Og det var hele tiden Nokia og Ericsson som ledet an i utviklingen.

Teknologien som la grunnlaget for GSM var norsk, men det var svenskene og finnene som maktet å kommersialisere den og ta den ut i verden.

Kanskje var det spillet som gjorde at Nokia ble min første telefon. Spillet Snake altså. Med telefonen Nokia 6110 som ble lansert i 1997 kunne en spille det enkle spillet Snake. Her kan du spille en oppdatert versjon av Snake om du vil mimre litt. Noen sosial deling av high score var det ikke snakk om den gang, men alle spilte det. Og alle kjente en som ikke hadde bedre å gjøre enn hele tiden å forbedre sin high score.

Noen år tidligere, nærmere bestemt i 1994, lanserte Nokia 2100-serien, de første mobilene som inkluderte den etterhvert så velkjente Nokia-ringetonen.

Nokia_5110I konkurransen mellom finske Nokia og svenske Ericsson var det etterhvert finnene som ble storebror. De lå liksom hakket foran. Nokia lanserte sin første 3G-telefon i 2002, Ericsson fulgte på i 2003.

I 2005 solgte Nokia sin telefon nummer milliard, i Nigeria. To år senere var Nokia den femte mest verdifulle merkevaren i verden.

Den 29. juni 2007 lanserte Apple sin iPhone. Telefonen som revolusjonerte mobilmarkedet. I ettertid er det lett å se alt Nokia skulle gjort annerledes. De skulle vært raskere til å gå over til smarttelefoner, de skulle prioritert å få opp et skikkelig operativsystem. Listen over kritikk er veldig lang. Men det er historie nå.

Et selskap og en merkevare må skape entusiasme for å nå ut i markedet, det har ikke Nokia klart på mange år. Uansett, det begynner å bli lenge siden sist jeg kjøpte meg en Nokia.