Test: Samsung Galaxy S4 – fortjent markedsleder

For nesten nøyaktig et år siden skrev jeg at jeg hadde gjort det slutt med kjæresten, en iPhone 4, og byttet “henne” ut med en Samsung Galaxy SIII. Vel, nå har vi tatt forholdet ett steg videre.

Riktignok ikke med samme modell, men jeg har ihvertfall tatt steget og forlovet meg. Med Samsung. I skrivende stund sitter jeg nemlig med SIM-kortet i en splitter ny Samsung Galaxy S4.

Mye har blitt sagt og mye har blitt skrevet om oppfølgeren til fjorårets bestselger, og jeg må innrømme at jeg følte en viss kribling både her og der da jeg åpnet den lille, relativt elegante pakken og kjente telefonen i hånda for første gang. Litt mindre plastfølelse en sist, og et noe mer robust inntrykk, men ikke voldsomt. Likevel nok til at jeg merket det. Skulle bare mangle, så mange timer jeg har brukt på å fikle med SIII-en. S4-varianten er noe mer firkantet, og er faktisk lettere å holde spør du meg. Den glir liksom ikke så lett ut av hånda. Mer håndfast. Ja, du skjønner hva jeg mener når du tester det selv.

Galaxy S4_550Jeg var litt nervøs for hvor mye jobb det egentlig var å få overført kontakter, apper og all denslags fra den gamle telefonen, men det skulle vise seg å være så enkelt at selv en bitteliten apekatt kunne ha klart det. Når du starter telefonen for første gang, får du nemlig opp en veiviser som guider deg gjennom dette oppsettet fra start til mål. Når du er ferdig med å bestemme deg for språk, dato, tid og alt det der, trenger du nemlig bare å logge deg på Google-kontoen din og så skjer jaggu meg alt helt av seg selv. Kontakter importeres og samtlige apper du tidligere har lastet ned via Google Play, begynner å laste seg ned på ditt nye vidunder. Det bare funker. Fantastisk! Akkurat sånn jeg vil ha det. Etter bare få minutter var alt klappet og klart til å sette i gang.

Førsteinntrykket er at Samsung har gjort en god jobb med den interne 1,9 GHz Quad-Core prosessoren. Telefonen er mye raskere enn forgjengeren, og alt glir smooth . Responstiden er meget kjapp og uten hakking. Den fem tommer store skjermen er akkurat passe stor og navigasjonen fremstår som delikat. Ja, det er egentlig en ren glede å “swipe” seg frem og tilbake på telefonen. Kameraet leveres med hele 13 megapixler og hjelper selv meg med å ta relativt bra bilder.

Samsung Galaxy S4 leveres med Android 4.2.2 (Jelly bean), et operativsystem som blir stadig bedre. Det betyr ikke at det fungerer perfekt, men det er ihvertfall bedre enn for rundt et år siden. Innstillingene er mer ryddige og oversiktlige, og valgene er flere. Ikke alt er lenger samlet i én usammenhengende liste, men sortert i fire kategorier. Likevel er det fortsatt irriterende at jeg må inn i hver enkelt applikasjon og bestemme innstillinger, som for eksempel push-varsling. Hvorfor finnes det ikke ett valg for dette der jeg kan administrere varslinger på samtlige apper jeg har installert? Jeg synes også det kan være forvirrende å finne frem enkelte steder. Det virker rett og slett som det er for mange innstillinger du kan fikle med. Er det noe jeg hater så er det å ikke finne frem. Spesielt innstillingene for Exchange-kontoen er bare vond.

For deg som ikke har brukt en Samsung-telefon før; menyen er egentlig delt i to deler. Du har startmenyen, som starter som relativt tom, men som du kan tilpasse med de appene og widgetene du selv ønsker å ha der. Det er primært denne menyen du kommer til å bruke, så den kommer du til å trives med. “Meny 2” får du tilgang til fra startmenyen, og her finner du absolutt alle applikasjonene som er installert på telefonen. Du kan selv velge om du vil sortere disse alfabetisk eller om du vil ha de listet kronologisk etter når du lastet de ned. Ved å holde fingeren over en av applikasjonene i et par sekunder, får du muligheten til å plassere den på startmenyen. Enkelt og greit, egentlig. På startmenyen kan du også sette opp mapper, slik at det ikke blir fullstendig kaos. Ja, jeg liker det.

Jeg synes derimot at Samsung har blitt litt vel ivrige på egne apper de har installert på telefonen som default. Jeg har ikke brukt mye tid på disse, men jeg har skjønt at dette er applikasjoner der du blant annet kan styre tv-en din, overføre filer trådløst til andre Samsung-enheter du måtte ha, en egen Samsung chat-app (hvem trenger vel enda en slik i disse dager?) med mer. I tillegg har Google installert sine ting i form av Gmail, Google+, Google Maps, Google Earth etc. Noen få bruker jeg, spesielt en del av Google sine, mens andre med fordel kunne ha vært valgfrie. Det som er irriterende er at de jeg aldri kommer til å bruke heller ikke kan avinstalleres. Det gir ikke Samsung meg lov til. Disse appene roter til menyen min, og de tar opp lagringsplass.

Vil jeg ha appene deres, Samsung, så vil jeg gå inn i Google Play (ikke Samsung Apps, deres helt egne, sære applikasjonsbutikk) og laste de ned selv!

Og når vi først er inne på Google Play: Den er fortsatt uoversiktlig og lite brukervennlig. Spør du meg, da. Nå er jeg en bruker med relativt strenge krav til denslags, men likevel. Et facelift har den riktignok fått, men det er det. Mitt inntrykk kan også skyldes at det rett og slett er for mange tilgjengelige applikasjoner som blir presentert tilsynelatende helt tilfeldig. Vel, nok om det. Hver sin smak også her, antar jeg.

4G er så raskt at du kan få MYE høyere hastighet hjemme enn det du får over ditt fastlinjebredbånd. Om du bor heldig til, vel og merke.
4G er så raskt at du kan få MYE høyere hastighet hjemme enn det du får over ditt fastlinjebredbånd. Om du bor heldig til, vel og merke.

Samsung Galaxy S4 leveres med støtte for det aller meste, inkludert 4G. 4G på mobilen hadde jeg ærlig talt ikke så mye tro på. Jeg trodde ikke jeg ville merke så stor forskjell fra å surfe med 3G, men der tok jeg feil. Kombinasjonen rask prosessor og 4G-dekning gjør at surfeopplevelsen løftes opp på et helt nytt nivå – selv for en mobiltelefon. Alt går rett og slett unna på et blunk. Det er ikke noe jeg bare sier fordi jeg jobber i Telenor, tro meg. Test det selv, jeg lover at du vil bli overrasket du óg. Den eneste lille utsettelsen jeg har akkurat her, er at telefonen er treg på å koble seg ned på 2G/3G der det ikke er 4G-dekning. Det resulterer ofte i dårlig dekning eller ikke dekning i det hele tatt. Dette må Samsung fikse i en senere programvareoppdatering.

Det har selvsagt også oppstått helt uforutsette problemer tilknyttet 4G. For eksempel er jeg nå ferdig med alt av rutinesurfing før halve bussturen til og fra jobb er unnagjort. Det resulterer i vesentlig mye mer dødtid enn tidligere, og jeg er litt rådvill rundt hva jeg skal gjøre med det.

Hvis du var i tvil så støtter telefonen HD voice også; teknologien som gjør at bakgrunnsstøy filtreres vekk
og at kvaliteten på samtalene blir ekstrem. Jeg anbefaler at du tester det også, det faktisk på
grensen til utrolig.

Sør-Koreanerne har også gått storstilt ut og lansert teknologi der du kan scrolle med hodet og surfe ved å bare la hendene gli over skjermen. I tillegg skal du kunne pause videoer bare ved å se vekk. Vel, jeg har forsøkt å teste alle disse nyvinningene uten å få det til i det hele tatt, så jeg tror jeg bare lar det passere i stillhet. Hvis jeg trenger en brukerveiledning for å kunne lese nettaviser ved å nikke på hodet, så er det nok like greit at de funksjonene forblir deaktivert. Der innovasjon burde ha gjort ting mer brukervennlig, virker det isteden som det har blitt motsatt. Heldigvis kan man deaktivere disse funksjonene (som ikke fungerer likevel), og fortsatt er det da slik at bruk av en mobiltelefon fortsatt fungerer best med den gode, gamle tommeltotten. Greit for meg, jeg trives godt med det.

Så over til Samsung Galaxy S4 som jobbtelefon:

Samsung Galaxy S4 er en utmerket jobbtelefon.
Samsung Galaxy S4 er en utmerket jobbtelefon.

E-post
Såvidt jeg kan se, har det ikke skjedd allverden her siden forgjengeren – annet enn at klienten har fått en aldri så liten ansiktsløftning. Det er egentlig det. På Galaxy S3-en slet jeg noen ganger med synkroniseringen mot Exchange-serveren på jobben, men det ser ut til at det er rettet på. Du får dermed en pen e-postklient som også fungerer nesten helt knirkefritt. Den eneste lille kritikken jeg har er at den synkroniserer e-post også utenom arbeidstid, selv om jeg har definert at det ikke skal skje. Hvorfor det er slik, klarer jeg ikke å finne ut av.

Batterikapasitet
Samsung skryter av å ha satt inn et kraftigere batteri i denne modellen enn det som ble levert sammen med Galaxy S3. Vel, det merker ikke jeg så veldig mye til faktisk. Når kvelden kommer, og jeg sitter godt plantet i sofaen med diverse sosiale medier og annet moro, klarer jeg alltid å rett og slett bruke opp batteriet. Det er ikke nødvendigvis fordi jeg bruker telefonen så ekstremt mye (på jobben ligger den faktisk mest stille), men den er likevel hva jeg kaller en “batterisuger”. I følge telefonen selv, som har en innebygget batteriovervåker, ser det ut til at det er den glassklare HD-skjermen som er den suverent største synderen (drar ofte opp mot og over 60 % av kapasiteten). Her kan man jo eventuelt skru ned lysstyrken for å sikre at batteriet varer lenger. Jeg må likevel si at jeg synes det er rart at telefonprodusentene ikke kommer med kraftigere batterier, men det er mulig jeg er for kravstor.

Kalender
Som med e-postklienten ser det ikke ut til at det har skjedd de store endringene her heller. Det var heller ingen grunn til å gjøre store endringer, da denne i utgangspunktet fungerer meget bra. Du kan velge om du vil ha en mini-widget som dekker halve skjermen på startmenyen eller om du vil ha en fullverdig widget som dekker hele skjermen. Du kan også velge å ikke bruke en widget i det hele tatt, men heller gå inn i selve applikasjonen og se kalenderen din der. Velg om du vil ha års-, måneds-, uke- eller dagsvisning. Kalenderen synkroniseres selvsagt med e-posten din, og gir deg varsler som den skal. Det er også enkelt å sette opp egne møter eller oppgaver og eventuelt kalle inn andre. Egentlig alt jeg trenger i en kalender på mobilen. Veldig bra!

Enkelt å åpne/lese dokumenter
Jeg mottar ofte dokumenter på e-post av typen Word, Excel, PowerPoint eller PDF. Enkelte ganger kommer det også andre ymse formater, men telefonen tygger alt sammen og åpner de som det skulle vært på PCen. Glimrende. Hittil har jeg ikke opplevd noe krøll i det hele tatt. Google Play har også en god del applikasjoner på lur som gjør det enda enklere å ha et tilnærmet mobilt kontor. Jeg har foreløpig ikke fått testet noen av de, men jeg har hørt at andre har brukt disse med stort hell.

Kart og navigasjon
Mange bruker kart og navigasjon – enten i jobbsammenheng eller mer på fritidsbasis. Her er Samsung-brukerne heldige. Google Maps og Google Navigasjon er nemlig tilgjengelig på telefonen helt gratis, og det fungerer helt overlegent. Plott inn adressen du vil reise til i kartet, trykk på navigasjon, og telefonen veileder deg med kyndig hånd helt frem til bestemmelsesstedet. Når du er fremme, drar den attpåtil opp et bilde fra Street View av selve destinasjonen – bare for å unngå all tvil om at du faktisk har kommet dit du skal. Jeg elsker det.

Oppsummert
Konklusjonen min må være at Samsung har tatt enda et steg mot å bli markedsledende på smarttelefoner. Telefonen er lynkjapp og støtter det den bør støtte for å gi deg en fullverdig jobbtelefon. 4G gir deg også helt nye muligheter hva gjelder bruk av mobil data, og bør kunne hjelpe deg med å utføre mer avanserte oppgaver som krever en del båndbredde.

Likevel bør man etter min mening i fremtiden satse på innovasjon som fungerer fremfor å lansere halvferdige løsninger, slik at telefonen faktisk fremstår som mer komplett enn det den gjør i dag. Google må også gjøre en enda bedre jobb når det gjelder Android, for det virker også fortsatt uferdig, selv fem år etter at det kom på markedet. Der kan man faktisk i større grad se mot Apple, som er kjent for overlegen brukervennlighet.

Uansett, jeg er foreløpig storfornøyd. Dette må være en av de beste smarttelefonene på markedet.

Kanskje den aller beste.

Her kan du kjøpe Samsung Galaxy S4