Hvilken Windows-telefon? Samsung Ativ S vs Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 Yellow Front2.280x280!Skal du oppleve Windows 8 i fri dressur, bør du gå «all in». Det innebærer å gi Windows Phone 8 en mulighet, mens iOS og Android får en pause.

Og fordi Microsoft har gitt tilnærmet null spillerom for telefonprodusentene på OS-siden, blir en omtale av Windows Phone 8 i bunn og grunn en omtale av mobiltelefonenes fysiske egenskaper. Jeg har testet en Samsung Ativ S (takk for lånet til Samsung Norge) og en Nokia Lumia 920 (kjøpt og betalt for med egne penger) – som også er testet en gang før på bloggen.

Dette er i realiteten to telefoner rettet mot to forskjellige målgrupper: Med sin overlegne bildekvalitet og store tilbud av ekstra foto-apper, er Nokia Lumia 920 en telefon for dem som tar mye bilder og video og som virkelig setter pris på den kvaliteten Nokia kan tilby. Problemet er imidlertid at de betaler for disse kvalitetene i vekt – beistet veier 185 gram – og med en kantete, ubehagelig design som rett og slett ligger dårlig i hånden. Det vil si, «hånden» blir feil her. Dette er ikke en telefon du bruker med en hånd, til det er den både for tung og upraktisk – og jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er rart at Nokia satser på noe så ukonvensjonelt og 90-talls når de skal prøve å ta topplasseringen på mobilrankingen med et operativsystem som mange i utgangspunktet har innvendinger mot.

Samsung-Ativ-S-3_550Samsung er en annen historie – og det er litt trist, for jeg har alltid følt meg som en nokianer. Ativ ser til forveksling ut som en hvilken som helst Galaxy, med andre ord god i hånden, en sterk HD Super AMOLED-skjerm og en fysisk knapp midt på (Windows-knappen) som gjør at du ikke må tafse langs kanten for å aktivere startskjermen.

Telefonen er plastikk så det holder, men bakdekslet har fått en finish som får det til å likne på børstet stål, mens kantene er av krom, noe som gir en solid følelse. Fordi telefonen ikke veier mer enn drøyt 130 gram, er den lett, det er uproblematisk å betjene den med en hånd og du merker ikke at den ligger i innerlommen på dress- eller draktjakken.

Til forskjell fra Samsung Ativ S har Nokia Lumia 920 mulighet for 4G. De er begge forberedt for HD Voice og har NFC-deling innebygget. Samsung’en har utskiftbart batteri og plass til et Micro-SD-kort, det har ikke Nokia’en.

Jeg har vel avslørt mine preferanser allerede, for min del er det Samsung Ativ som går av med seieren i en hektisk hverdag der jeg er mye på farten og trenger en telefon som er lett å ta med – og som jeg ikke går rundt og er redd for å miste hele tiden. Nokia Lumia 920 er teknologisk en fantastisk telefon på alle måter – men med en vekt og et design som gjør den lite attraktiv for meg, nærmest før jeg tar den ut av esken.

Helt til slutt, et hjertesukk og et brøl – til Microsoft, som tross alt står for hovedinntrykket av disse telefonene, gjennom operativsystemet Windows Phone 8:

Sukk: Med monsterprosessorer, sterke skjermer og app’er som konstant kommuniserer med verden utenfor, suger disse telefonene batteri som en svamp. Første dagen jeg brukte dem gikk jeg tom for batteri før jeg kom meg hjem fra kontoret. To små tips endret alt: Jeg slo av NFC-deling – som jeg strengt tatt bare trenger i noen minutter hvert år – og jeg haket av for valget som gjør at telefonen beholder kontakten med trådløse nett også når den går i hvilemodus (er et valg i siste versjon av Windows Phone 8, husk å oppgradere til siste versjon). Det forandret alt, og jeg har ikke gått tom for batteri siden.

Brøl: Hvorfor i all verden er det ikke mulig å svare på en innkommende samtale med ett trykk eller en swipebevegelse? Hvorfor må jeg først dra fingeren oppover skjermen, for så å velge å svare på anropet. Dette er en sånn grensesnittkortslutning som det nesten ikke er mulig å forstå hvordan oppstår – og så vidt jeg vet er det ingen andre telefoner i hele verden som ikke lar deg svare et innkommende anrop med en enkel bevegelse. Bortsett fra Windows Phone 8.