Sånn jobber jeg: Thomas Moen tar kontroll

Etter en sommerferie med «dumtelefon» og uten sosiale medier, føler Thomas Moen at han har kontroll over livet sitt igjen. Et bevisst forhold til informasjon er en viktig del av strategien for det neste året.

– Det er veldig lett å falle i fella, dynge på med ny teknologi, stadige oppdateringer, kjappe blogginnlegg og nyheter flere ganger i timen. Det var sånn jeg opplevde hverdagen før jeg tok tak i følelsen av at det ikke var jeg som brukte teknologien, men den som brukte meg.

Det forteller Thomas Moen, daglig leder i Good Morning Oslo, en mye brukt foredragsholder om sosiale medier og forfatter av boken 123blogg (Cappelen Damm). Han er over gjennomsnittet interessert i teknologi og de mulighetene den gir til å være i dialog med andre – men etter hvert også en bevisst bruker som tenker igjennom hva han vil oppnå med verktøyene.

– Tidligere gikk mye tid med til å lese nyheter, sjekke Facebook og Twitter og til å samle artikler som jeg ønsket å lese på Pocket. Men etter hvert innså jeg at den tiden jeg brukte på å holde følge med alt det andre skrev, faktisk spiste opp den tiden jeg hadde til rådighet for å tenke egne tanker. Jeg endte opp med å reprodusere – og noen ganger bare redistribuere – andres innhold, mens det jeg egentlig ønsket var fordypning og å utvikle egne resonnementer og ideer.

Moen tok tak i situasjonen på flere forskjellige måter – og deler prosessen og erfaringer med folk i egne grupper på Facebook. – I sommer har jeg for eksempel levd uten sosiale medier og med en dum telefon som kunne fungere en hel uke på en lading. Det har gitt meg mer tid til å lese og til å være sammen med andre og.

Erfaringen har gitt mersmak. – I august er ambisjonen å ikke være på nett etter kontortid. Jeg skrur av mobildata og wifi og er nødt til å klare meg med det jeg allerede har lagret på maskinen, med bøker eller med andre mennesker.

Men i tillegg til prosjektet «En måned uten», som blant annet inkluderer 30 dager uten innetrening, en måned uten innkjøp av nye ting og en annen der målet er ikke å bruke taxi eller kollektivtrafikk, har Thomas Moen innført noen enkle rutiner som gir mer kontroll på informasjons- og arbeidsflyten i hverdagen.

– Jeg leser aldri aviser på nett, noe som sparer meg for mange uinteressante nyheter. DN og Aftenposten har jeg i stedet på papir. Hver kveld får jeg også The Evening Edition, et genialt nyhetsbrev som gir meg døgnets fem viktigste nyhetssaker.

- Om morgenen forsøker jeg å unngå alle skjermer frem til jeg sitter på kontoret. Hvis det er mulig unngår jeg epost frem til etter lunsj og booker ingen møter på formiddagen. Da har jeg mulighet til å jobbe med større og viktige oppgaver mens jeg har mye energi og hodet er relativt klart.
– Om morgenen forsøker jeg å unngå alle skjermer frem til jeg sitter på kontoret. Hvis det er mulig unngår jeg epost frem til etter lunsj og booker ingen møter på formiddagen. Da har jeg mulighet til å jobbe med større og viktige oppgaver mens jeg har mye energi og hodet er relativt klart.

– Resultatet av disse omleggingene er at jeg føler meg som en supermann, smiler Thomas Moen til slutt. – Jeg får lest bøker og artikler, tenkt tanker og skrevet gode tekster, jeg får unna oppgaver på jobb og tilbringer tid med mennesker som er viktig for meg når jeg har fri. Nå er det jeg som har kontroll over teknologien, ikke omvendt.